Devojka na čijem se licu i dekolteu vide hiperpigmentacije, odnosno tamne fleke.

Fleke na licu – šta su hiperpigmentacije i kako ih se rešiti?

Fleke na licu mogu se pojaviti iz najrazličitijih razloga. U najjednostavnijoj definiciji: fleke na licu su bilo kakva promena pigmenta na koži. One su izraz kompleksnih bioloških procesa koji se odvijaju ispod površine kože, a njihova prisutnost može biti rezultat različitih faktora.

Hiperpigmentacije: fleke na licu kao posledica preterane proizvodnje melanina

Jedna od najčešćih vrsta fleka na licu je hiperpigmentacija. Ovaj fenomen se javlja kada se proizvodnja melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži, poveća u određenim delovima kože. Ovo dovodi do tamnjenja tih oblasti, što se može manifestovati u vidu tamnih fleka na koži. Primeri hiperpigmentacije uključuju sunčane pegice ili starosne pege, melazmu koja je često povezana sa trudnoćom ili hormonskim promenama, i postupalnu hiperpigmentaciju koja može nastati nakon povrede kože, kao što su ožiljci od akni.

Hipopigmentacija – fleke na licu koje su rezultat nedovoljno melanina

Suprotno hiperpigmentaciji, hipopigmentacija se javlja kada se proizvodnja melanina smanji, što dovodi do pojave svetlijih delova kože, odnosno svetlijih flekica. Vitiligo (autoimuna bolest) je jedan od najpoznatijih oblika hipopigmentacije.

Devojka posmatra lice u ogledalu.

Druge vrste fleka na licu

Rozacea može uzrokovati crvenilo i vidljive krvne sudove, akne mogu ostaviti tamne mrlje ili fleke nakon što nestanu, prošireni kapilari mogu se pojaviti kao crvene linije ili mreže, a benigni tumori kože, kao što su seboreične keratoze, mogu stvoriti tamno obojene izrasline na koži.

Mnoge od ovih fleka su bezopasne, ali ipak je važno da se obrati pažnja na njih. Neke promene na koži, posebno one koje su nove, menjaju se, ili izgledaju drugačije od ostalih, mogu biti znakovi ozbiljnijih stanja, uključujući melanom, vrstu kožnog raka. Iz tog razloga, važno je redovno proveravati kožu i konsultovati se sa dermatologom ako se primete bilo kakve promene.

Šta je tačno hiperpigmentacija?

Pošto su hiperpigmentacije ubedljivo najčešća vrsta fleka na licu i koži, najviše ćemo se baviti njima u tekstu koji sledi. 

Hiperpigmentacija može da bude posledica različitih infekcija, sunčanja bez zaštite,  ili solarijuma, iritacija i sličnih dermatoloških tegoba.

Poremećaji pigmentacije i tamnjenje igraju značajnu ulogu u izgledu kože i osećanju zadovoljstva sobom. Mnogi ljudi smatraju da bolje izgledaju sa potamnelom kožom, uprkos činjenici da postizanje takvog izgleda kasnije doprinosi pojavi pigmentnih poremećaja.

U nekim kulturama, azijskim na primer, briga o pigmentacijama prevazilazi brigu zbog pojave bora.

U Evropi je krajem 20. veka bilo veoma popularno sunčanje, što je u kasnijim godinama dovelo do niza problema na koži. Jedan od njih je i – hiperpigmentacija.

Prevencija za fleke na licu: bolje sprečiti nego lečiti

Fleke na licu, bez obzira na to da li su posledica izlaganja suncu, hormonskih promena ili genetskih faktora, mogu se u velikoj meri prevenirati kroz odgovarajuću negu kože i zdrav životni stil.

Zaštita kože od štetnih sunčevih zraka predstavlja prvu liniju odbrane. 

Sunce je često glavni krivac za pojavu fleka na koži, uključujući sunčane pege i druge oblike hiperpigmentacije. Korišćenjem kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više), nošenjem širokog šešira i izbegavanjem izlaganja kože suncu kada je najjače, od 10 do 16 časova, može se značajno smanjiti rizik od oštećenja kože.

