Srećna - zena - zdravog - lica - bez - bora -drzi - Eucerin -hijaluron - kremu

Bore na licu – kako smanjiti bore na čelu i koži lica

Bore na licu samo su jedna od posledica prirodnog procesa starenja kože. Ali, one nam možda najviše smetaju upravo zato što se godinama produbljuju i što se pojavljuju kao prvi znak da naša koža stari.

Kako će stariti naša koža i da li će se kod vas prvo pojaviti bore na čelu ili bore oko usana, zavisi od unutrašnjih faktora, poput genetike, kao i spoljašnjih, među koje spadaju i pušenje, nezaštićeno izlaganje suncu i način nege.

Odgovor na pitanje kako ukloniti bore sa lica jedan je od onih koje nazivamo odgovorima od milion dolara, jer niko još nije pronašao način da zaustavi starenje. Ali, kada znate kako nastaju i koje su vrste bora, gde i zašto se najčešće javljaju i koje su najbolje kreme za bore, već ste na pola puta da otkrijete kako smanjiti bore na licu.

Šta su, zapravo, bore i zašto nastaju?

Prve bore pojavljuju se negde oko 25. godine. Kako starimo, usporavaju se svi procesi u koži, a supstance koje kožu čine zategnutom i glatkom – kolagen, elastin i hijaluronska kiselina – počinju da nestaju.

Najuočljiviji, prvi znak starenja jesu fine linije i bore, koje se produbljuju kako vreme protiče. Što znači da ukoliko nešto ne preduzmete na vreme, u jednom trenutku na svom licu možete primetiti duboke bore, a uklanjanje bora s lica tada je mnogo teže.

Prvi ključni faktor za pojavu bora je gubitak kolagena. Naša koža godišnje gubi jedan odsto ove supstance, a posledica tog procesa je gubitak čvrstine kože i pojava bora.

Drugi ključni faktor za nastanak bora je opadanje hijaluronske kiseline. Ova vezivna supstanca, koja okružuje ćelije i vezuje velike količine vode, daje koži lica mladalački i jedar izgled. Njeno opadanje utiče na gubitak punoće strukture kože, a posledica tog procesa je najpre pojava finih tankih linija na koži, a onda i dubokih bora.

Vrste bora na licu

Bore na čelu i oko očiju izazvane mimikom nazivaju se mimičke ili dinamičke bore. Nastaju zbog pokreta kao što su mrštenje ili smejanje. Znači, ako često podižete obrve ili se pri koncentraciji mrštite, kao i ako se puno i često smejete i pri tome se „smejete i očima”, prve bore koje će se pojaviti na vašem licu verovatno će biti dinamičke. 

Statičke bore su one koje nastaju nezavisno od vaše mimike, poput bora koje se protežu se od nosa do usana i na donjem delu brade. Na pojavu ovih bora utiče opuštanje kože. Na ove, često veoma duboke bore, utiče i gravitacija. 

Gde nastaju bore? 

Bore se mogu pojaviti bilo gde na koži lica, ali su najuočljivije u određenim regijama.

Bore na čelu se pojavljuju u dva vida: kao horizontalne duže linije ili uspravne kraće kod korena nosa, između obrva. One počinju kao mimičke linije i delom su posledica ekspresivnosti lica. Vremenom se produbljuju. 

Na pojavu ovih bora utiče i nezaštićeno izlaganje lica suncu. UV zraci mogu doprineti da se bore na ovom delu lica pojave ranije i brzo postanu duboke bore, jer UV zraci oštećuju kolagen i slabe elastičnost kože. 

Bore oko očiju najpre se uočavaju u regiji oko spoljnog dela oka kao fine, tanke linije. Zovemo ih još i smejalice ili vranine noge, jer imaju „lepezastu” formu. Ove bore se s godinama produbljuju, naporedo sa pojavom novih bora u području ispod donjeg kapka. Na pojavu i izražajnost ovih bora dodatno utiče nezaštićeno izlaganje UV zračenju i činjenica da je koža u regiji oko očiju tanja i podložnija brazdanju.

