Hijaluron – sve o hijaluronskoj kiselini

Hijaluronska kiselina, s obzirom na svoja brojna farmakološka dejstva i široku primenu u medicini i kozmetici, jedna je od najistraženijih i najeksploatisanijih supstanci koju svakodnevno u svetu, u razne svrhe, koristi desetine miliona ljudi. Posebno popularna upotreba hijaluronske kiseline u podmlađivanju i ulepšavanju lepšeg pola, donela joj je i zasluženi naziv „fontana mladosti”.

Donosimo odgovore na brojna pitanja vezana za ovu magičnu supstancu.

Šta je hijaluron?

Kada je reč o sastavu, hijaluronska kiselina je mukopolisaharidna supstanca koja je normalno prisutna u ljudskom telu. Hemijski spada u glukozaminoglukane, izgrađene od dva šećerna lanca glukuronske kiseline i N-acetil glukozamina, oba negativno naelektrisana, koji čine dug razvučen molekul velike molekulske mase. Kada nije vezana za druge molekule, ima osobinu da vezuje vodu i stvara viskoznu želatinoznu strukturu.

Prirodno vlažeće sredstvo

Najveće koncentracije hijaluronske kiseline su u oku, kostima i hrskavici, sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova, koja ih podmazuje), međućelijskom matriksu, u vezivnom tkivu dermisa kože lica, glave, usana, gde okružuje kolagen i elastin, stvarajući želatinoznu masu koja ima hidratacionu, nutritivnu, potpornu i protektivnu ulogu.

Njena primarna uloga u telu je da vezuje vodu, i to hiljadu puta veću količinu od njene molekulske mase (do 5 kilodaltona – kDa), i da podmazuje pokretne delove tela. Zato što je najhidrofilniji molekul u ljudskom telu, sa mnogobrojnim farmakološkim svojstvima, može se opisati kao prirodno vlažeće sredstvo. Ima široku upotrebu u medicini i može biti aplikovana na razne načine: injekciono, oralno i lokalno, u vidu topikalnih preparata. Koristi se kao zamena za prirodni fluid za vreme operacije katarakte, transplantacije rožnjače (cornea), kod osteoartritisa, povreda zglobova, degenerativnih promena zglobova, kod otežane pokretljivosti i bolova u zglobovima. Naravno, u savremenom svetu ima veliku primenu u estetskoj medicini, o čemu pišemo dalje u tekstu.

Benefiti i dejstvo hijaluronske kiseline na kožu

Hijaluronsku kiselinu možemo porediti sa motornim uljem. Ono što ona predstavlja za telesnu tečnost i telo, to ulje predstavlja za motor automobila. Međutim, tokom vremena se, od toplote i rada, smanjuje viskozitet ulja u motoru i ulje više nema zaštitno dejstvo na površinu metala prilikom trenja. To se isto dešava i sa hijaluronskom kiselinom u telesnim tečnostima, čiji se viskozitet smanjuje kao posledica starenja i tako se smanjuje i njena protektivna i hidrataciona uloga. Ovo je posebno značajno za kožu, gde se sa godinama primećuju znaci ovog fiziološkog procesa u vidu pojave prvih bora i pada tonusa kože.

Anti-age svojstva

Interesantno je da je 50 odsto hijaluronske kiseline u telu prisutno u koži. Kolagena vlakna u dermisu daju potporu i elastičnost koži. Kolagen možemo porediti sa gumenom vrpcom koja se rasteže milionima puta u toku života i ako se ta vrpca ne bi negovala, hidrirala i hranila, ona bi se isušila, istanjila i pukla. Međutim, hijaluronska kiselina održava hidrataciju i vitalnost kolagenih vlakana, pa su ova vlakna u koži konstantno okružena hijaluronskom kiselinom. Mlada koža ima velike koncentracije hijaluronske kiseline, dok sa godinama organizam gubi mogućnost da zadrži potrebne koncentracije ove kiseline, što se ogleda u smanjenju elastičnosti i vlažnosti zrele kože.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadrži količinu vode hiljadu puta veću od svoje težine i stimuliše sintezu elastina i kolagena, hijaluronska kiselina je značajan sastojak u kozmetičkoj industriji, jer dovodi do povećanja elastičnosti i tonusa kože.

Popunjavanje bora

Hijaluron predstavlja, uslovno rečeno, prirodni sastojak koji je neophodan u nezi zrele i suve, dehidrirane kože, jer su mu dejstva na kožu višestruka. Odgovara svim tipovima kože, zbog čega se široko primenjuje. U nižim koncentracijama ima hidrataciona svojstva i može se koristiti u raznim kremama široke namene, od onih za tretiranje ekcema i atopične kože, pa do kozmetičkih krema i preparata za hidrataciju.

U većim koncentracijama koristi se u preparatima protiv starenja, tzv. anti-age preparatima i ima značajnu ulogu u tretiranju bora i neravnina na koži.

Hijaluronska kiselina za lice – kako se koristi hijaluron za negu?

Hijaluron za negu se koristi u obliku hidratantnih krema, krema protiv bora, kao i seruma, u koje je inkorporirana hijaluronska kiselina, pored brojnih drugih sastojaka, u zavisnosti od namene preparata. Naravno da je penetracija toplikalnih preparata sporna tačka kada je delotvornost nekog anti-age preparata u pitanju, ali i tu postoje razne vrste hijaluronskih kiselina koje se koriste u formulaciji preparata i koje se razlikuju upravo po veličini, odnosno težini molekula hijaluronske kiseline. Razlamanjem molekula u manje fragmente (HAF) osigurava se njihovo prodiranje u dermis i optimalno anti-age delovanje. Kreme sa krupnijim molekulima hijaluronske kiseline imaju samo hidratantno delovanje, dok je uticaj na smanjenje vidljivosti bora minimalan.

