Serum za lice – MUST HAVE preparat za sve žene 45+

Može se koristiti u svim životnim dobima, njihova upotreba uglavnom se vezuje za zrelije godine kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, ishrana, regeneracija i detoksikacija

Kao i većina drugih kozmetičkih proizvoda, serumi su dizajnirani sa ciljem da ispolje određenu aktivnost na koži – anti-ageing, prosvetljivanje kože, seboregulatorno delovanje, kao i antiakne, hidratišuće i detoks dejsto.

Zbog visoke koncentracije aktivnih supstanci, ovi preparati obično sadrže nekoliko sastojaka čiji je zadatak da prodru u dublje slojeve kože. To je i razlog zašto serumi imaju brže efekte od kremova koji se nanose za istu indikaciju. Iako se serumi mogu koristiti u svim životnim dobima, uglavnom se njihova upotreba vezuje za zrelije godine kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, ishrana, regeneracija i detoksikacija.

Postoji više vrsta seruma obogaćenih već uveliko pominjanim aktivnim supstancama za hidrataciju (hijaluronska kiselina), lifting i regeneraciju (biljne matične ćelije, peptidi, retinol, faktori rasta, kavijar), prosvetljivanje kože (visoke koncentracije vitamina C, niacinamid, kojična kiselina, retinol), seboregulaciju i sužavanje pora (AHA voćne kiseline, niacinamid, vitamin C), detoksikaciju  (ekstrakti grožđa, zelenog čaja, ginka, vitamini C,E…).

U nekim serumima nalaze se posebno izabrana etarska ili bazna ulja koja stvaraju laganu emulziju za svilenkasti osećaj na izrazito suvoj koži

Većina seruma za lice uglavnom su hidratantni fluidi, najčešće bez uljane komponente – oil-free, koji su pored navedenih kozmetički aktivnih supstanci uglavnom obogaćeni najrazličitijim biljni ekstraktima i biljnim aktivnim supstancama (proantocijanidini iz grožđa, zelenog čaja, azulen iz kamilice …).

Suva koža traži dodatnu negu

Iako je većina seruma oil-free, u nekima se nalaze posebno izabrana etarska ili bazna ulja koja stvaraju laganu emulziju za svilenkasti osećaj na izrazito suvoj koži, na kojoj oil-free serumi često stvaraju osećaj zatezanja. Ovakvi serumi se nanose na očišćenu kožu lica i vrata, ujutru ili uveče, pre nanošenja odgovarajuće kreme. Kod izrazito suvih i dehidriranih koža upotreba seruma obavezna je pre nanošenja kreme, ali kod mešovitih i normalnih tipova kože dobro odabran serum može biti odlična podloga za puder, bez prethodnog nanošenja kreme.

Kod mešovitih i normalnih tipova kože dobro odabran serum može biti odlična podloga za puder, bez prethodnog nanošenja kreme

Za osobe u zrelim godinama koje imaju mešovitu kožu i ne vole prisustvo kreme na licu, detoks ili hijaluronski serum odličan su izbor kada je nega lica u pitanju. Međutim, suva koža uvek traži dodatnu negu i osećaj „sitosti”. Upravo za takve kože formulisani su uljani serumi koji imaju sjajne efekte.

Biotehnologija otišla je tako daleko da sada imamo i hijaluronsku kiselinu rastvorljivu u ulju, pa uljani serumi pored hijaluronske kiseline mogu u sebi imati i ostale anti-age lipofilne supstance poput biljnih i etarskih ulja (argan, avokado, makadamija, smilje, sandalovina, ruža, geranijum…), koenzim Q10, retinol, fitosterole, vitamin E, čiji su zadaci da detoksikuju, nahrane i revitalizuju kožu.

Ovakvi serumi obično se nanose preko kreme ili fluida za završni sjaj i jedrinu suve i zrele kože. Pored toga, oni su veoma praktični, jer ukapavanjem nekoliko kapi uljanog seruma u svoj oil free serum ili kremu uvek možete pojačati teksturu i prilagoditi vašim trenutnim potrebama. Uljni serumi su i odlična sredstva za masažu lica, pa bi bilo dobro imati ovakav preparat ako vam je koža suva i zrela, jer su mu delovanja višestruka.

Pravilan izbor ključ uspeha

Pored toga, serumi u sebi sadrže SPF faktore, pa se oni mogu nanositi i samostalno, bez ikakve bojazni za fotooštećenje kože. Prisustvo veće koncentracije detoks supstanci u njima dodatno će umanjiti efekte fotostarenja.

Pravilan odabir seruma za vašu kožu je ključ efikasnosti ovog preparata. Osobe koje već imaju svoj omiljen serum ne mogu da zamisle negu lica bez njega. Zbog dublje penetracije i veće koncentracije aktivnih supstanci u godinama 45+, ovo bi bio must have preparat za sve žene, bez obzira na tip kože.

Pa srećan izbor za one koji već nemaju svoju jedinstvenu anti-age formulu!