zdravi-i-lepi
Hiperpigmentacije – šta su i kako ih ukloniti - To sam ja
Žena ispred prozora obasjana sunčevim zracima

Hiperpigmentacije – šta su i kako ih ukloniti

U Evropi je krajem 20. veka bilo veoma popularno sunčanje, što je u kasnijim godinama dovelo do niza problema na koži. Jedan od njih je i – hiperpigmentacija

Poremećaji pigmentacije i tamnjenje igraju značajnu ulogu u izgledu kože i osećanju zadovoljstva sobom. Mnogi ljudi smatraju da bolje izgledaju sa potamnelom kožom, uprkos činjenici da postizanje takvog izgleda kasnije doprinosi pojavi pigmentnih poremećaja.

U nekim kulturama, azijskim na primer, briga o pigmentacijama prevazilazi brigu zbog pojave bora

U nekim kulturama, azijskim na primer, briga o pigmentacijama prevazilazi brigu zbog pojave bora. U Evropi je krajem 20. veka bilo veoma popularno sunčanje, što je u kasnijim godinama dovelo do niza problema na koži. Jedan od njih je i – hiperpigmentacija.

Niko ne voli fleke

Uzroci nastanka nepravilno pigmentisanih površina su različiti. Boja kože zavisi od melanina koji nastaje u specijalizovanim ćelijama kože – melanocitima, nakon biohemijske transformacije amino-kiseline tirozin, pod uticajem enzima tirozinaze. Neke osobe vole tamniji i preplanuli ten, dok druge vole da neguju svetlu boju kože, ali niko ne voli neujednačenu boju kože i prisustvo tamnih fleka, što je sve češća pojava, kao posledica UV zračenja.

Kako se problemi u pigmentaciji kože mogu javiti kod svih tipova kože, ovo su promene koje se često sreću

Usled prekomerne proizvodnje melanina pod uticajem UV zračenja može doći do poremećaja pigmentacije, naročito do hiperpigmentacije tj. potamnelih delova kože, različitog oblika, boje i veličine. Istraživanja su pokazala da su poremećaji pigmentacije treća najčešća dijagnoza, prethode im jedino akne i ekcemi.

Kao i akne, poremećaji pigmentacije utiču na samopouzdanje i osećaj zadovoljstva. Kozmetički stručnjaci i dermatolozi se često sreću sa pacijentima koji imaju melazmu, solarne fleke, postinflamatorne hiperpigmentacije i kolutove ispod očiju. Postoji mnogo tipova hiperpigmentacije, ali najčešće promene su melazma (kloazma ili hloazma), postinflamatorne hiperpigmentacije i sunčani lentigo (staračke pege), a o tretmanu svake od njih ćemo još govoriti.

Topikalni preparati za prosvetljivanje kože

Melanin je glavni faktor koji određuje boju kože i koji je štiti od neželjenog delovanja UV zraka. Hiperpigmentacijski poremećaji nastaju kao rezultat povećane proizvodnje ili taloženja melanina, uzrokovanih raznim faktorima poput genetike, starenja kože, stresa i oštećenja kože UV zračenjem, hormona, bolesti štitne žlezde…

Topikalni preparati za prosvetljivanje kože spadaju među najpopularnije na kozmetičkom tržištu. Najčešće ih upotrebljavaju osobe koje su strpljive (dugotrajan postupak), a ne žele skupe i invazivne tretmane. Ova sredstva se koriste u različitim kombinacijama ili samostalno, i veoma efikasno deluju u terapiji različitih pigmentacionih promena.

Neke osobe vole tamniji i preplanuli ten, dok druge vole da neguju svetlu boju kože, ali niko ne voli neujednačenu boju kože i prisustvo tamnih fleka

S obzirom da je tirozinaza ključni enzim u sintezi melanina, ona je ujedno i ciljno mesto na koje deluju ovakvi agensi u koje, u prvom redu, spadaju hidrohinon, arbutin, kodžik kiselina, azelainska kiselina, askorbinska kiselina (vitamin C), vitamin E, ekstrakt sladića itd.

Ovo su najčešći sastojci preparata za prosvetljivanje kože. U preparatima protiv fleka se nalaze još i aktivne supstance, poput niacinamida i soja proteina, kao i sredstva koja se koriste u obnavljanju i eksfolijaciji kože: alfa i beta hidroksi kiseline, retinoidi i linolna kiselina. Oni se mogu naći u kozmetičkim preparatima za kućnu negu, ili se mogu primenjivati profesionalno u vidu hemijskih pilinga koje izvode stručnjaci iz oblasti estetske nege i dermatologije.

Proizvodi sa retinolom

Glikolna i mlečna kiselina su najčešće proučavane i korišćene alfa hidroksi kiseline, dok je salicilna kiselina prototipska beta hidroksi kiselina koja dovodi do prosvetljenja kože. Retinoidi su derivati vitamina A, koji se koriste lokalno, za tretiranje različitih hiperpigmentacija. Proizvodi sa retinolom su dostupni i bez recepta, i smatra se da daju sličan efekat kao retinoična kiselina, ali sa manje iritacije. Retinol se nalazi i u komercijalnim preparatima za tretiranje hiperpigmentacija, za razliku od njegovih agresivnijih derivata koji se izdaju na recept.

Pored kozmetoceutika – topikalnih preparata za prosvetljivanje kože, postoje i invazivne metode koje izvode stručna lica, u vidu hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije, krioterapije, IPL lasera, koji veoma efikasno tretiraju pigmentne lezije, a o izboru adekvatne metode morate konsultovati vašeg dermatologa i stručno lice, jer su ovo agresivne metode.

Kod upornih poremećaja pigmentacije, poput melazmi ili tamnih kolutova ispod očiju, može se koristiti kamuflažna kozmetika, da bi klijent dobio prirodniji izgled tokom procesa lečenja i da bi mu se vratilo samopouzdanje. Ovi proizvodi su neprozirni i ne dozvoljavaju da se vidi ton kože ispod njih. Obično je reč o gustoj kremi koja se proizvodi u više nijansi kako bi odgovarala normalnom tonu kože.

Kamuflažni preparati maskiraju abnormalnost ispod njihove teksture. Neke kompanije razvile su napredne tehnike, koristeći spektrometar da bi izmerile boju kože. Podaci iz spektrometra se koriste za pravljenje tečnog pudera bogatog pigmentom, koji tačno odgovara tonu kože. Zbog činjenice da tonovi kože veoma mnogo variraju, ovi proizvodi obezbeđuju najbolje rešenje za pacijente čiji ton kože je teško uskladiti.

Kako ne postoji univerzalno sredstvo za brzo i lako lečenje ovih upornih poremećaja, šminka predstavlja odličnog saveznika u borbi protiv hiperpigmentacija.