Žena u belom badem mantilu sa peškir - turbanom na glavi, tuferom nanosi salicilnu kiselinu na lice.

Salicilna kiselina – šta je, kako se pravilno upotrebljava i koji su benefiti?

Kada sledeći put budete prolazile između polica punih kozmetičkih preparata u svojoj omiljenoj drogeriji, a u potrazi za savršenom rutinom nege za lice – obratite pažnju na preparate koji u sebi imaju salicilnu kiselinu. 

Mnoge žene tvrde da im je ovaj sastojak transformisao kožu. Naravno, u najboljem mogućem smislu.

Sposobnost salicilne kiseline da se bori protiv akni, kontroliše sebum na licu i donese osvežavajući sjaj vašem licu, čini je jednim od najtraženijih sastojaka u industriji lepote.

U ovom blogu ćemo istražiti sve moći salicilne kiseline za lice. 

Otkrićemo vam kako deluje, koje benefite možete da očekujete od salicilne kiseline i kako je najbolje koristiti je u svakodnevnoj nezi. Ako imate probleme sa aknama, masnu kožu ili želite da osvežite ten – salicilna kiselina može postati vaša tajna formula za postizanje besprekorne nege kojoj težite.

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina je organsko jedinjenje koje se često koristi u kozmetičkoj i medicinskoj industriji.

Hemijski, salicilna kiselina je beta hidroksi kiselina (BHA) koja se prirodno javlja u biljkama. Međutim, najveći deo salicilne kiseline koja se koristi u kozmetici i medicini je sintetičkog porekla, što je ne čini manje efikasnom, niti manje dobrom za kožu, ali jeste važno naglasiti.

Model molekularne strukture salicilne kiseline.

Salicilna kiselina za lice se koristi zbog nekoliko benefita, koje ćemo kasnije i detaljnije da predstavimo. Ukratko – salicilna kiselina pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čisti začepljene pore i sprečava nastanak akni. Takođe, ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da utiču na smanjenje crvenila i upala na koži.

Pored toga, salicilna kiselina je lipofilna, što znači da se rastvara u mastima. Ovo je posebno važna informacija za sve koji imaju masnu kožu, jer znači da salicilna kiselina može da prodre dublje u pore i ukloni višak sebuma, čime se smanjuje masnoća kože.

Salicilna kiselina je obično sastojak kozmetičkih preparata kao što su gelovi za umivanje (popularno: umivalice), kreme, tonici ili losioni.

U kozmetičkim proizvodima koncentracija salicilne kiseline može varirati, ali se obično kreće od 0,5 do 2 odsto. Salicilna kiselina ne treba da se nanosi na oštećenu koži (sveže rane, opetkotine i slično), a ne treba da je koriste ni oni sa preosetljivom kožom sklonoj reakcijama.

Koje benefite možete da očekujete od salicilne kiseline?

Salicilna kiselina donosi niz benefita za kožu.

Evo nekoliko ključnih prednosti korišćenja salicilne kiseline u rutini nege kože.

Salicilna kiselina za tretiranje akni – čista koža lica

Na slici je prikazano lice devojke pre i posle tretmana salicilnom kiselinom.

Jedan od glavnih benefita salicilne kiseline je njen učinak u tretiranju akni.

Ona pruža hemijski piling, prodire duboko u pore i pomaže u uklanjanju mrtvih slojeva kože, sužava pore i sprečava njihovo začepljenje. Osim toga, salicilna kiselina ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti crvenilo i upalu koja je povezana sa aknama. Redovna upotreba salicilne kiseline može pomoći u smanjenju pojave akni i poboljšanju celokupnog izgleda kože.

Salicilna kiselina obezbeđuje kontrolu masnoće kože

Salicilna kiselina je efikasan sastojak za kontrolu masnoće kože, odnosno lučenje sebuma. Budući da je lipofilna, može prodreti duboko u pore i ukloniti višak sebuma koji je uglavnom uzrok masne kože. Redovna upotreba salicilne kiseline može smanjiti sjaj na licu, „matirati” kožu i pomoći u održavanju ravnoteže masnoće kože.