Održavanje rutine pravilne nege kože takođe igra ključnu ulogu u prevenciji fleka na licu. Redovna hidratacija i čišćenje kože lica pomaže njenom očuvanju i sprečava probleme kao što su akne, koje mogu ostaviti tamne fleke ili ožiljke. Osim toga, korišćenje proizvoda koji sadrže sastojke poput retinoida, vitamina C i E, i alfa-hidroksi kiselina mogu pomoći u ublažavanju hiperpigmentacije.

Važnost zdrave i pravilne ishrane ne sme se zanemariti u kontekstu zdravlja kože. Uravnotežena ishrana, bogata voćem, povrćem i drugim hranljivim namirnicama, podržava opšte zdravlje kože. Posebno se ističu vitamini C i E, koji su poznati po svojim korisnim svojstvima za kožu.

Još jedan aspekt koji je važan za održavanje zdravlja kože je izbegavanje pušenja. Pušenje ubrzava starenje kože i doprinosi pojavi problema kao što su bore i fleke na koži!

Poslednje, ali ne manje važno, su – redovne posete dermatologu, koje mogu biti ključne za održavanje zdravlja kože. Dermatolozi mogu pratiti zdravlje vaše kože, identifikovati rane znakove problema i pružiti individualizovane savete o najboljoj rutini nege kože za vas.

Hiperpigmentacija lica i tela – zašto se javljaju fleke na licu?

Uzroci nastanka nepravilno pigmentisanih površina su različiti. Boja kože zavisi od melanina koji nastaje u specijalizovanim ćelijama kože – melanocitima, nakon biohemijske transformacije amino-kiseline tirozin, pod uticajem enzima tirozinaze.

Neke osobe vole tamniji i preplanuli ten, dok druge vole da neguju svetlu boju kože, ali niko ne voli neujednačenu boju kože i prisustvo tamnih fleka na licu i telu, što je sve češća pojava, kao posledica UV zračenja.

Kako se problemi u pigmentaciji kože mogu javiti kod svih tipova kože, ovo su promene koje se često sreću.

Usled prekomerne proizvodnje melanina pod uticajem UV zračenja može doći do poremećaja pigmentacije, naročito do hiperpigmentacije tj. potamnelih delova kože, različitog oblika, boje i veličine. 

Istraživanja su pokazala da su poremećaji pigmentacije –  

 hiperpigmentacije treća najčešća dijagnoza, prethode im jedino akne i ekcemi.

Kao i akne, hiperpigmentacija na licu utiče na samopouzdanje i osećaj zadovoljstva

Kozmetički stručnjaci i dermatolozi se često sreću sa pacijentima koji imaju melazmu, solarne fleke, postinflamatorne hiperpigmentacije i kolutove ispod očiju

Postoji mnogo tipova hiperpigmentacije, ali najčešće promene su melazma (kloazma ili hloazma), postinflamatorne hiperpigmentacije i sunčani lentigo (staračke pege), a o tretmanu svake od njih ćemo još govoriti.

Hiperpigmentacija – lečenje i tretmani koji zaista deluju

Adekvatna nega lica i zaštita od sunca igraju najvažniju ulogu u prevenciji ovih dermatoloških oboljenja, te nije na odmet da ponovimo da je SPF esencijalna stavka u vašoj rutini.

Tamne fleke od sunca su posledice fotooštećenja, i to upravo zbog neopreznog ili prekomernog izlaganja sunčevim zracima, bez zaštitnog faktora. Međutim, njihovo lečenje potpada pod lakšu i izvodljiviju kategoriju.

Tamno ljubičaste ili crvene od akni su teže, jer je koža oštećena na drugačiji način, te je ovde potrebno primeniti odgovarajuće sredstvo.

S tim u vezi, u narednim redovima možete pročitati nešto više o tome kako se efektivno skidaju fleke sa lica.

Devojka sa kosom umotanom u peškir i u badem mantilu, rukom zateže kožu lica i zabrinuto posmatra fleke koje su se pojavile.

