Serumi za lice – koji su najbolji serumi i kako se koriste?

Serumi za lice poslednjih godina postali su za mnoge žene neizostavni deo nege lica. Mogu se koristiti u svim životnim dobima, ali njihova upotreba uglavnom se vezuje za zrelije godine kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, ishrana, regeneracija i detoksikacija

Upravo zbog većeg procenta aktivnih sastojaka koji se nalaze u serumu, njegovo dejstvo je znatno jače od dejstva krema, pa se posebno preporučuje u nezi zrele kože.

U nastavku teksta saznajte šta je serum za lice i koje vrste seruma postoje, kako izabrati adekvatan serum i koji je pravilan način njegove upotrebe.

Šta je serum za lice i koje vrste postoje?

Kao i većina drugih kozmetičkih proizvoda, serumi za lice su dizajnirani sa ciljem da ispolje određenu aktivnost na koži – anti-ageing, prosvetljivanje kože, seboregulatorno delovanje, kao i antiakne, hidratišuće i detoks dejsto.

Zbog visoke koncentracije aktivnih supstanci, ovi preparati obično sadrže nekoliko sastojaka čiji je zadatak da prodru u dublje slojeve kože. To je i razlog zašto serumi imaju brže efekte od kremova koji se nanose za istu indikaciju. Iako se serumi mogu koristiti u svim životnim dobima, uglavnom se njihova upotreba vezuje za zrelije godine kada je koži potrebna intenzivna hidratacija, ishrana, regeneracija i detoksikacija.

Postoji više vrsta seruma obogaćenih već uveliko pominjanim aktivnim supstancama za hidrataciju (hijaluronska kiselina za lice), lifting i regeneraciju (biljne matične ćelije, peptidi, retinol, faktori rasta, kavijar), prosvetljivanje kože (visoke koncentracije vitamina C, niacinamid, kojična kiselina, retinol), seboregulaciju i sužavanje pora (AHA voćne kiseline, niacinamid, vitamin C), detoksikaciju  (ekstrakti grožđa, zelenog čaja, ginka, vitamini C,E…).

Dakle, najzastupljeniji serumi za lice su:

  • Retinol serum za lice
  • Kolagen serum za lice
  • Hijaluron serum za lice
  • Serum za lice sa vitaminom C

Biotehnologija otišla je tako daleko da sada imamo i hijaluronsku kiselinu rastvorljivu u ulju, pa uljani serumi pored hijaluronske kiseline mogu u sebi imati i ostale anti-age lipofilne supstance poput biljnih i etarskih ulja (argan, avokado, makadamija, smilje, sandalovina, ruža, geranijum…), koenzim Q10, retinol, fitosterole, vitamin E, čiji su zadaci da detoksikuju, nahrane i revitalizuju kožu.

Ovakvi serumi obično se nanose preko kreme ili fluida za završni sjaj i jedrinu suve i zrele kože. Pored toga, oni su veoma praktični, jer ukapavanjem nekoliko kapi uljanog seruma u svoj oil free serum ili kremu uvek možete pojačati teksturu i prilagoditi vašim trenutnim potrebama. Uljni serumi su i odlična sredstva za masažu lica, pa bi bilo dobro imati ovakav preparat ako vam je koža suva i zrela, jer su mu delovanja višestruka.

Kako se koristi serum za lice?

Kako bi serum za lice najbolje delovao i aktivni sastojci dopreli do dubljih slojeva kože, važno je da se serum pravilno nanese, odnosno važan je pravilan redosled nanošenja preparata za lice. Nakon što ste očistili kožu tonikom, nanesite serum za lice, a nakon njena dnevnu ili noćnu kremu. 

U zavisnosti od vrste seruma, on se može nanositi samo ujutru, uveče ili i ujutru i uveče. Na primer, vitamin C serum za lice se nanosi ujutru, hijaluron serum za lice se može nanositi i ujutru i uveče dok se retinol serum za lice sme nanositi samo uveče.

Kako odabrati najbolji serum za lice?

Kao i dnevne i noćne kreme, maske za lice i ostale preparate za negu, serum za lice se bira prema tipu vaše kože. U zavisnosti od vaše starosne dobi, kao i od toga da li vam je koža suva, normalna, mešovita ili masna, birajte serum koji najviše odgovara vašoj koži.

Odabir seruma prema tipu kože

Većina seruma za lice uglavnom su hidratantni fluidi, najčešće bez uljane komponente – oil-free, koji su pored navedenih kozmetički aktivnih supstanci uglavnom obogaćeni najrazličitijim biljnim ekstraktima i biljnim aktivnim supstancama (proantocijanidini iz grožđa, zelenog čaja, azulen iz kamilice …).

Iako je većina seruma oil-free, u nekima se nalaze posebno izabrana etarska ili bazna ulja koja stvaraju laganu emulziju za svilenkasti osećaj na izrazito suvoj koži, na kojoj oil-free serumi često stvaraju osećaj zatezanja. 

Ovakvi serumi se nanose na očišćenu kožu lica i vrata, ujutru ili uveče, pre nanošenja odgovarajuće kreme. Kod izrazito suvih i dehidriranih koža upotreba seruma obavezna je pre nanošenja kreme, ali kod mešovitih i normalnih tipova kože dobro odabran serum može biti odlična podloga za puder, bez prethodnog nanošenja kreme.

Za osobe u zrelim godinama koje imaju mešovitu kožu i ne vole prisustvo kreme na licu, detoks ili hijaluronski serum odličan su izbor kada je nega lica u pitanju. Međutim, suva koža uvek traži dodatnu negu i osećaj „sitosti”. Upravo za takve kože formulisani su uljani serumi koji imaju sjajne efekte.

Odabir seruma prema starosnoj dobi

Koji će vam serum najviše odgovarati pored samog tipa kože, zavisi i od vaše starosne dobi. Kako se početak upotrebe seruma preporučuje već u dvadesetim godinama kada je potrebno održati stanje tonusa i vlage kože, to se najbolje može postići uz hidratantni serum za lice, kao i serum sa vitaminom C. Za one sa masnom i aknoznom kožom najbolji je niacinamid serum koji smanjuje lučenje sebuma.

U tridesetim godinama smanjuje se elastičnost kože, te je potrebno uvesti i hijaluron serum, kao i serum sa kolagenom. Za one u četrdesetim i starije, preporučuje se retinol serum koji povećava elastičnost kože, aktivno se bori protiv postojećih bora na licu i usporava nastanak novih.

Pravilan odabir seruma za vašu kožu je ključ efikasnosti ovog preparata. Osobe koje već imaju svoj omiljen serum ne mogu da zamisle negu lica bez njega. Zbog dublje penetracije i veće koncentracije aktivnih supstanci u godinama 45+, ovo bi bio must have preparat za sve žene, bez obzira na tip kože.

Pa srećan izbor za one koji već nemaju svoju jedinstvenu anti-age formulu!