zivotni-stil
Špargla – delikates koji podiže raspoloženje - To sam ja
zena grize sparglu

Špargla – delikates koji podiže raspoloženje

U moderno doba, špargla je veoma cenjena namirnica u kulinarstvu. U antici, Grci i Egipćani upotrebljavali su je i kao jestivu i kao lekovitu biljku, a verovali su da ona leči sve – od reumatizma do zubobolje

Špargla, Asparagus officinalis, višegodišnja je zeljasta biljka. Ime asparagus potiče od grčke reči izdanak. Poreklom je sa Istoka, odakle je još pre nove ere preneta u Evropu. Gaji se širom sveta, najviše u predelu Mediterana. Poznato je da se u starom Rimu gajila kao povrće, o čemu svedoče freske otkrivene u Pompeji.

Stari Grci i Egipćani upotrebljavali su šparglu i kao jestivu i kao lekovitu biljku. Verovali su da ona leči sve – od reumatizma do zubobolje. Danas je špargla, kao specijalitet, veoma cenjena u kulinarstvu.

svezanj spargli

Pržene semenke špargle mogu da se upotrebljavaju kao zamena za kafu

Malo kalorija, mnogo vitamina

Špargla se dugo smatrala prolećnim delikatesom, međutim u poslednje vreme sezona branja je produžena. Za jelo se upotrebljavaju mladi izdanci, a beru se dok su još sočni. Stariji izdanci sadrže mnogo celuloze, pa su drvenasti i teško svarljivi. Gajeni oblici špargle imaju deblje i sočnije izbojke u odnosu na one ubrane u prirodi.

Izdanci su sladunjavog mirisa i ukusa. Mogu da se jedu sveži ili kratko obareni u vodi ili na pari, odlični su kao predjelo, sastavni deo salate ili kao varivo. Delikates je špargla umotana u slaninu ili žuti sir.

spargla umotana u slaninu

Špargla se čuva u frižideru – u suprotnom, za samo dva do tri dana gubi polovinu vitamina C i ukus. Ako se zamrzne, zadržaće sve hranljive sastojke, dok konzerviranjem gubi na ukusu i tada sadrži više soli. Pržene semenke špargle, koje sadrže 15 odsto masnog ulja, mogu da se upotrebljavaju kao zamena za kafu.

Špargla je bogata sastojcima koji ublažavaju nervozu – folnom kiselinom, vitaminima B kompleksa i amino-kiselinom triptofanom

Špargla je niskokalorična, sadrži vlakna, bitne antioksidanse, kao što je glutation, koristan je izvor folne kiseline. Izuzetno je bogata mineralima, ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma. Vitamin K bitan je za zdravlje kostiju i ima značajnu ulogu u procesu koagulacije (zgrušavanja krvi). Špargla, takođe, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, beta karotin koji je prekursor vitamina A. S obzirom na to da je bogata folnom kiselinom, vitaminima B kompleksa i amino-kiselinom triptofanom, utiče na dobro raspoloženje i ublažava nervozu. Dobar je izvor proteina, a pošto ima dosta rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, dugo nas drži sitim.

Visok nivo amino-kiseline asparagin čini je dobrim diuretikom (utiče na izbacivanje viška tečnosti, što može da pomogne u sprečavanju urinarnih infekcija). Ova biljka je, takođe, izvor vitamina E, bitnog antioksidansa. Ako se špargla priprema sa maslinovim uljem, organizam usvaja više ovog vitamina rastvorljivog u mastima. Tako dobijamo i zdravo ulje i vitamin E.

pripremanje spargli u tiganju

U tradicionalnoj medicini, kao lekoviti delovi, od davnina se u kasno proleće prikupljaju koren i rizom

Bitno je da se ne prekuva

Ljubičasta špargla naročito je bogata antocijaninima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Bitno je da se špargla ne prekuva, jer vitamini i hranljivi sastojci mogu da se izgube u vodi.

Špargla se smatra prirodnim afrodizijakom, zahvaljujući vitaminu B6 i folnoj kiselini, kao i vitaminu E koji stimuliše seksualne hormone – i estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

Kao lekoviti delovi, tradicionalno se, od davnina, prikupljaju koren i rizom. U narodnoj medicini smatra se da špargla ima povoljan uticaj na rad creva, bubrega i jetre, da dobro deluje na srčani i nervni sistem.

spargla kao dodatak mesu

Inače, koren i rizom sadrže asparagin, arginin, holin, manan, saponin i helidonsku kiselinu. Podzemni delovi prikupljaju se u kasno proleće (kada su izdanci obrani) i suše se za kasniju upotrebu. Veruje se da je i seme lekovito i da ima antibiotske osobine. Osobama koje pate od gihta nekada je savetovano da ne jedu šparglu, jer sadrži purine, ali su studije pokazale da i u tim slučajevima može da se koristi, ali umereno.