Takozvane nazolabijalne, to jest bore oko usana, najčešće se pojavljuju u zrelijim godinama, a protežu se od nosa do usana. Pojava ovih bora povezana je sa gubitkom volumena kože, jer im je uzrok i opuštanje kože lica.

Kako ukloniti bore na licu?

Novija istraživanja utvrdila su da nega kože skoro 90 odsto utiče na način na koji će naša koža lica stariti. Dakle, ako se pitate kako se rešiti bora, morate da znate četiri važne stvari:

 • sa upotrebom kreme za lice protiv bora treba početi na vreme, već u 20-im
 • kreme za bore koristite redovno, svaki dan ujutru i uveče
 • u negu lica uključite i serume, i kreme za bore oko očiju
 • pažljivo birajte samo dokazano efikasne kreme i serume za bore 
Zadovoljna žena

Pri izboru krema protiv bora važno je da vodite računa da ona bude odgovarajuća za vaše lice – da odgovara vašem tipu kože lica, ali i da vašoj koži pruža svu ostalu anti-age negu i hidrataciju, koje će učiniti da vaša koža bude blistava i sjajna, a ten ujednačen.

Najbolja krema za bore oko očiju i na čelu, koje se najpre pojavljuju na licu, jeste ona krema protiv bora koja ima takav sastav da će dopuniti rezerve hijalurona, stimulisati proizvodnju hijalurona u koži i doprineti da se sporije razgrađuje. 

Ovaj trostruki efekat obezbeđuju kreme za bore iz unapređene Eucerin® Hyaluron-Filler linije, jer njihova formulacija sadrži:

Eucerin, hijaluron proizvodisa trostrukim dejstvom
 •  Eucerin® patentiranu kombinaciju hijaluronske kiseline dugog lanca – koja aktivno deluje na popunjavanje površinskih bora i hidrataciju površinskog sloja kože, i hijaluronske kiseline kratkog lanca – koja ima 40 puta manju molekulsku masu i prodire u dublje slojeve kože lica obezbeđujući dubinsku hidrataciju i popunjava duboke bore
 • Bioaktivne glicin saponine – koji efikasno stimulišu produkciju hijaluronske kiseline, obezbeđujući hidrataciju kože na mestima gde duboke bore nastaju
 • Enoksolon – sastojak koji usporava razgradnju ove kiseline štiteći tako nivo hijalurona u koži

S obzirom da istovremeno pruža i visoku UV zaštitu, prava krema za prve bore na licu, poput bora na čelu kod mladih ili bora oko očiju, je Eucerin® Hyaluron-Filler Dnevna krema za sve tipove kože SPF 30.

U kasnijim godinama, najbolja krema za bore koje nastaju jer koža gubi volumen i „pada”, jeste ona koja sadrži i magnolol i oligopeptide koji ciljano deluju upravo u onim slojevima kože u kojima se dešava gubitak volumena, zbog čega nastaju duboke bore. Upravo ove sastojke, pored trostruko efikasne Eucerin® Hyaluron-Filler kombinacije, sadrže kreme iz Eucerin® Hyaluron-Filler+Volume Lift linije.

Eucerin - hijaluron proizvodi - volume lift

Kada je u pitanju zrela koža lica, koju karakterišu duboke bore, nedostatak elastičnosti i čvrstine i gubitak ujednačenosti tena, najbolji izbor je Eucerin® Hyaluron-Filler+ Elasticity linija. Kreme i serumi za bore iz ove linije sadrže hijaluronsku kiselinu kratkog i dugog lanca, koja vidljivo ublažava duboke bore, kolagen-elastin kompleks, moćnu kombinaciju arktina i kreatina, koji ubrzavaju obnavljanje kolagena i poboljšavaju elastičnost kože. Posebno i Eucerin® patentirani Thamidol® koji smanjuje pojavu hiperpigmentacija i sprečava nastanak novih.

Eucerin hijaluron proizvodi za povećanje elastičnosti kože

Ako ciljano tražite kreme protiv bora oko očiju, sve tri pomenute Eucerin® linije obuhvataju i takozvane antiride, to jest kreme za negu područja oko očiju. Ali, pored toga, svakako u svoju dnevnu rutinu za uklanjanje bora s lica uključite serume, koje bi takođe trebalo da birate prema tipu svoje kože i mestu gde su bore najuočljivije:

 • Za prvu anti-age negu normalne, kombinovane ili masne kože izaberite Eucerin®Hyaluron-Filler Skin Refining Serum koji će učiniti da prve bore, ali i proširene pore na vašem licu budu manje vidljive, a koža tokom celog dana zaštićena od oksidativnog stresa.
 • Ukoliko je vaša koža suva, za uklanjanje bora na licu izaberite Eucerin® Hyaluron-Filler Hidro Booster. Hijaluronska kiselina i glicerin koje sadrži, vezuju velike količine vode i sprečavaju njen gubitak, zato Eucerin® Hyaluron-Filler Hidro Booster popunjava prve, ali i duboke bore i obezbeđuje koži 24-časovnu hidrataciju.
 • Jedan od najboljih seruma za bore na licu, po mišljenju mnogih dama, je svakako Eucerin® Hyaluron-Filler Noćni Intezivni Serum čija je formulacija inspirisana dermatološkim tretmanima, injekcijama hijalurona i pilinga AHA kiselinama. Ovaj serum za bore s jedne strane obezbeđuje vašoj koži nežan, ali efikasan piling koji podstiče regeneraciju kože i poboljšava njenu teksturu, dok istovremeno podstiče prirodno obnavljanje rezervi hijalurona i vidljivo popunjava prve i duboke bore.

I na kraju, iako postoje specijalne kreme za bore za muškarce, svi ovi saveti i preporučen izbor krema protiv bora mogu se primeniti i na njih.

Tretman protiv bora – koji tretmani se preporučuju prema regiji?

Većina dermatologa i anti-aging specijalista slaže se da su injekcije hijalurona najefikasniji pristup podmlađivanja kože, ali mnogi od njih ističu i da je za određene vrste bora adekvanija upotreba botoksa, to jest botulinum toksina. 

 • Ako se pitate kako ukloniti bore na čelu, stručnjaci savetuju kombinaciju hijalurona i botoksa. Botoksom se privremeno blokiraju mišići odgovorni za mrštenje, a hijaluronom se već postojeće bore ispunjavaju i na taj način lice ponovo dobija osvežen i vedar izgled lica.
 • Za nazolabijalne bore, od nosa do usana, preporučuju primenu hijalurona, dok za uklanjanje bora na liniji brade i donje vilice savetuju primenu posebne tehnike ubrizgavanja hijalurona veće gustine.
 • Na pitanje kako ukloniti bore oko usana stručnjaci najčešće odgovaraju da je najbolji hijaluron i to „najfinije” vrste, i dodaju da je ovaj tip bora neophodno tretirati što ranije, jer vremenom koža atrofira i teže se otklanjaju.
 • Za uklanjanje bora oko očiju pojedini preporučuju botoks jer je namenjen za bore izazvane mimikom, dok drugi biraju hijaluronsku kiselinu.

Ono u čemu se svi stručnjaci slažu jeste da injekcioni tretmani ne isključuju anti-age negu između estetskih procedura. Štaviše, preporučuju redovnu upotrebu krema i seruma protiv bora.Medicinska istraživanja pokazala su da upotreba pojedinih krema za lice protiv bora sa hijaluronskom kiselinom može značajno poboljšati i produžiti efekte tretmana popunjavanja bora, posebno kada su u pitanju bore oko očiju.