Some picture

Beauty sleep – dokaz da je san neophodan za lepotu

Potrebno je prosečno sedam do osam sati spavanja dnevno da bi koža mogla da se obnovi i regeneriše

Svedoci smo da sa godinama ne podnosimo više tako lako noćne izlaske, a sumoran izgled i tamni kolutovi oko očiju koje je nemoguće prekriti dokaz su neprospavane noći. Zato je i ustanovljen izraz beauty sleep, kao dokaz da je san neophodan za lepotu, posebno u zrelijim godinama. Da ne govorimo o stresu koga je sa godinama sve više i koji je uzrok većine promena na našem licu i telu.

Manjak sna – stres za organizam

San je vreme kada hormon stresa (kortizol) opada i tako je omogućeno telu, ali i našoj koži, da se oporavi od dnevnih stresova

San je vreme kada hormon stresa (kortizol) opada i tako je omogućeno telu, ali i našoj koži, da se oporavi od dnevnih stresova. Potrebno je prosečno sedam do osam sati spavanja dnevno da bi koža mogla da se obnovi i regeneriše, kao i da bi imala dovoljno vremena da neutrališe sve štetne efekte koje trpi tokom dana. Manjak sna je još jedan stres za organizam koji pokreće inflamatorne reakcije, slabi imunitet kože i dovodi do brojnih problema, od akni, ekcema, pojačane razgradnje hijaluronske kiseline i kolagena – jednom rečju nedostatak sna umanjuje prirodnu lepotu naše kože. U toku sna koža je u stanju da povrati vlagu, a višak vode u organizmu prerađuje se za eliminisanje. Nedovoljno sna i kortizol remete ovu ravnotežu vode u našem organizmu, što automatski uslovljava zadržavanje vode i za posledicu imamo podbulo lice i otečene oči, kao i dehidrataciju, čiji su efekti sa godinama sve izraženiji. Tokom dubokog sna dolazi do porasta lučenja hormona rasta, i još jednog pozitivnog uticaja sna na regeneraciju kože. Otuda, manjak sna uslovljava bore i starenje kože.

Buđenje bez bora

Upotreba dobre noćne kreme i seruma imperativ je u zrelim godinama

U brojnim kliničkim studijama dokazano je da su regenerativni procesi izraženi u toku noći, pa je upotreba dobre noćne kreme i seruma imperativ u zrelim godinama. Ovi preparati, u zavisnosti od godina, treba da sadrže posebno izabrane supstance za hidrataciju, regeneraciju i povećanje tonusa kože. Retinol je bio zlatni standard kada su bore i noćne kreme u pitanju, ali na tržištu se sada vodi žestoka borba, jer se pojavljuju brojne regenerativne aktivne supstance poput biljnih matičnih ćelija, peptida, različitih vrsta hijaluronske kiseline, kavijara… Međutim, bez dobrog čistača lica, efekat ovih preparata neće biti optimalan, pa je izbor sredstva za čišćenje lica jednako važan. To mogu biti gelovi za pranje, micelarne vode ili mleka, što opet određuje vrsta kože, ali je veoma važno da kožu dobro očiste i pripreme za hidrataciju i regeneraciju u toku noći. Za one koji pate od podočnjaka i tamnih kolutova, na tržištu se nalaze brojni preparati – antiridi za oči, sa kofeinom i drenažnim supstancama, koji sprečavaju oksidaciju hemoglobina i stimulišu mikrocirkulaciju kako bi sprečili jutarnje podočnjake.

Na vreme u krevet

Ako ne možete da spavate na leđima, savetuju se svilene navlake za jastuke koje ostavljaju najmanje traga

Kako biste bili sigurni da ćete se ujutru probuditi bez bora, mnogi savetuju spavanje na leđima. Ponavljani pritisak na kožu u toku sna može uzrokovati stvaranje nabora, što na kraju dovodi do pojave linija i bora. Ako ne možete da spavate na leđima, savetuju se svilene navlake za jastuke koje ostavljaju najmanje traga.

Vreme možda prolazi za one koji spavaju, ali hronološki sat njihovog starenja otkucava unazad. Zato, ako vas ništa ne može naterati da odete u krevet na vreme, podsetite se da mladalački izgled vaše kože umnogome zavisi od vašeg sna i neka vam to bude glavni motiv!

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *