Some picture

Jabuka – Idealna užina od samo 50 kalorija

Jabuke je lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, mogu da se pripreme na bezbroj načina, a najčešće se peku, kuvaju, suše i dodaju u kolače

Na početku proleća od voća su nam dostupni uglavnom citrusi i jabuke koje su čuvane tokom zime. Jabuke koje sazrevaju krajem leta nisu pogodne za skladištenje, dok jesenji varijeteti mogu u hladnjačama da se čuvaju i do godinu dana. Mnoge vrste jabuka koristile su se još pre dve hiljade godina.

Zbog ovog voća Adam i Eva padaju u iskušenje, dok u grčkoj mitologiji Gea, boginja zemlje, poklanja drvo sa zlatnim jabukama Zevsu i Heri na dan njihovog venčanja.

Jabuka potiče iz Kazahstana, a Heleni su počeli da je gaje kada je Aleksandar Makedonski zavladao Persijom

Voskirane jabuke oljuštiti

Stotine sorti jabuka bilo je u Evropi pre osvajanja Južne i Severne Amerike, kada su prenete i na ta dva kontinenta u 16. i 17. veku, a u 18. i u Australiju.

Jabuka potiče iz Kazahstana, iz centralne Azije, gde je njen predak još prisutan (Malus sieversii). U Grčkoj, Heleni su 300 godina pre nove ere počeli da gaje jabuku, kada je Aleksandar Makedonski zavladao Persijom.

Sa 60 miliona tona godišnje proizvodnje, jabuka je voće koje se najviše gaji. Najveći broj gaji se u Kini, Americi i Indiji. Polovina te količine konzumira se u svežem obliku. Najviše jabuka izvoze Kina, Amerika, Čile i Poljska, a glavni uvoznici su Rusija, Velika Britanija, Irak, Holandija i Španija.

Sveža jabuka je idealna užina, a voćka srednje veličine ima samo 50 cal. Jabuke mogu da se pripreme na bezbroj načina, a najčešće se peku, kuvaju, suše i dodaju u kolače.

Srednja jabuka obezbeđuje 10 mg vitamina C, vitamin K, kalijum, manje količine kalcijuma, a sadrži i pektin

Kada se iseče, voće dobija braonkastu boju, jer kiseonik iz vazduha reaguje sa enzimom koji se nalazi u jabuci. To može da se spreči kuvanjem, premazivanjem sokom od limuna ili sušenjem. Od jabuka se, takođe, pravi sirće koje usporava proces kojim se ugljeni hidrati pretvaraju u glukozu.

Jabuke treba oprati pre jela, a pojedini stručnjaci kažu da ih treba i oljuštiti, naročito ako su voskirane, jer je onda teže isprati pesticide.

Zdrava i dostupna

Srednja jabuka obezbeđuje 10 mg vitamina C, vitamin K, kalijum i manje količine kalcijuma. Ima i pektin, rastvorljivo vlakno, koji utiče na smanjenje lošeg holesterola. Sadrži brojne antioksidanse, a naročito je bitan flavonoid kvercetin koji sprečava oksidaciju holesterola. Vlakna sprečavaju apsorpciju lošeg holesterola iz creva. Takođe, vezuju štetne materije u crevu i štite njihovu ćelijsku membranu.

Ovo voće pospešuje lučenje pljuvačke koja smanjuje nivo bakterija u ustima, te štiti zube od karijesa

Jedna studija pokazala je da konzumiranje samo 100 g sveže jabuke sa korom obezbeđuje antioksidativnu aktivnost jednaku količini od 1500 mg vitamina C. Kora jabuke ima čak 12 materija koje mogu da utiču na inhibiranje ćelija raka dojke, jetre i debelog creva.

Jabuka podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. Pozitivno utiče na higijenu usne duplje, a žvakanje jabuke stimuliše desni. Ona, takođe, pospešuje lučenje pljuvačke koja smanjuje nivo bakterija u ustima te štiti zube od karijesa.

Kuvana jabuka je vrlo ukusna i lako se vari, te se preporučuje kao bebi hrana. Sve popularnije su sušene jabuke, ali one u tom procesu gube dosta hranljivih sastojaka. Zaista je lako uvrstiti jabuku u svakodnevnu ishranu!

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *