Dijeta bez fizičke aktivnosti ne dovodi do željenog cilja

Žena koja je smršala uz dijetu i vežbanje, izgledaće neuporedivo lepše i atraktivnije od žene koja je izabrala samo da gladuje

Mada mi je i na samom predstavljanju portala To sam ja nedostajalo malo više priče o fizičkoj aktivnosti, pomislio sam – biće prilike, pisaće se o tome. A onda sam raspravljao s prijateljicom povodom prethodnog članka o Adel – jer je bila iznenađena i pitala me da li ja zaista verujem da je vežbanje kod Adel bilo podjednako važno kao i dijeta.

Problem je i u terminološkom, i suštinskom značenju. Kod nas reč dijeta znači redukovanje ishrane, odnosno delimično gladovanje ili lišavanje određene hrane sa ciljem smanjenja telesne težine. S druge strane, engleska reč diet prema Vebsterovom rečniku označava način ishrane, a tek kao četvrto značenje predstavlja režim ishrane čiji je cilj smanjenje telesne težine. Tako se normalno govori o mediteranskoj dijeti, tajlandskoj ili azijskoj dijeti koje se zasnivaju na sastojcima i načinu ishrane na jednom podneblju. I Adel je iskoristila Sirt dijetu, koja ima taj medijski naziv, a u suštini je to MediterrAsian dijeta, po mojim kolegama koji se bave nutricionizmom.

Samo redukovanje ishrane, bez minimalnog vežbanja, dovodi do gubitka mišićne mase, a ne samo masti, a to je ono što niko ne želi

Međutim, način ishrane i fizička aktivnost suštinski uvek idu zajedno, jer samo redukovanje ishrane, bez minimalnog vežbanja, dovodi do gubitka mišićne mase, a ne samo masti, a to je ono što niko ne želi.

Juče sam gledao predstavu Art u Ateljeu 212, koja je posle 22 godine vraćena na pozorišne daske sa istim glumcima. Pošto se još sećam prethodnog izvođenja, jedan od utisaka bila je pojava i kretanje glumaca. Bez želje da ulazim u detalje, primetio sam da je jedan glumac gojazniji, drugi je otprilike onakav kakav je bio, dok je treći naizgled fit. U prevodu, čini mi se da bi svi trebalo da porade upravo na kondiciji i da bi to doprinelo ne samo njihovom zdravlju već i ukupnom umetničkom efektu. Nakon predstave čuo sam objašnjenje jednog od glavnih glumaca da je sama rediteljka tražila da se drugačije kreću po sceni. Možda treba da se još malo uvežbaju, ali za mene kretanje podrazumeva trening i tako opet dolazimo do fizičke aktivnosti.

Uvek me iznenadi kada neko dovodi u pitanje značaj fizičke aktivnosti

Iako sam o fizičkoj aktivnosti napisao mnogo članaka, a ona sama predstavlja i okosnicu mojih predavanja iz sportske medicine, uvek me iznenadi kada neko njen značaj dovodi u pitanje. Bez namere da ulazim u suštinu – ne treba birati između zdravog načina života i ishrane, već oni treba da budu komplementarni. Pored unosa svežeg voća i povrća, ograničavanja životinjskih proizvoda, izbegavanja prostih šećera i brašna, posebno onih u prerađenoj hrani, treba podjednako obratiti pažnju na osnovna pravila fizičke aktivnosti:

1. Pet dana nedeljno, umerenim intenzitetom, vežbajte aerobne sportove i sportove snage. Bez obzira šta vežbate, ne bi trebalo da to bude manje od tri puta nedeljno.

2. Vežbajte na 70 odsto od maksimalne srčane frekvencije (maksimalnu srčanu frekvencu dobijate kada od broja 220 oduzmete broj godina).

3. Vežbajte najmanje 150 minuta nedeljno.

4. Potrošite u vežbanju najmanje 1 000 kcal nedeljno.

5. Cilj je da pređete bar 10 000 koraka ili bar ne manje od 5 400.

6. Pokušajte da sve povećate u određenim vremenskim intervalima i tako napredujete.

Pored pravilne ishrane, treba podjednako obratiti pažnju na osnovna pravila fizičke aktivnosti

I možda je ovaj članak idealan za portal To sam ja, jer čini mi se da žene češće od muškaraca pristaju na drastično reduktivne dijete, bez minimalne želje da vežbaju. Ono što ne shvataju jeste da će u tim slučajevima gubitak mišićne mase biti poguban po opštu kondiciju, ali i fizički izgled. Žena koja je smršala uz dijetu i vežbanje, izgledaće neuporedivo lepše i atraktivnije od žene koja je izabrala samo da gladuje. Tu razliku baš jednostavno opisuju reakcije ljudi koji kada sretnu prvu grupu žena komentarišu da je „lepo smršala i izgleda mlađe”, a kada sretnu drugu grupu žena često kažu da je „smršala i propala”.

Čini mi se da žene češće od muškaraca pristaju na drastično reduktivne dijete, bez minimalne želje da vežbaju

Upravo gubitak mišićne mase gladovanjem, bez održavanja tonusa postojećih mišića vežbanjem, dovodi do toga da žensko telo gubi atraktivan izgled i obline. I da ne bude da pri tome mislim na neko vežbanje koje zahteva preveliki trud – sasvim je dovoljno da se vežba kod kuće sa dva tegića ili elastičnim trakama sa otporom. Konačno, koncentracija na fizičku aktivnost dovodi do promene životnog ritma koji je potreban svakom ko želi da bude zdrav, ima željenu težinu ili da izgleda i kreće se kao pre 22 godine.