Ž ena koja umiva lice, koristeći penu namenjenu čišćenju lica.

Proširene pore – uzrok nastajanja i kako suziti proširene pore?

Proširene pore na licu problem su mnogih žena. One mogu davati neugledan izgled, i pored truda da ostvarite suprotne efekte, a sa godinama se ovo stanje veoma često i pogoršava, jer one stvaraju nepravilnu teksturu koja umanjuje gladak i blistav izgled kože.

U nastavku teksta pročitajte šta su proširene pore, zašto nastaju kao i koji su sve načini da suzite proširene pore.

Šta su proširene pore?

Kako bismo definisali proširene pore, važno je prvo da objasnimo šta su pore.

Pore su sitni otvori na koži koji okružuju folikul dlake i olakšavaju distribuciju prirodnih ulja i sebuma na površinu kože (održavanje normalne funkcije kože i njene zaštitne barijere), kao i resorpciju preparata nanetih na kožu.

S obzirom da se sa godinama usporava ćelijski metabolizam, površina kože opterećena je mrtvim ćelijama koje se sada sporije deskvamuju (deskvamacija je ljuštenje površinskih slojeva kože), pa se ove pore mogu proširiti, a kod masne i nedovoljno čiste kože zapušiti.

Proširene pore na licu – uzrok nastanka proširenih pora

Postoje brojni faktori koji mogu uticati na nastanak proširenih pora na licu. Nakupljanje viška masnoće i nečistoća u porama, prekomerno izlaganje kože sunčevim zracima (zadebljanje kože) i, naravno, genetska predispozicija su najčešći faktori  koji dovode do nastanka proširenih pora.

Nakupljanje masti na površini kože

Pojava proširenih pora učestalija je kod masne kože. U dodiru sa vazduhom ove masti oksiduju, pa sadržaj pora menja boju, stvaraju se mitiseri ili dolazi do razvoja bakterija i upale, što često stvara estetski problem koji se teško eliminiše. 

Prekomerno izlaganje sunčevim zracima

Izlaganje suncu uslovljava prevremeno starenje kože. Sa starenjem dolazi do smanjenja produkcije kolagena koji koži daje čvrstinu, pa pore gube elastičnost i potporu i šire se.

Naučne studije pokazuju da iako je genetika u 20 odsto slučajeva odgovorna za pojavu proširenih pora, ostatak od čak 80 odsto pripisuje se delovanju sunčevog zračenja.

Tretman u kozmetičkom salonu.

Kako suziti proširene pore?

Proširene pore najčešće se javljaju u predelu tzv. T-zone – proširene pore na nosu i čelu, a ponekad se mogu javiti i proširene pore na obrazima. One predstavljaju veliki izazov za estetičare, jer ne postoji nijedno univerzalno sredstvo koje će trajno rešiti ovaj problem. Redovno čišćenje pora je ono koje se najčešće preporučuje kao prevencija za začepljenje pora.

Najbolje rezultate daje sinergističko dejstvo pravilne kućne nege i odgovarajućih profesionalnih kozmetičkih tretmana koji će ublažiti problem.

Proširene pore – tretmani za proširene pore

Ne postoji univerzalni tretman kojim se može rešiti problem proširenih pora. Međutim, pojedini tretmani se mogu svrstati u veoma efikasne. Kako je svaki tretman namenjen određenom tipu kože, pre donošenja odluke za neki od njih potrebno je konsultovati se sa profesionalcima kako bi vam preporučili najbolji tretman za proširene pore za vaš tip kože.

serum sa hamamelis ekstraktom u bočici.

Mikrodermoabrazija za proširene pore

Primenom dijamantskih kristala i negativnog pritiska, mehanički se uklanjaju površinski sloj kože i masnoća, poboljšava cirkulacija i omogućava bolja apsorpcija preparata. Potrebno je sprovesti nekoliko tretmana sa razmakom od 7 do 14 dana, zavisno od tipa i stanja kože.

Hemijski piling za proširene pore

Hemijski piling dovodi do poboljšanja izgleda kože, smanjenja vidljivih pora, bora na licu i pigmentnih fleka što doprinosi „osveženom” izgledu lica. Ovi tretmani mogu se sprovoditi od jeseni do proleća, a koja vrsta hemijskog pilinga će se koristiti, opet zavisi od stanja i tipa kože. Kiseline za lice koje kod masne kože daju dobre rezultate su azelaična, mlečna i salicilna kiselina.

Koliko su efikasni tretmani IPL laserom za proširene pore

Tretmani IPL (intenzivno pulsno svetlo) laserom sve su popularniji. Deluju po principu selektivne fototermolize čime omogućavaju ciljano odstranjivanje različitih promena na koži. Imaju veoma široku primenu u tretiranju nesavršenosti kože. I ovi tretmani se sprovode od jeseni do proleća. Broj ponavljanja zavisi od stanja kože i željenih rezultata.