Eksfolijacija i obnavljanje kože

Salicilna kiselina je keratolitik koji pomaže u eksfolijaciji kože. Ona nežno uklanja mrtve ćelije kože, otklanjajući sloj koji može začepiti pore i izazvati nepravilan ten. Redovna upotreba salicilne kiseline može poboljšati teksturu kože, ostavljajući je glatkom i blistavom.

Tretman protiv hiperpigmentacije

Salicilna kiselina može pomoći u smanjenju hiperpigmentacija, kao što su tamne mrlje ili hiperpigmentacije uzrokovane sunčevim zračenjem ili fleke uzrokovane aknama. Ona pomaže u uklanjanju površinskog pigmenta kože i podstiče regeneraciju novih ćelija, čineći kožu svetlijom i ujednačenijom.

Prevencija i tretman uraslih dlaka na licu

Salicilna kiselina može da se koristi i za prevenciju i tretman uraslih dlaka. Ona pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože oko folikula dlake i smanjuje upalu, što može smanjiti rizik od urastanja dlačica. 

Mnoge žene je koriste i na nogama i na preponama, kako bi smanjile pojavu uraslih dlaka ili tzv. strawberry legs efekta. No, vodite računa – nipošto ne koristite salicilnu kiselinu odmah nakon brijanja i depilacije, već tek na smirenoj koži. Ona može izazvati iritacije oštećene kože.

Kako se salicilna kiselina slaže sa drugim kozmetičkim sastojcima i preparatima?

Salicilna kiselina može da se kombinuje sa drugim kozmetičkim sastojcima i preparatima kako bi se postigao optimalan učinak na kožu. Međutim, važno je biti svestan određenih dertmatoloških preporuka i potencijalnih interakcija sa drugim sastojcima. 

Dok se s nekim preparatima salicilna kiselina odlično slaže, sa drugima može doći do neželjenih interakcija.

Evo nekoliko ključnih smernica koje treba uzeti u obzir prilikom uključivanja salicilne kiseline u svoju rutinu nege lica.

Kombinacija salicilne kiseline sa drugim kiselinama

Salicilna kiselina može se kombinovati sa drugim kiselinama za lice, kao deo rutine nege kože, poput glikolne kiseline ili mlečne kiseline. Međutim, savetuje se da se nipošto ne stavljaju na kožu istovremeno.

Takođe, važno je izbegavati preteranu upotrebu kiselina kako biste izbegli iritaciju ili oštećenje kože. Ako koristite proizvode s različitim kiselinama, preporučuje se postepeno uvođenje svakog preparata u rutinu i praćenje reakcija kože.

Salicilna kiselina i retinol

Kombinovanje salicilne kiseline s retinoidima, kao što je retinol, može biti odlično za tretiranje različitih kožnih problema. Retinoidi pomažu u podsticanju obnove kože, dok salicilna kiselina pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija i čišćenju lica i pora. 

Međutim, ova kombinacija može biti previše agresivna za neke osobe, pa se preporučuje da se počne s niskim koncentracijama i da se one postupno povećavaju kako bi se koža prilagodila.

Žena sa šeširom na glavi primenjuje kremu sa zaštitnim faktorom na lice.

Kombinovanje salicilne kiseline sa drugim preparatima protiv masne kože

Salicilna kiselina ima tendenciju da isušuje kožu, stoga je važno biti pažljiv prilikom kombinovanja s drugim preparatima namenjnim masnoj koži ili proizvodima koji imaju potencijal za isušivanje kože, poput benzoil peroksida. 

Ova kombinacija može dodatno isušiti kožu i izazvati iritaciju. 

Ako koristite oba sastojka, preporuka je da se pridržavate uputstava proizvođača i da pratite reakcije kože.

Interakcija sa UV zaštitom

Salicilna kiselina može povećati osetljivost kože na sunčevo svetlo, stoga je važno koristiti adekvatnu UV zaštitu, poput krema sa visokim zaštitnim faktorom SPF dok god koristite proizvode sa ovim sastojkom. 

To će pomoći u zaštiti kože od potencijalnih oštećenja od sunčevih zraka. Ova kombinacija ne samo da je dobra, već i obavezna. 

