Šaka oraha – poslastica za mozak

Žene koje jedu 140 grama oraha nedeljno imaju manje šanse za srčani udar, u poređenju sa onima koje ih nisu konzumirale

Razne vrste oraha i semenki imaju izuzetan ukus i predstavljaju jednu od najboljih užina. Mogu se dodavati žitaricama, za doručak ili u salate. Preporučuje se jedna šaka dnevno. Veliki broj studija je utvrdio da ne utiču na porast ili gubitak težine, ako se konzumiraju umereno.

Da su veoma hranljivi zna se još od praistorijskih vremena. Najviše se gaji kokos iza koga dolazi kikiriki. Međutim, kikiriki je ustvari leguminoza (mahunarka) poput soje, graška i pasulja, ali ima karakteristike vrlo slične orašastim plodovima.

Kikiriki je mahunarka kao soja, grašak i pasulj, ali ima karakteristike vrlo slične orašastim plodovima

Bogat izvor vitamina

Orašasti plodovi, bez obzira na to što postoje brojne vrste, imaju slične karakteristike. U koštunjavo voće, kako se još nazivaju, spadaju bademi, pistaći, orasi, indijski orah, pikan orah, makadamija, brazilski orah i lešnici. Slične prednosti imaju i semenke suncokreta, bundeve, susama, lana i čia semenke. Mogu da utiču na sniženje lošeg holesterola i povećanje dobrog holesterola i uopšte na kardiovaskularni sistem i da smanje rizik od dijabetesa. Studije su pokazale da orasi imaju dobar uticaj na kognitivne funkcije.

Ove namirnice su bogat izvor vitamina, naročito folne kiseline, B vitamina, vitamina E, zatim gvožđa, kalcijuma, selena, magnezijuma, mangana, fosfora, cinka i kalijuma. Imaju dosta vlakana, esencijalnih masnih kiselina, flavonoida i sterola. Samo 50 grama oraha ima kalijuma kao jedna banana.

Orašasti plodovi imaju visoke kalorične vrednosti, ali ne utiču na porast težine, ako se konzumiraju umereno

Dobri za imunosistem

Orasi i semenke su najbolji izvor vitamina E, a on je snažan antioksidans koji dobro utiče na imunosistem, štiti ćelijske membrane i pomaže u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Samo 50 g badema sadrži istu količinu kalcijuma kao šolja mleka.

Indijski orah, pistaći, semenke bundeve i laneno seme su dobar izvor gvožđa. Semenke bundeve i susama sadrže više gvožđa od džigerice.

Jedan brazilski orah sadrži duplu dozu preporučene dnevne doze selena, inače snažnog antioksidansa.

Orasi imaju dosta omega-3 masnih kiselina. Prema jednoj studiji, kada su muškarci i žene sa visokim nivoom holesterola svojoj mediteranskoj ishrani dodali orahe, uspeli su da snize i nivo holesterola, i rizik od srčanih oboljenja.

Samo 50 g badema sadrži istu količinu kalcijuma kao šolja mleka

Lešnici su bogati vitaminom E, vlaknima, bakrom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Sadrže biljne sterole koji snižavaju holesterol i mogu imati ulogu u zaštiti od kancera.

The Nurses studija ustanovila je da žene koje su jele 140 grama oraha nedeljno imaju do 35 odsto manje šanse za srčani udar u poređenju sa onima koje ih nisu konzumirale.

Loša strana orašastih plodova je što imaju visoke kalorične vrednosti. Ali njihove masnoće su polinezasićene.

Preporučljivo je da se orasi čuvaju u frižideru, jer mogu brzo da užegnu. U tom slučaju, nikako ih ne treba jesti, pošto tada, između ostalog, sadrže aflatoksin koji može da izazove kancer jetre. Problem sa orašastim plodovima su i alergije, mada ako je neko alergičan na jednu vrstu oraha, ne mora da znači da je alergičan na sve. Takođe, nisu pogodni za decu koja imaju manje od tri godine.