Kreme za hiperpigmentaciju – topikalni preparati za prosvetljivanje kože

Melanin je glavni faktor koji određuje boju kože i koji je štiti od neželjenog delovanja UV zraka

Hiperpigmentacije nastaju kao rezultat povećane proizvodnje ili taloženja melanina, uzrokovanih raznim faktorima poput genetike, starenja kože, stresa i oštećenja UV zračenjem, hormona, bolesti štitne žlezde

Topikalni preparati za prosvetljivanje kože spadaju među najpopularnije na kozmetičkom tržištu. Najčešće ih upotrebljavaju osobe koje su strpljive (dugotrajan postupak), a ne žele skupe i invazivne tretmane. Ova sredstva se koriste u različitim kombinacijama ili samostalno, i veoma efikasno deluju u terapiji različitih pigmentacionih promena.

Neke osobe vole tamniji i preplanuli ten, dok druge vole da neguju svetlu boju kože, ali niko ne voli neujednačenu boju kože i prisustvo tamnih fleka.

S obzirom da je tirozinaza ključni enzim u sintezi melanina, ona je ujedno i ciljno mesto na koje deluju ovakvi agensi u koje, u prvom redu, spadaju hidrohinon, arbutin, kodžik kiselina, azelainska kiselina, askorbinska kiselina za lice (vitamin C), vitamin E, ekstrakt sladića itd.

Ovo su najčešći sastojci preparata za prosvetljivanje kože. U preparatima protiv hiperpigmentacije se nalaze još i aktivne supstance, poput niacinamida i soja proteina, kao i sredstva koja se koriste u obnavljanju i eksfolijaciji (čišćenje ili piling) kože: alfa i beta hidroksi kiseline, retinol i linolna kiselina. 

Oni se mogu naći u kozmetičkim serumima za kućnu negu, ili se mogu primenjivati profesionalno u vidu hemijskih pilinga koje izvode stručnjaci iz oblasti estetske nege i dermatologije.

Glikolna i mlečna kiselina su najčešće proučavane i korišćene alfa hidroksi kiseline, dok je salicilna kiselina prototipska beta hidroksi kiselina koja dovodi do prosvetljenja kože. 

Retinoidi su derivati vitamina A, koji se koriste lokalno, za tretiranje različitih hiperpigmentacija. Proizvodi sa retinolom su dostupni i bez recepta (kod nas), i smatra se da daju sličan efekat kao retinoična kiselina, ali je koža manje iziritina. Retinol se nalazi i u komercijalnim preparatima za tretiranje hiperpigmentacija, za razliku od njegovih agresivnijih derivata koji se izdaju na recept.

Žena koja nanosi kremu na lice.

Invazivne metode za fleke na licu

Pored kozmetoceutika – topikalnih preparata za prosvetljivanje, postoje i invazivne metode koje izvode stručna lica, u vidu hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije, krioterapije, IPL lasera, koji veoma efikasno tretiraju pigmentne lezije, a o izboru adekvatne metode morate konsultovati vašeg dermatologa i stručno lice, jer su ovo agresivne metode.

Kod upornih poremećaja pigmentacije, poput melazmi ili tamnih kolutova ispod očiju, može se koristiti kamuflažna kozmetika, da bi koža dobila prirodniji izgled tokom procesa lečenja i da bi se klijentu vratilo samopouzdanje. 

Ovi proizvodi su neprozirni i ne dozvoljavaju da se koža ispod njih vidi. Obično je reč o gustoj kremi koja se proizvodi u više nijansi kako bi odgovarala normalnom tonu.

Kamuflažni preparati maskiraju abnormalnost ispod njihove teksture. Neke kompanije razvile su napredne tehnike, koristeći spektrometar da bi izmerile boju kože.

Podaci iz spektrometra se koriste za pravljenje tečnog pudera bogatog pigmentom, koji tačno odgovara tonu kože. Zbog činjenice da tonovi veoma mnogo variraju, ovi proizvodi obezbeđuju najbolje rešenje za pacijente čiji ton kože je teško uskladiti.

Kako ne postoji univerzalno sredstvo za brzo i lako lečenje ovih upornih poremećaja, šminka predstavlja odličnog saveznika u borbi protiv hiperpigmentacije.