Tretman derma penom, vrsta mezoterapije, kjom se određeni kokteli nanose na kožu.

Mezopen za proširene pore

Mezopen (dermapen) predstavlja vid mezoretapije, odnosno specijalno dizajniran aparat koji poseduje veći broj iglica koje mogu biti različite dužine i praviti oštećenja u koži različite dubine. 

Oštećenja koja nastaju provociraju obnovu kože i glačaju njenu površinu, a pritom je povećan unos seruma u dublje slojeve kože. Ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, pore postaju pliće, povećava se količina kolagena, a samim tim i popravlja tonus kože.

Nega lica kod kuće za proširene pore

Jednako bitan faktor u nezi kože jeste kućna nega. Preparati treba da sadrže komponente koje čiste, ali i supstance koje čuvaju vlažnost kože. Tako se održavaju odgovarajući pH kože i dobra hidratacija. 

Kada je u pitanju kućna nega, proizvodi za proširene pore mogu biti različitog oblika:

  • Kreme za proširene pore
  • Serumi za proširene pore sa adstigentnim dejstvom (steže površinu kože)
  • Niacinamid je izuzetno popularan kozmetički sastojak koji čini da se proširene pore vizualno smanje
  • Maska za lice za proširene pore
  • Piling za proširene pore
  • Gelovi za pranje lica

Kreme za proširene pore su kreme koje su namenjene mešovitoj i masnoj koži kojoj je potrebna hidratacija. Nakon kontinuirane upotrebe ove vrste krema, koža dobija ujednačen i zdrav izgled, a pore se vidljivo smanjuju.

Lekovite biljke koje pomažu kod proširenih pora

Pored osnovnih aktivnih supstanci, čija uloga u preparatu zavisi pre svega od tipa kože i starosne dobi, preparati za sužavanje pora u sebi dominantno sadrže veće koncentracije tanina, prirodnih aktivnih sastojaka biljaka, koji se unakrsnim vezama vezuju za strukturne proteine kože, gradeći nerastvorne komplekse (adstringentno delovanje).

U lekovite biljke koje sadrže tanine spadaju one sa više od 10 odsto tanina. Najviše ih ima u biljkama porodica Ericaceae (borovnica, brusnica), Anacardiaceae (mango, smrdljika), zatim u biljnim vrstama familija Rosaceae (jagoda, malina, kupina, divlji šipak, badem, glog….), Rubiaceae (livadna broćika), Cupressaceae (čempres, smreka) i Pinaceae (borovi)…

Sve ovo su biljni ekstrakti koji se u kozmetičkim preparatima široko koriste, kako bi svojim adstrigentnim delovanjem umanjili veličinu pora na koži. Pored vezivanja za protein kože, tanini se vezuju i za proteine bakterija, čime ostvaruju i antimikrobni efekat.

serum sa hamamelis ekstraktom u bočici.

Zato su preparati na bazi lekovitih biljaka koje sadrže tanine, od kojih je posebno poznat hamamelis, veoma efikasni u nezi masne, problematične kože, ali i kože sa proširenim porama. Pored ovih biljnih supstanci, odlične rezultate daju preparati sa alfa voćnim kiselinama u vidu pilinga i seruma, kao i serumi s vitaminom C u visokim koncentracijama, minimum 10 odsto.

Šminka za lice sa proširenim porama

Ako ste i dalje nezadovoljni svojim porama, možete pokušati sa kamuflažom odgovarajućom šminkom, a saveta za to imate napretek. Pronalaženje adekvatne šminke koja je namenjena koži sa proširenim porama može biti izazovno, a ukoliko ne odaberete prave proizvode, šminka može dodatno pogoršati izgled vaše kože.

Blago našminkana žena gleda u daljinu.

Postoje posebni puderi, koji su u velikom broju slučajeva namenjeni masnom tipu kože. Ovi puderi utiču na sužavanje pora, i samim tim stvaraju blistaviji, svežiji i ujednačen ten. 

Kako biste bili sigurni da će puder stajati adekvatno na vašem licu, pre njegovog stavljanja preporučuje se da koristite prajmer za proširene pore. 

Iako šminka može pomoći u kamuflaži proširenih pora, ona nije dugotrajno rešenje. Takođe, temeljno čišćenje lica posle svakog šminkanja je obavezno ukoliko želite da vam pore ostanu čiste. Ipak, ne zaboravite da je nega osnova zdrave i lepe kože i jedini način da se rešite proširenih pora na licu!