devojka pije vodu

Koliko najboljeg pića na svetu je dobro za organizam

Pijenje vode pre, tokom ili između obroka je dobra preporuka, jer konzumacija vode sa amino-kiselinama, mastima, vitaminima ili mineralima pomaže telu da zadrži više vode

Da nema ovih tropskih temperatura verovatno ne bismo ni bili toliko zainteresovani za uzimanje tečnosti. Ako tome dodam da zbog doping kontrola redovno merim specifičnu težinu urina i vidim da su sportisti dehidrirani i pre i posle treninga, da idu na spavanje i da se bude dehidrirani, onda sve postaje mnogo interesantnije.

Prošle nedelje sam imao priliku da se tokom razgovora sa Irenom u lajvu na Instagramu (irena_skyrun) setim smrti dr Sintije Lucero na Bostonskom maratonu 2002. godine i činjenice da i previše uzimanja tečnosti može da dovede do smrti.

Čini se da je dobar savet da se voda ne pije u velikim količinama, jer samo prostruji kroz telo

Naime, ispiranje soli povećanom konzumacijom tečnosti, tokom povećane fizičke aktivnosti, može da dovede do smrtonosnog pada natrijuma. Takođe, razgovarao sam sa timskim doktorima na EURO 2021 i, kako to već biva, ne postoji opšti stav.

Najbolje piće

Jedna od važnih tema svakako je – količina i način hidratacije. Da li je bolje ispijanje velike količine vode ili unos manje količine tečnosti čestim gutljajima? Da li je bolje da se voda konzumira sa hranom?

Američka nacionalna akademija preporučuje da odrasla žena treba da popije oko 2,7 litara, a muškarac oko 3,7 litara na dan. Računaju se sve vrste tečnosti, kao i ona koja se unosi hranom (oko 20 odsto). Činjenica je da je voda najbolje piće koje postoji, ali količina kafe, čaja, gaziranih pića koje unose neke osobe često je neumerena, pa i na njih svakako treba obratiti pažnju.

Ne treba unositi velike količine tečnosti, već je bolje gutljajima održavati dobru hidriranost organizma

Čini se da je dobar savet da se voda ne pije u velikim količinama, jer samo prostruji kroz telo. Pijenje vode pre, tokom ili između obroka je dobra preporuka, jer konzumacija vode sa amino-kiselinama, mastima, vitaminima ili mineralima pomaže telu da zadrži više vode.

Ostaje važnost praćenja boje urina i reagovanje na nepovoljnu boju, bilo da je svetla poput vode, što govori u prilog preteranog unosa, ili tamna, što je češće, i govori o nedovoljnom unosu tečnosti.

O tome sam već pisao, ali mislim da je vredno ponoviti grafikon koji pokazuje koja boja urina odgovara dobroj hidrataciji.

Taman urin uvek zahteva intervenciju i uzimanje tečnosti

Unos soli

Sve se to menja kada se čovek aktivno bavi fizičkom aktivnošću. Tada je potrebna i veća količina, i voda obogaćena ugljenim hidratima i elektrolitima, jer se oni upravo gube prilikom vežbanja. U svetu je prisutan veliki izbor sportskih napitaka, dok je kod nas ponuda nešto manja. Ipak, važno je znati da se ova pića konzumiraju samo ako ste fizički aktivni, jer povećan unos soli neaktivnom pojedincu predstavlja samo opterećenje, bez obzira na primamljive boje pića.

Da zaključimo, ne treba unositi velike količine tečnosti, već je bolje gutljajima održavati dobru hidriranost organizma.

Najbolja mera hidriranosti je boja urina. Taman urin uvek zahteva intervenciju i uzimanje tečnosti.

Konzumiranje tečnosti tokom uzimanja obroka povoljnije deluje na ukupnu hidriranost.

Noću ne treba piti vodu, jer organizam treba da se odmori, pa je jutarnja dehidriranost prirodna

Sportska pića treba unositi samo kod fizičke aktivnosti većeg intenziteta, ili one koja traje duže od jednog sata.

Konačno, noću ne treba piti vodu, jer organizam treba da se odmori. Jutarnja dehidriranost je prirodna, ali ona se brzo „popravi” već prvom čašom vode. Naravno, pod uslovom da smo na spavanje otišli dobro hidrirani.