Beauty sleep – šta je i zašto je neophodan san za lepotu?

Beauty sleep je termin koji oslikava važnost koji san ima za lepotu i izgled, a to je posebno izraženo u zrelim godinama. Međutim, u današnjem svetu, gde smo stalno zauzeti, pod stresom i ponekad preopterećeni, kvalitetan san često nije prioritet. 

U nastavku teksta saznajte šte je beauty sleep, zašto je san važan, kako manjak sna utiče na kožu, kao i na nastanak bora.

Šta je beauty sleep?

Beauty sleep” je popularni izraz koji se koristi kako bi se opisao kvalitetan san koji utiče na lepotu. Kada spavamo, naše telo prolazi kroz proces regeneracije, koji je važan za održavanje zdravog izgleda kože i kose. Kada ne spavamo dovoljno, to može da dovede do umora, suve kože i tamnih podočnjaka, što može da utiče na naš izgled.

Potrebno je prosečno sedam do osam sati spavanja dnevno da bi koža mogla da se obnovi i regeneriše

Svedoci smo da sa godinama ne podnosimo više tako lako noćne izlaske, a sumoran izgled i tamni kolutovi oko očiju koje je nemoguće prekriti dokaz su neprospavane noći. Da ne govorimo o stresu koga je sa godinama sve više i koji je uzrok većine promena na našem licu i telu.

Posledice manjka sna – zašto je beauty sleep važan za kožu?

San je vreme kada hormon stresa (kortizol) opada i tako je omogućeno telu, ali i našoj koži, da se oporavi od raznih stresnih situacija koje možemo doživeti u toku dana. Potrebno je prosečno sedam do osam sati spavanja dnevno da bi koža mogla da se obnovi i regeneriše, kao i da bi imala dovoljno vremena da neutrališe sve štetne efekte koje trpi tokom dana.

Redovan san i koža

Manjak sna je još jedan stres za organizam koji pokreće inflamatorne reakcije, slabi imunitet kože i dovodi do brojnih problema, od akni, ekcema, pojačane razgradnje hijaluronske kiseline i kolagena – jednom rečju nedostatak sna umanjuje prirodnu lepotu naše kože. U toku sna koža je u stanju da povrati vlagu, a višak vode u organizmu prerađuje se za eliminisanje. 

Nedovoljno sna i kortizol remete ovu ravnotežu vode u našem organizmu, što automatski uslovljava zadržavanje vode i za posledicu imamo podbulo lice i otečene oči, kao i dehidrataciju, čiji su efekti sa godinama sve izraženiji. 

San i bore

Tokom dubokog sna dolazi do porasta lučenja hormona rasta, i još jednog pozitivnog uticaja sna na regeneraciju kože. Otuda, manjak sna uslovljava bore i starenje kože. Kako biste bili sigurni da ćete se ujutru probuditi bez bora, mnogi savetuju spavanje na leđima. 

Ponavljani pritisak na kožu u toku sna može uzrokovati stvaranje nabora, što na kraju dovodi do pojave linija i bora. Ako ne možete da spavate na leđima, savetuju se svilene navlake za jastuke koje ostavljaju najmanje traga.

Beauty sleep i preparati za noćnu negu

U brojnim kliničkim studijama dokazano je da su regenerativni procesi izraženi u toku noći, pa je upotreba dobre noćne kreme i seruma za lice imperativ u zrelim godinama. Ovi preparati, u zavisnosti od godina, treba da sadrže posebno izabrane supstance za hidrataciju, regeneraciju i povećanje tonusa kože. 

Retinol je bio zlatni standard kada su bore i noćne kreme u pitanju, ali na tržištu se sada vodi žestoka borba, jer se pojavljuju brojne regenerativne aktivne supstance poput biljnih matičnih ćelija, peptida, različitih vrsta hijaluronske kiseline, kavijara

Međutim, bez dobrog sredstva za čišćenje lica, efekat ovih preparata neće biti optimalan, pa je izbor preparata za čišćenje lica jednako važan. To mogu biti gelovi za pranje, micelarne vode ili mleka, što opet određuje vrsta kože, ali je veoma važno da kožu dobro očiste i pripreme za hidrataciju i regeneraciju u toku noći. 

Za one koji pate od podočnjaka i tamnih kolutova, na tržištu se nalaze brojni preparati – antiridi za oči, sa kofeinom i drenažnim supstancama, koji sprečavaju oksidaciju hemoglobina i stimulišu mikrocirkulaciju kako bi sprečili jutarnje podočnjake. Brinući se o koži oko očiju – istovremeno radite na antiage nezi, jer su upravo borice oko očiju i jedan od prvih znakova starenja. 

Kako dobiti dovoljno sna?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali da dobijate dovoljno sna. Prvo, pokušajte da uspostavite redovnu rutinu spavanja i budjenja, čak i tokom vikenda. Ovo će pomoći vašem telu da se navikne na određeni ciklus spavanja i budnosti. Nesanica ima izuzetno štetan uticaj na zdravlje, ali i lepotu! 

Izbegavajte kofein, alkohol i nikotin u večernjim satima, jer mogu uticati na kvalitet sna. Pre spavanja se opustite i smirite um pomoću meditacije, toplih kupki ili čitanja knjige.

Takođe, važno je da vaša spavaća soba bude dovoljno tamna, tiha i hladna, kao i da imate udoban krevet. Investirajte u dobar jastuk i dušek kako biste osigurali udobnost i “podršku” tokom spavanja.