Dok god koristite salicilnu kiselinu – koristite i kremu sa SPF svaki put kada se izlažete sunčevom zračenju. Budite obazrivi na suncu uvek, a ovde pročitajte i šta znači zdrav boravak na suncu

Koji su najbolji preparati sa salicilnom kiselinom?

Postoji sijaset različitih preparata sa salicilnom kiselinom na tržištu, a „najbolji” preparat svakako da zavisi od potreba vaše kože i tipa kože.

Gelovi za lice sa salicilnom kiselinom

Gelovi za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom su popularni jer mogu dubinski da očiste pore i kontrolišu masnoću kože. Oni se koriste kao sredstva za umivanje i obično se ispiraju vodom. 

Gelovi za čišćenje s nižim koncentracijama salicilne kiseline (obično od 0,5% do 2%) mogu biti blagi i pogodni za svakodnevnu upotrebu. Umivalice su možda najpraktičniji način da uključite salicilnu kiselinu u svoju rutinu nege.

Kreme i losioni protiv akni

Kreme ili losioni sa salicilnom kiselinom često su namenjeni za ciljano delovanje na akne. Oni se nanose na problematična područja kože kako bi smanjili upalu, otvorili pore i smanjili pojavu akni. 

Ovi proizvodi obično imaju veće koncentracije salicilne kiseline (često 2% ili više) i koriste se prema potrebi ili prema preporukama dermatologa.

Toneri – najjednostavniji način da uvedete salicilnu kiselinu u svoju rutinu

Toneri sa salicilnom kiselinom mogu biti korisni za osobe s masnom ili problematičnom kožom. Oni se obično nanose nakon čišćenja lica kako bi suzili pore, uklonili višak masnoće i pripremili kožu za dalju njegu. Toneri s nižim koncentracijama salicilne kiseline mogu biti dobar izbor za svakodnevnu upotrebu.

Maska za lice sa salicilnom kiselinom

Maske za lice sa salicilnom kiselinom mogu pružiti dubinsko čišćenje i eksfolijaciju kože. One se obično drže na licu neko vreme pre ispiranja, a zatim se isperu vodom. 

Maske mogu biti odlično rešenje za osobe koje dodatno žele da tretiraju problematična područja kože lica ili smanje višak sjaja, odnosno masnoće na licu.

Preporuke proizvoda sa salicilnom kiselinom

Zbog velike popularnosti salicilne kiseline, ona je izuzetno popularna i zastupljena u raznovrsnim kozmetičkim preparatima. Daćemo vam preporuke za 5 preparata sa salicilnom kiselinom.

Uzmite u obzir to da svaki proizvod treba koristiti prema uputstvima proizvođača i prilagoditi ga individualnim potrebama i toleranciji kože. Ako imate ozbiljnije probleme s kožom, kao što su problematične akne, preporučuje se savetovanje sa dermatologom kako biste dobili personalizovane smernice za negu vaše kože.

Evo nekih kozmetičkih proizvoda sa salicilnom kiselinom koje su trenutno vrlo popularne i važe za izuzetno učinkovite.

La Roche-Posay effaclar serum dnevni piling protiv nepravilnosti u odraslom dobu

Ovaj serum namenjen je koži u odraslom dobu, a tinejdžerima koji se bore sa aknama i nepravilnostima savetujemo obavezne konsultacije sa dermatologom pre nego što kreiraju svoju dnevnu rutinu nege kože lica. 

La Roche-Posay EFFACLAR predstavlja ultra koncentrisani serum posebno dizajniran da se suoči sa nepravilnostima na koži. Ovaj serum koristi visoko koncentrisani kompleks od tri kiseline kako bi pružio optimalne rezultate. Delujući kao dnevni piling, EFFACLAR ne samo da poboljšava teksturu kože već je oplemenjuje već odmah nakon prve upotrebe. Pored toga, formulisano je da ne zapušava pore, što ga čini idealnim za svakodnevnu upotrebu.

Ključna prednost ovog seruma jeste njegova sposobnost da zaglađuje površinu kože, podstičući proces obnavljanja ćelija. Takođe, uz pomoć svojih sastojaka, otvara pore i olakšava protok sebuma, smanjujući pritom broj kožnih nepravilnosti. Efikasnost ovog seruma takođe se vidi u njegovoj sposobnosti da smanji vidljivost fleka, pružajući korisnicima ujednačeniji i blistaviji ten.

