Some picture

Maske za negu lica – praznik za kožu

Posle 45. najdelotvornije su leave on maske – ne spiraju se, nanose se najčešće pre spavanja da deluju u toku noći

Još od kada je Helena Rubinštajn 1910. uvela podelu kozmetike prema tipovima kože (tri tipa) i dala uputstva za njihovu upotrebu, u kozmetičkoj industriji u tom smislu nije se mnogo šta promenilo. Jedino su se dodavali novi preparati da bi se efikasnost postojećih pojačala, ali su ciljevi ostali isti – da koža bude što duže hidrirana, mladalačkog izgleda i zdrava.

Maske za lice jedan su od dodatnih preparata za ostvarivanje ovog cilja, a Helena Rubinštajn u svoje salone uvela ih je još davne 1920. godine. Nazvana egipatska maska, već tada je imala ulogu da revitalizuje i zategne kožu, obećavajući mladalački izgled.

Redovna primena jednom do dva puta nedeljno daje veoma dobre rezultate, bez obzira na krajnji cilj koji se želi postići

Većina žena naviknuta je da su maske za lice salonski preparati za profesionalnu negu, pa se ovim kozmetičkim proizvodima, čini mi se, ne pridaje dovoljno pažnje kada je kućna nega u pitanju, što je zapravo greška. Izbor odgovarajuće maske za lice određene prema tipu kože, i njihova redovna primena jednom do dva puta nedeljno, daje veoma dobre rezultate, bez obzira na krajnji cilj koji želimo postići.

Uloga maski za lice je višestruka, ali one se najčešće koriste da s površine kože skinu sebum i ostale supstance koje se u njemu rastvaraju i imaju neželjene efekte na kožu (adsorptivne maske sa zelenom glinom, talkom, bentonit glinom). Zatim, hidratišu i omekšavaju kožu, vraćajući joj prirodan sjaj i izgled (krem i gel maske sa hijaluronskom kiselinom, biljnim ekstraktima, vitaminima). Svojim antiinflamatornim i umirujućim delovanjem smiruju osetljivu kožu i moguće upale na njoj (krem i gel maske sa alantoinom, pantenolom, kamilicom, azulenom, bisabololom, ekstraktima magnolije, aloje, kamilice, nevena, beta glukanom). Takođe, mogu da nahrane kožu i obezbede joj adekvatne anti-age i detoks supstance koje imaju snažne efekte protiv strenja kože, pojave bora (krem i gel maske sa hijaluronskom kiselinom, retinolom, biljnim matičnim ćelijama, kavijarom, peptidima, biljnim ekstraktima i uljima, vitaminske maske), kao i da ublaže efekte hiperpigmenatcija na koži (maske s kojičnom kiselinom, visokim koncentracijama, minimun 10 odsto, vitamina C, niacinamidom, retinolom, glikolnom kiselinom, citrusnim ekstraktima…).

Maske treba držati na licu vremenski prema uputstvu, jer u suprotnom mogu izazvati iritaciju

Sheet i peel of maske

U poslednje vreme veoma su popularne takozvane sheet maske koje se lako primenjuju, i kod kojih je platneni ili papirni materijal tačno oblikovan prema regiji na koju maska deluje, navlažen koncentrovanim rastvorom kozmetički aktivnih supstanci koje imaju različito delovanje prema tipu kože, kao i prema efektu koji treba postići.

Tako se na tržištu nalazi veliki broj ovakvih maski za masnu kožu, dehidriranu kožu, za sužavanje pora, kao i za ublažavanje bora i detoksikaciju kože. Pored njih, postoji još jedna efikasna vrsta maski, posebno kada su mešovite kože u pitanju. To su piling maske, koje uklanjanjem s lica istovremeno uklanjaju i mrtve, orožale ćelije, a ako su još obogaćene i adstrigentnim, antibakterijskim i protivupalnim aktivnim supstancama predstavljaju idealnu terapiju za masnu i mešovitu kožu. Peel of maske su još jedan primer maski za masnu i mešovitu kožu, nanose se na lice u tankom sloju, gde sušenjem prelaze u gumenu strukturu koja se ljušti s kože i tako istovremeno skida orožale slojeve, ali i čisti njene pore i nečistoće.

Sheet maske se lako primenjuju, platneni ili papirni materijal tačno je oblikovan prema regiji na koju maska deluje

Maske za 45+

Međutim, u godinama 45+ najpopularnija je upotreba anti-age maski, jer je problem proširenih pora i masne kože uglavnom već iza nas. Tada su najdelotvornije leave on maske, odnosno maske koje nije potrebno spirati, već ih nanositi najčešće pre spavanja da deluju u toku noći. Ovo su maske bogate kremaste teksture, obogaćene prethodno navedenim anti-age supstancama, koje treba nanositi bar jednom nedeljno za najbolje anti-age efekte. Pored toga, ovakve maske obogaćene detoks aktivnim supstancama (matične ćelije grožđa, ekstrakti grožđa, zelenog čaja, ginka, konezimQ10…) takođe su veoma efikasne, jer se bore sa neželjenim efektima slobodnih radikala koji nastaju kao posledica UV zračenja i zagađenja, i dovode do razgradnje kolagena i hijaluronske kiseline, i starenja kože.

S obzirom da maske imaju jače dejstvo na kožu od preparata za svakodnevnu negu, treba ih nanositi jednom do dva puta nedeljno, u tankom sloju 2–3 mm, i ostaviti ih vremenski na licu prema priloženom uputstvu, jer u suprotnom mogu izazvati iritaciju. Pored toga, važno je da se maska uvek nanosi na opranu i tonikom očišćenu kožu, na područje lica, vrata i dekoltea, a nikada se ne stavlja na područje oko očiju, otvora nosa i usta.

Comments Icon 1

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  1. Branka vesic kaže:

    Koju masku da kupim za moju suvu kozu.sta mi preporucujete hvala unapred imam 52 g