Kako pronaći idealan preparat sa hijaluronskom kiselinom?

Savremeni trendovi u kozmetici akcenat stavljaju na prirodne sastojke, tako da imaju veći antiejdž potencijal. Sastojci koji dolaze iz prirode su prirodna ulja (badem, avokado…); oni ne zapušavaju pore, ne ostavljaju mastan trag i koža ih bolje upija.

Kada birate preparat za negu kože koji sadrži hijaluronsku kiselinu bitno je da pogledate sastav i posavetujete se sa stručnjakom. Kombinacije molekula male i velike mase su najbolji izbor, jer vlaže i neguju kožu – manji molekuli prodiru dublje u kožu, ispravljaju neravnine i znatno povećavaju elastičnost, a veći molekuli se zadržavaju na površini i hidriraju.

Dobrobit ovakvih formulacija je u tome što je verovatnoća da dođe do alergijskih reakcija upotrebom kombinacija različitih veličina hijaluronske kiseline minimalna.

Kako se koristi hijaluron u rutini nege?

Kao što smo pomenuli, preparati sa hijaluronskom kiselinom dolaze u obliku seruma, krema, antirida za predeo oko čiju. Najbolje je nabaviti preparate u obliku seruma, dnevne i noćne kreme, kao i antirida, i koristiti prema uputstvu proizvođača.

Estetske intervencije sa hijaluronom – sve što treba da znate

U većim koncentracijama hijaluronska kiselina se koristi u preparatima protiv starenja, tzv. anti-age preparatima i ima značajnu ulogu u tretiranju bora i neravnina na koži. Ova vrsta intervencija predstavlja najmanje invazivnu proceduru za podmlađivanje, rezultati su odmah vidljivi i odmah se možete vratiti normalnim aktivnostima.

Hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora na licu i vratu, korekciju usana, za lifting lica, podizanje i popunjavanje jagodica, kao i za hidrataciju i ispravljanje neravnina na koži celog lica. Međutim, ovakvi tretmani su često veoma skupi i moraju ih izvesti stručna lica, u posebnim uslovima, pa zato nisu lako dostupni svakome.

Takođe, sa stručnjakom za koga se odlučite bitno je proveriti da li ste kandidat za primenu hijalurona, odnosno da li imate neko stanje koje je kontraindikovano.

Nakon tretmana, nekoliko dana treba izbegavati fizičku aktivnost, kao i sunčanje i saune.

Ponekad se kao nuspojava mogu pojaviti grudvice, ako se hijaluron ne asimiluje, međutim stručno lice ih vrlo lako može otopiti procesom koji se naziva hijaluronidaza. 

Sama procedura aplikacije hijaluronskih filera je brza. Nakon dezinfekcije, nanosi se topikalni anestetik i kada on počne da deluje ubrizgava se hijaluron, što traje nekoliko minuta. Potom se može primenjivati led, ali ne direktno na kožu da se ne bi javile promrzline.

Koliko traje efekat?

To je prilično individualno, od 6 do 12 meseci za usne i bradu, a za jagodice i do 2 godine, a nekada i duže, sve dok se materijal ne razloži.

I mezoterapija spada u estetske intervencije, tu se rolerom sa velikim brojem iglica nanosi koktel raznih preparata po odluci stručnjaka, u zavisnosti od vašeg tipa kože i potreba. U koktelima se osim hijaluronske kiseline mogu naći vitamini, peptidi i drugi sastojci koji pospešuju razne biohemijske procese.

U našim ordinacijama primenjuju se kvalitetni hijaluronski fileri, a cena za 1 ml filera u proseku iznosi oko 200 evra.

Stručno lice odlučuje o količini koja je potrebna za određenu korekciju.

PROČITAJTE JOŠ

Hijaluron u usnama

Piše: TSJ

Ovaj tretman je idealan za osobe koje su izgubile svežinu i volumen usana, kao i kod osoba koje prirodno imaju vrlo tanke usne.

Posle tretmana usne izgledaju punije, imaju lepše konture, uopšte svežije su i jedrije, a i bore oko usana se smanjuju.

Nuspojave mogu biti trenutno crvenilo, manji hematom na mestu uboda, otok. To uglavnom nestaje nakon dan-dva.

Hijaluron u jagodicama

Ovaj tretman je idealan za osobe koje imaju slabo izražene jagodice ili ako je zbog starenja došlo do gubitka volumena.Tretman podiže tonus i daje volumen, kao što i ublažava bore, ako one postoje na tim mestima.

Hijaluron za podmlađivanje lica

Tretman za podmlađivanje ovom metodom može se koristiti i za oblikovanje kontura lica ili revitalizaciju celog lica, tako što se primenjuje u 8 tačaka na čelu, u regiji podočnjaka, brade, jagodica i u tom slučaju je, naravno, potrebna veća količina hijalurona.

Lice posle tretmana izgleda podmlađeno, odmorno, hidrirano, jedro, svežije, a bore se smanjuju.

Ako se pitate da li je hijaluronska kiselina dobra za kožu, odgovor je: JESTE!

Izvor:

www.healthline.com