Preporučuje se da se koristi za noćnu rutinu nege lica, a da se ujutru obavezno nanosi krema sa SPF zaštitnim faktorom, kako koža ne bi imala preterane reakcije na sunčeve zrake. 

Afrodita YOUNG & PURE, PORE PURIFIER, pena za čišćenje lica sa ugljem i salicilnom kiselinom

AFRODITA YOUNG & PURE pena za čišćenje lica sa ugljem namenjena je nečistoj, masnoj i mešovitoj koži. Sadrži japanski drveni ugalj izrađen od specijalnog hrasta “Binčo-tan”, poznatog po visokom kvalitetu i proizvedenog tradicionalno već preko 150 godina. 

U kombinaciji sa salicilnom kiselinom, pena deluje detoksikaciono, otvara začepljene pore, vezuje nečistoće i višak masnoće pružajući dubinsko čišćenje bez isušivanja kože. Proizvod je veganski, sastavljen od 95% prirodnih sastojaka i poštuje fiziološku ravnotežu kože.

Revox B77 just salycilic acid 2% serum za piling lica 

Serum za noćni piling sa 2% salicilne kiseline, beta-hidroksilne kiseline (BHA) prirodnog izvora, izvedene iz kore vrbe, zimzelenog lišća i kore slatke breze, nudi efikasno piling rešenje. Ova kiselina prodire duboko, čisteći kožu lica od zapušenih pora, mrtvih ćelija i viška sebuma, rezultirajući glatkom i blistavom kožom bez nepravilnosti. 

Proizvod je bez parabena, mineralnih ulja, konzervanasa i parafina. Kao i većinu drugih kozmetički preparata sa salicilnom kiselinom, Revox serum je preporučljivo koristiti noću.

CeraVe SA krema za izglađivanje suve i grube kože (za negu tela)

CeraVe SA krema za zaglađivanje kože, koja je stvorena u saradnji sa dermatolozima, predstavlja izuzetnu hidratantnu kremu bez dodatih mirisa, posebno dizajniranu za delikatni piling tela. Ova krema je idealna za osobe s grubom i neujednačenom kožom, uključujući i one sa sklonostima prema različitim reakcijama na koži. 

Svojom formulacijom nežno umiruje i sužava grubu teksturu kože. Njeni ključni sastojci, kao što su urea, salicilna kiselina, LHA i hijaluronska kiselina, pružaju dubinsku negu. Važno je naglasiti da krema ne sadrži mehaničke piling sastojke, što znači da nema abrazivnih čestica koje bi mogle oštetiti kožu. 

Nema veštačke mirise i njen sasastav formulisan je tako da ona ne zapšava pore. Obogaćena je sa tri esencijalna ceramida, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju prirodne zaštitne barijere kože. Za najbolje rezultate, preporučuje se njena kombinovana upotreba s CeraVe SA gelom, koji je specifično formulisana za čišćenje suve i grube kože.

Eucerin DermoPure korektor za masnu kožu lica

Eucerin DermoPure Korektor, obogaćen salicilnom kiselinom, a namenjen maskiranju i isušivanju bubuljica. Kada se primenjuje redovno na problematičnim mestima, deluje tako što otvara začepljene pore i smiruje kožu zahvaljujući komedolitičkom dejstvu salicilne kiseline. 

Pogodan je za upotrebu paralelno s lekovima protiv akni i siguran je za korišćenje u trudnoći. Ovo je jedan od najpopularnijih korektora za nepravilnosti na celom svetu. Od beauty blogerki do dermatologa – utisci o ovom korektoru mahom su izuzento pozitivni.

Da li se salicilna kiselina obavezno koristi uz adekvatnu kremu za negu lica?

Da, salicilna kiselina isušuje kožu i obavezno je posle pranja, toniranja, eksolijacije prepartima koji sadrže salicilnu kiselinu koristiti adekvatnu kremu koja će lepo hidrirati i nahraniti vašu kožu. Obično svaka linija i brend kojoj pripada proizvod sa salicilnom kiselinom ima  i dobro osmišljene i odgovarajuće kreme za negu kože.