zivotni-stil
Klot pirinač, jednostavan, a zahtevan - To sam ja
Ruke i činija sa pirinčem

Klot pirinač, jednostavan, a zahtevan

Da bi prilog od pirinča bio pahuljast, treba izabrati odgovarajuću sortu, dobro odmeriti vodu i poštovati predviđeno vreme za kuvanje

Kuvanje običnog pirinča deluje jednostavno, ali umesto u pahuljasti prilog, on se nekada pretvori u nejestivu smesu. Gde grešimo kad kuvamo pirinač i kako da nam ne propadne sav trud oko njega?

Za dobar rezultat važni su kvalitet, iskustvo sa različitim sortama ove žitarice i, najzad, način kuvanja. Iako se naš izbor obično svodi na dugo ili oblo zrno, zapravo se sorte pirinča klasifikuju kao dugozrnaste, srednje i kratkozrnaste.

Basmati je aromatičan pirinač dugog zrna, koji se koristi za kari ili pilav

Običan ili moderan, beli ili crni

Mnoštvo je različitih vrsta pirinča, ali veliki deo polica u prodavnicama zauzimaju čuveni basmati, italijanski pirinač za rižoto, smeđi ili nama dobro poznati kočanski… U poslednje vreme moderno je kuvanje „egzotičnijih” vrsta, poput crnog, crvenog i divljeg pirinča.

Basmati je veoma aromatičan pirinač dugog zrna, koji se koristi za kari ili pilav, dok jasmin ima nežnu aromu i rastresit je nakon kuvanja. Pirinač dugog zrna pogodan je za salate i priloge.

Italijanski arborio, srednjeg zrna, daje rižotu karakterističan kremast izgled. Bez kočanskog pirinča nema dobrog sutlijaša, a može da posluži čak i za suši (u nedostatku japanskog sjajnog pirinča).

Smeđi (integralni) pirinač sadrži više vlakana, vitamina i minerala od belog, jer mekinje i klice nisu uklonjene, a kuva se mnogo duže. Crni, crveni i divlji pirinač skuplje su varijante i kuvaju se nekada i četrdesetak minuta.

Jasmin pirinač ima nežnu aromu, ne lepi se, već je rastresit nakon kuvanja

Pravilo 2 : 1

Pre kuvanja, za svaku osobu odmeri se od 50 do 75 grama nekuvanog pirinča, a kuvari se još nisu složili oko toga da li ga najpre treba oprati. Pirinač možete da isperete u cediljki ili da ga potopite petnaestak minuta u vodu, nakon čega se ona jednostavno odlije.

Možda je, da bi se dobro skuvao, presudan odnos vode i pirinča. Najčešće se koristi pravilo 2 : 1, odnosno duplo više vode nego pirinča.

Kad je reč o sorti jasmin, međutim, obično ide jedna do jedna i po šolja vode na šolju pirinča, a kuva se petnaestak minuta. U smeđi pirinač dodaje se više vode, zbog vlakana i isparavanja, pošto se duže kuva.

Italijanski arborio, srednjeg zrna, daje rižotu karakterističan kremast izgled

Nežni dodir soli

Nežni dodir soli – da ili ne – to zavisi od prehrambenih navika. Japanci bi verovatno sa neodobravanjem odvratili pogled od našeg prstohvata soli, pa pošto su velemajstori za pirinač, možda se treba uzdržati.

Pirinač se sprema na mnogo različitih načina, ali kada se priprema kao prilog, obično se kuva, s tim što ima različitih mišljenja o tome da li se stavlja u hladnu ili ključalu vodu. Na primer, basmati pirinač stavlja se u dvostruku količinu hladne vode, zahvaljujući čemu će se zrna ravnomerno skuvati.

Bez kočanskog pirinča nema dobrog sutlijaša, a može da posluži i za suši

Kad provri, šerpa se pokrije odgovarajućim poklopcem, temperatura se smanji (kao za podgrevanje hrane), a pirinač se kuva još 10 do 15 minuta, dok ne „popije” vodu. Bitno je da se poklopac ne podiže svaki čas, kako bi se u šerpi zadržalo što više pare. Najzad, kad pirinač omekša, trebalo bi da odstoji još pet minuta u šerpi pre služenja.

Kuvanje na pari je malo zahtevnije, ali je konačni utisak bolji. U cediljku sa sitnim rupama stavi se nekuvani pirinač, pokrije se folijom, a zatim stavi na šerpu sa ključalom vodom (voda ne treba da dodiruje pirinač). Na ovaj način pirinač se kuva 20 minuta.

U mikrotalasnoj pećnici pirinač se kuva tako što se stavi u posudu i pokrije prozirnom folijom koja se na nekoliko mesta izbocka nožem. Kuva se na jakoj temperaturi četiri i po minuta, a zatim na srednjoj još četiri.

Možda je najjednostavnije kuvanje u električnom loncu, što se često praktikuje u Aziji. U ovom slučaju naše je da odmerimo pirinač i vodu, po uputstvu koje ide uz lonac, a aparat odradi ostalo.

Za prosečnog gurmana kuvani pirinač ima prilično neutralan miris i ukus koji mogu da se „podignu” začinima, svežim začinskim biljem, koricom limuna, listićima peršuna ili zelenog čaja.