model za kosu

Gvožđe i vitamini za zavođenje

Kosa je simbol ženstvenosti. U proseku, dnevno izgubimo od 100 do 200 vlasi i to se smatra normalnim, sve dok kosa ne počne obilnije da opada ili da nakon opadanja ne raste

Opadanje kose je svakodnevna pojava, koja nas iznova iritira dok sakupljamo dlake ispod tuša ili usisavamo tepih koji bi se, u suprotnom, pretvorio u dlakavu prostirku…

Iako se problem opadanja kose najčešće vezuje za muškarce, istraživanja pokazuju da svaka treća žena, bar jednom u toku svog života, ima problem sa gubitkom ili smanjenjem volumena kose.

Zato nemojte da se izbezumite kada se to desi, jer će se vaša „griva” najčešće oporaviti. Evo šta, u međuvremenu, treba da znate o tome.

U proseku, dnevno izgubimo od 100-200 dlaka i to se smatra normalnim, sve dok kosa ne počne obilnije da opada ili da nakon opadanja ne raste, jer tek tada stvari postaju ozbiljnije i možemo govoriti o prekomernom opadanju kose.

Svaka treća žena, bar jednom u toku života, ima problem sa gubitkom ili smanjenjem volumena kose

Potencijalni okidači za opadanje kose

Kada je u pitanju opadanje kose, postoji toliko potencijalnih okidača da je potrebno ustanoviti koji je zapravo razlog što se na sve strane nalaze vlasi vaše kose. Nаjčešći uzrok gubitkа kose je nаslednа ćelаvost – muškog ili ženskog tipa, pa ako imаte porodičnu istoriju ćelаvosti, može se desiti da budete podložni gubitku kose.

Nekada je gubitak kose povezan sa zastojem u ciklusu rasta dlaka, ali kosa obično ponovo počinje da raste bez lečenja. Na proleće i s jeseni prisutno je i tzv. sezonsko opadanje kose. Kosa koja je konstantno zategnuta, može za posledicu imati opadanje dlaka.

Pored topikalnih preparata, losiona, šampona, seruma, pakovanja, postoje dodaci ishrani koji preventivno ili terapijski deluju na izgled kose

Na kvalitet dlake, odnosno kose, utiču kako egzogeni, tako i endogeni faktori. Kada govorimo o egzogenim faktorima, uzimamo u obzir kvalitet ishrane, izlaganje kose sunčevom zračenju, bitna nam je i vlažnost vazduha, ali ne smemo zaboraviti i da je nega kose od velikog značaja.

Zato bih prvo naglasila značaj odgovarajuće nege, koja podrazumeva korišćenje kako topikalnih preparata, tako i nutrikozmetike, koji mogu eliminisati delovanje ostalih egzogenih uticaja, poput UV zračenja, suvog vazduha…

Pored topikalnih preparata u vidu losiona, šampona, seruma, pakovanja, na tržištu su danas uveliko prisutni dodaci ishrani za oralnu primenu, odnosno nutrikozmetika. Oni sadrže nutritijente koji imaju za cilj da preventivno, ili pak terapijski, deluju na izgled kose, ali i kože i noktiju.

Efikasnost nutrikozmetike potvrđena je u brojnim kliničkim studijama, kao i u praksi. Ona predstavlja simbiozu između ishrane i kozmetike. Multivitamini, minerali, amino-kiseline, u kombinaciji sa navedenim topikalnim preparatima, daće dobre rezultate.

Nega iznutra i spolja

Generalno gledano, suvoj i lomljvoj kosi potrebni su suplementi sa gvožđem, vitaminom A, proteinima i masnim kiselinama. Rast kose je uslovljen pre svega sadržajem gvožđa i vitamina B12 u organizmu, pa su oni neophodni za gustu i zdravu kosu.

Biotin, sastavni deo vitamina B kompleksa, nezaobilazni je deo vitaminsko-mineralnih preparata protiv opadanja kose

Tanka i retka kosa zahteva nadoknadu gvožđa, te je od velike važnosti nadoknaditi joj ovaj deficit. Kod pojačanog opadanja kose bitno je unositi suplemente koji u sebi sadrže: gvožđe, bakar, cink, selen i vitamine B3, B6, B7.

Amino-kiseline u kombinaciji sa topikalnom primenom losiona, seruma, ulja i šampona protiv opadanja kose pomoći će u rešavanju ovog problema. Sastavni deo vitamina B kompleksa, biotin, poznat i kao vitamin H, nezaobilazni je deo vitaminsko-mineralnih preparata protiv opadanja kose, jer on osigurava čvršću strukturu kose.

Dok topikalni preparati imaju trenutan efekat koji se oseća na koži nakon nanošenja, za postizanje efekta oralnog preparata potrebno je znatno duže vreme. Treba naglasiti da nega iznutra i nega spolja, u sinergiji, svakako doprinosi željenom izgledu, te će rezultati biti brži i efektivniji, što je za današnji način življenja od velikog značaja.

S druge strane, endogeni faktori, poput uticaja hormona, genetike, ali i imuniteta, diktiraju kvalitet kose. Ovome treba dodati i stres, kao nezaobilazni faktor modernog načina života, zatim umor, iscrpljenost, unos lekova.

Stres remeti prehrambene navike i digestivni sistem, a može podići i nivo androgena, što sve zajedno kao posledicu ima opadanje kose

Takođe, i neke bolesti (štitne žlezde, neke vrste lupusa, alopecija areata) ostavljaju svoj trag na kosi. Štitna žlezda reguliše telesni metabolizam tako što kontroliše stvaranje proteina i tkivnog kiseonika.

Svaki poremećaj u njenom radu odražava se na stanje folikula dlake. Isti je slučaj i sa rigoroznim dijetama.

Hormonske promene

Hormonske promene kod zrelih žena karakteriše obustаva korišćenja kontrаceptivnih pilulа, kao i menopаuza, što može biti uzrok privremenog opadanja kose.

Ženski hormoni (estrogeni) pomažu da se dlake u fazi rasta dugo održe i naklonjeni su lepoj i gustoj kosi. Višak androgena (testosteron) kod žena najčešće je uzrok endokrinih poremećaja, što može uzrokovati opadanje kose (sindrom policističnih jajnika…).

Međutim, opet se sve svodi na genetiku – ako imate genetsku predispoziciju za osetljivost folikula na hormonski disbalans, ovakvo stanje će, nedvosmisleno, više uticati na kosu onih koji su genetski predodređeni. Hormonski disbalans je, takođe, uzrok delovanja stresa na opadanje kose.

Stres, pored toga što remeti prehrambene navike i digestivni sistem, može podići i nivo androgena, što sve zajedno kao posledicu ima opadanje kose.

Kada su žene u pitanju, simbol ženstvenosti je svakako negovana kosa, bilo da je reč o poslovnoj ili ženi koja je u trenerci i bez šminke. To nije stvar ni prestiža, ni trenda… To je samo dokaz da je kod žena podignuta svest o važnosti negovanja svoga zdravlja i izgleda.