Sredovecni par, na obali, uziva

Ne morate imati milione dolara da biste bili dugovečni i zdravi

Danas mnogi sportisti izgledaju mnogo mlađe nego što imaju godina. Dobar primer su Novak Đoković i Lebron Džejms. Koristeći medicinsko, ali i znanje graničnih nauka koje se bave zdravljem, oni su uspeli da ostanu u formi mladića i produže svoje sportske karijere. Za Lebrona se kaže da troši milion i po dolara godišnje na svoje telo, kako bi očuvao vrhunsku formu.

Ali, ono što se trenutno dešava, svakako je van presedana, zahvaljujući Brajanu Džonsonu bogatom softverskom preduzetniku. On je odlučio da investira dva miliona dolara i uposli više od 30 lekara i zdravstvenih stručnjaka koji nadgledaju svaki njegov pokret.

Lebron Džejms © Jamie Lamor Thompson / Shutterstock.com

Ideja je da se preokrene proces starenja u svakom od njegovih organa. Može se reći da je Brajan dobrovoljno pristao da bude eksperimentalni zec i da zajedno sa naučnicima prati svoje rezultate, želeći da ima mozak, srce, pluća, jetru, bubrege, tetive, zube, kožu, kosu, bešiku i penis 18-godišnjaka.

Svakog meseca Džonson se podvrgava desetinama medicinskih procedura, a zatim prati njihov uticaj na svoje telo.

Naučni karakter

Svesni da su mnogi ovo doživeli kao ludost, nazvali su projekat Blueprinti dali mu naučnikarakter. I, krenuli su redom. Za početak su predvideli 1.977 kilokalorija za Džonsonovu vegansku ishranu, vežbanje (jedan sat dnevno, i trening visokog intenziteta tri puta nedeljno) i spavanje u isto vreme svake noći. Uveli su i nošenje naočara koje blokiraju plavo svetlo, obavezno pred spavanje, ali i dok radi na kompjuteru.

Svi njegovi vitalni parametri prate se 24 sata. Svakog meseca rade desetine medicinskih procedura, pored standardnih laboratorijskih testova – kolonoskopiju, pregled magnetnom rezonancom, ultrazvukom itd.

I već sada rezultati pokazuju da je trud počeo da se isplaćuje. Brajanovo telo je medicinski gledano sve mlađe. Definitivno je zdraviji od većine 45-godišnjaka. Njegova telesna mast se kreće između pet i šest odsto, što ističe njegove mišiće i vene. Smatra se da je smanjio svoju ukupnu biološku starost za najmanje pet godina. Rezultati sugerišu da ima srce 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka i kapacitet pluća i kondiciju 18-godišnjaka.

Starenje nije neizbežno

Brajanova ideja bila je da pokaže ljudima da moraju da broje mnogo više od svojih koraka da bi bili zdravi, ali da starenje i smanjivanje funkcija organizma nisu neizbežni. Ne želeći da zbunjujem čitaoce, navešću samo neke lekove i suplemente koje Brajan redovno koristi – metformin, kurkuma, crni biber, koren đumbira, cink, litijum, kreatin, kakao, kolagenski peptidi itd.

Da bi popravio oštećenje kože od sunca, Brajan nanosi sedam dnevnih krema, ima nedeljni piling i lasersku terapiju, i drži se dalje od sunca. Međutim, mnoge popularne terapijske procedure su odbačene zbog nedovoljno dokaza, uključujući resveratrol, ledne kupke i visoke doze testosterona.

Posebno su interesantni obroci koji se sastoje uglavnom od pudinga i kaše. Jedan od omiljenih je puding koji se sastojao od bademovog mleka, makadamija oraha, lanenog semena, brazilskih oraha, lecitina, cimeta, trešnje, borovnice, maline i soka od nara. S duge strane, kaša od povrća sadrži crno sočivo, brokoli, karfiol, pečurke, beli luk, koren đumbira, limetu, kim, jabukovo sirće, semenke konoplje i maslinovo ulje. Za desert je dozvoljena crna čokolada, zbog polifenola. Sve u svemu, u potpunosti funkcionalna hrana, jer je sadržaj mikronutrijenata važniji od same pripreme, izgleda i ukusa.

Naravno da ima mnogo doktora koji smatraju da je Brajan tipična osoba sa poremećajem ishrane, dok drugi misle da on ipak probija granicu dugovečnosti i daje odgovore koji nam nedostaju. Bilo kako bilo, izgleda da Brajan ima podjednako pobornika koliko i protivnika.

On sada planira da napravi sajt na kome će redovno objavljivati sve svoje podatke, ali i zagovarati određene zdrave procedure i suplemente.

Međutim, moji razlozi da vam predstavim Brajana Džonsona jesu da smo na portalu tosamja.media o svemu što Brajan radi i tek otkriva, objavili mnogo članaka. Važno je da znate da ne morate da imate dva miliona dolara da biste bili zdravi i zaustavili starenje. Ali, hajde da pođemo redom, jer od nekih 160 članaka koje sam napisao, trećina govori o zdravim životnim stilovima, pa kroz rekapitulaciju mogu da istaknem 10 najvažnijih stvari.

 1. Jedite kao na Mediteranu
  Četvrti put mediteranska ishrana izabrana kao najbolja na svetu
 2. Unesite dovoljno tečnosti, pre svega vode
  Koliko najboljeg pića na svetu je dobro za organizam:
 3. Umereno konzumirajte alkohol
  Izborimo se za život
 4. Redovno vežbajte
  Dijeta bez fizičke aktivnosti ne dovodi do željenog cilja
 5. Hodajte bar 4.000 koraka
  Hodajte danas da biste se setili svega u starosti:
 • Spavajte uvek u isto vreme i najmanje šest sati
  Ne odustajte od svojih snova – spavajte:

I verujte – ne morate da imate dva miliona dolara da biste bili zdravi