Mads Mikelsen actor

Izborimo se za život

Većina gledalaca doživela je film „Još jedna tura” kao film o alkoholizmu. Međutim, on pre svega govori o našoj potrebi da kontrolišemo život, umesto da mu damo šansu da odluči nešto umesto nas

Da sa pažnjom nisam pratio European Film Awards 2020 zbog kandidature Gorana Bogdana za „evropskog Oskara” za maestralno odglumljenu ulogu oca u istoimenom filmu Srdana Golubovića, verovatno ne bih ni zapazio film Tomasa Vinterberga Another round ili, kako su kod nas preveli, Još jedna tura.

Iako na početku razočaran, a odgledavši film – zadivljen, mogao sam samo da se složim da je Mads Mikelsen s pravom dobio „evropskog Oskara” za najboljeg glumca, ali ne samo to – svojom glumom je u najvećoj meri doprineo da film dobije i pravog Oskara za inostrani film 2021.

Verovatno nije lako današnjem čoveku da umesto da sve kontroliše i planira, dozvoli da se neke stvari samo dese

Oživeti životnu radost

Površno gledano, mogao bih da svrstam film u žanr medicinskih filmova (o kojima volim da pišem), jer većina kritičara i gledalaca vidi samo opijanje četiri profesora iz lokalne škole sa ciljem provere teorije švedskog psihologa Fina Skarderuda koji je tvrdio da se ljudi prirodno rode sa 0,05 promila alkohola nedostatka neophodnih da žive bez problema.

Svako nakon pedesetih treba da rizikuje i dozvoli da se probudi iz uređenih isplaniranih života, kao likovi na filmu

Možda zbog toga film ima podnaslov Drunk (Pijan). Iako je konzumiranje alkohola suvereno prikazano, mada se čini da glumci nisu uopšte pili, prava radnja vezana je za radost življenja, odnosno borbu svakog od nas da se ne predamo i živimo svoj život punim plućima.

Verovatno je prikazivanje danskog društva bilo idealno za radnju filma, jer je tamo život odavno postao monoton, odnosno predvidiv. Neko bi na to dodao – dosadan i lišen znatiželje. Ta kriza životne radosti postala je manifestna u najvećem broju evropskih država, a posebno tokom pandemije.

Slobodno se može reći da bi mogla da se odnosi na sve porodice, bez obzira na starost, mada je očigledno prekretnica u pedesetim godinama. Možda je zato predloženo rešenje sa alkoholom imalo smisla. Tako vidimo da se profesori bolje snalaze i u školi i kod kuće, postaju inspirativniji za svoje učenike, ali ne i u porodici, čak na kraju jedan od njih umire od prevelike količine alkohola.

Alkohol kao metafora

Zbog svega je većina gledalaca doživela ovaj film kao film o alkoholizmu. Međutim, film pre svega govori o našoj potrebi da kontrolišemo život, umesto da mu damo šansu da odluči nešto umesto nas. Naravno, to podrazumeva rizik, jer može da nam se dogodi i nešto što ne želimo. Verovatno nije lako današnjem čoveku da umesto da sve kontroliše i planira, dozvoli da se neke stvari samo dese. Bez obzira na godine, ali svako nakon pedesetih treba da rizikuje i dozvoli da se probudi iz uređenih isplaniranih života, kao likovi na filmu. Pri tome alkohol predstavlja samo neku vrstu metafore.

Iako je tokom snimanja filma Vinterberg izgubio ćerku u saobraćajnoj nesreći, a film postao mračan, depresivan i na momente izgledao kao da se niko neće izvući iz alkoholne klopke, kraj filma sve poništava. Vinterberg odlučuje da na kraju filma, tokom proslave mature, iskoristi razred svoje preminule ćerke, a Mikelsena postavi među đake koji piju i igraju.

Mads Mikelsen, koji je počeo kao gimnastičar i igrač, jednostavno je odigrao scenu života

I tako dolazimo do jedne od najboljih scena, ali ne samo u ovom filmu, već i u evropskoj kinematografiji. Mads, koji je počeo kao gimnastičar i igrač, jednostavno je odigrao scenu života. Ako zbog nečega treba da odgledate film, onda je to upravo kraj sa neverovatnom kompozicijom What a life, danskog benda Scarlet Pleasure. Mads, kao u baletskom delu Čajkovskog, igra da bi živeo, setio se lepih trenutaka i slavio život, tako da je na kraju poleteo.

Naime, u trenutku skoka u more, Vinterberg je zaustavio film i mi se opraštamo od Madsa u vazduhu. Poruka je verovatno dvosmislena, ali ja verujem da Mads nije pao nego uzleteo. I onda sam ponovo odgledao scenu i video isto.

Verujem da Mads nije pao nego uzleteo. I onda sam ponovo odgledao scenu i video isto