Some picture

Sočivo – začas se skuva, a u toplim salatama „glumi” kavijar

Sočivo je mahunarka, kao i pasulj i grašak. Može biti žute, crvene, zelene, narandžaste, braon i crne boje, a svaki tip ima jedinstven sastav

Sočivo pripada mahunarkama, kao i pasulj i grašak. Ova niskokalorična namirnica može biti žute, crvene, zelene, narandžaste, braon i crne boje.

Braon sočivo se najviše koristi u kuvanim jelima i tokom tog procesa zadržava oblik. Zeleno sočivo se manje koristi i varira u veličini zrna. Žuto i crveno sočivo se brzo kuvaju, a koriste se za supe, čorbe i čuveno indijsko jelo dal. Imaju slatkast, orašast ukus. Narandžasto sočivo kuva se veoma brzo, dovoljno je pet minuta da postane mekano. Crno sočivo je tako sitno da podseća na kavijar i koristi se za pravljenje toplih salata.

Žuto i crveno sočivo se brzo kuvaju, koriste se za čuveno indijsko jelo dal, a imaju slatkast, orašast ukus

Starije od žitarica

Sočivo se vrlo često koristi u severnoafričkoj i azijskoj kuhinji, a danas u proizvodnji prednjači Kanada. Na korenu ima kvržice nastanjene bakterijama koje atmosferski azot pretvaraju u nitrate, koje biljke koriste za ishranu.

Ova biljka gajila se na Srednjem istoku još 8000 godina p.n.e, znači mnogo pre nego što su počele da se gaje žitarice.

Svaki tip sočiva ima jedinstven sastav antioksidanasa i biljnih hemikalija. Bogato je vitaminima B kompleksa, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Poseduje 25 odsto proteina i zato je vrlo prisutno u ishrani vegetarijanaca. Takođe je dobar izvor gvožđa, minerala koji često nedostaje osobama koje ne konzumiraju meso. Ima visok sadržaj vlakana, što pomaže u varenju i utiče na razvoj dobre crevne flore. Sadrži i rastvorljiva vlakna koja su važna u kontroli nivoa holesterola. Dobra je hrana za dijabetičare, jer ima nizak glikemijski indeks, što znači da postepeno otpušta glukozu u krvotok. Sočivo tokom kuvanja ne gubi hranljive vrednosti.

Ova biljka bogata je polifenolima. Procijanidin i flavonoli imaju snažno antioksidansno i antizapaljensko dejstvo i štite nervni sistem.

Pojedina istraživanja ukazuju da sočivo može da zaštiti kardiovaskularni sistem time što utiče na gubitak težine, snižavanje nivoa homocisteina, poboljšanje nivoa holesterola i snižavanje krvnog pritiska.

Brzo se kuva

Sočivo sadrži i takozvane antinutrijente, kao što je inhibitor tripsina koji snižava apsorpciju pojedinih hranljivih sastojaka. Ovaj efekat se ublažava potapanjem sočiva pre kuvanja, kao i kuvanjem. Pre kuvanja ga treba oprati i ostaviti potopljenog u vodi preko noći. Sočivo se kuva u posoljenoj vodi (voda treba da bude malo preko sočiva). Kad voda provri, bez pokrivanja posude kuva se 15–20 minuta. Ako ne pravimo kari, posle kuvanja treba ga preliti hladnom vodom da bi se zaustavio proces kuvanja.

Sočivo sadrži 25 odsto proteina i zato je vrlo poželjna namirnica u ishrani vegetarijanaca

Skuvano sočivo može da se čuva u frižideru do pet dana.

Sočivo može da izazove nadimanje, ali potapanje u vodu pre kuvanja i ispiranje posle kuvanja može da spreči ovu neugodnost. Dodavanje kima takođe umanjuje ovaj problem.

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *