Devojka

Kiseline za lice – koje kiseline za lice postoje i vrsta namene?

Kiseline za lice postale su neizostavni deo svakodnevne nege lica, a u zavisnosti koje vrste kiselina su u pitanju njihova namena je različita. 

Današnja kozmetička industrija, kao i estetska medicina i dermatoligija nezamislive su bez voćnih kiselina i hijaluronske kiseline, koje su u ove sfere na velika vrata ušle poslednjih decenija prošlog veka.

Ali kako znati koja kiselina će u potpunosti odgovarati vašoj koži?

Koju kiselinu ćete izabrati zavisi od vašeg tipa kože, kao i od vaše starosne dobi. U nastavku teksta saznajte sve o kiselinama za lice, koje vrste postoje, koja je njihova namena, u kojim oblicima se sve mogu naći i kada i kako se koriste.

Devojka na kozmetičkom tretmanu

Vrste kiselina za lice – koje kiseline u kozmetici postoje?

Hijaluronska kiselina i voćne kiseline su organska jedinjenja različite hemijske strukture, prisutne u različitim vrstama živog sveta. 

Izraz voćne kiseline je žargonskog tipa i obuhvata različite organske kiseline, kod kojih postoji jedna ili više hidroksilnih grupa koje su na različitim pozicijama pripojene na ugljenikov atom. U zavisnosti od hemijske strukture, odnosno broja i mesta pripoja hidroksilne grupe, razlikujemo alfa, beta i polihidroksi kiseline.

Dakle, osnovna podela kiselina prema njihovom hemijskoj strukturi i nameni u dermatologiji i kozmetologiji je na:

  • AHA – alfa hidroksi kiselina
  • BHA – beta hidroksi kiselina
  • PHA – poli hidroksi kiselina
  • TCA – trihlorsirćetna kiselina
  • HA – hijaluronska kiselina
  • Borna kiselina

Sve ove kiseline imaju različit efekat na kožu u zavisnosti od vrste, procenta i sastava kiseline. One mogu biti prisutne u nižim koncentracijama u najrazličitijim kozmetičkim preparatima – od onih običnih preparata za negu i higijenu, do vrhunskih, tehnološki sofisticiranih estetskih proizvoda najpoznatijih svetskih brendova. 

Neke kiseline, kao što je na primer hijaluronska kiselina, se koriste i u drugim granama medicine, prvenstveno u oftamologiji, kao aktivna supstanca različitih topikalnih proizvoda i prilikom okulohirurških intervencija, zatim u ortopediji i reumatologiji, intralezionom aplikacijom u same zglobne šupljine. 

O hijaluronu i ostalim kiselinama za lice, detaljnije ćemo pričati u nastavku teksta.

Tretman lica

Voćne kiseline – šta su i za šta se koriste?

Kao što smo već naveli u voćne kiseline spadaju AHA, BHA i PHA kiseline za lice. One se mogu naći u različitim preparatima za negu lica ili se koristiti u profesionalnoj upotrebi za izvođenje različitih kozmetičkih tretmana.

Za profesionalnu upotrebu, procenat kiseline je veći, pa se sa njom mora pažljivo rukovati kako bi se postigao željeni efekat na koži. Zbog posledica koje mogu biti i fatalne ukoliko se ne koriste adekvatno, ovakve tretmane izvodi isključivo stručno obučeno lice.

AHA kiseline za lice

AHA kiseline za lice najčešće se koriste za hemijske pilinge koji se izvode u stručnim kozmetičkim salonima i mogu biti površinski, srednje duboki i dubinski. Najpoznatije i najzastupljenije AHA kiseline su glikolna i mlečna kiselina.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina predstavlja AHA kiselinu koja se najčešće koristi u dermatologiji. Veoma često je jedan od sastojaka krema za zrelu kožu jer ima soposobnost regeneracije kože, i podstiče proizvodnju kolagena. Preparati sa glikolnom kiselinom čine kožu osetljivom na sunčeve zrake, pa se najčeće preporučuju kao deo večernje rutine.

Ona ima agresivniji efekat na samu kožu od mlečne, tako da češće pravi iritacije, posebno kod osoba sa suvom i/ili osetljivom kožom, dok njena upotreba u velikim koncentracijama, ili tehnološki loše formulisanim preparatima, može dovesti do većih oštećenja kože, uz stvaranje različitih vrsta ožiljaka usled koagulacione nekroze.

Mlečna kiselina

Mlečna kiselina, kao što joj i sam naziv kaže, može se naći u mleku i mlečnim proizvodima. Ona je nešto veći molekul od glikolne kiseline, a samo dejstvo na kožu je praćeno manjom iritacijom zbog manjeg keratolitičkog dejstva same kiseline. Mlečna kiselina ima ulogu u hidrataciji kože i ulazi u sastav tzv. prirodnog vlažećeg faktora, kao i u vraćanju tonusa i čvrstine kože.

Upravo zbog takvih karakteristika mlečna kiselina se može koristiti i kod osoba sa suvom, osetljivom i/ili upaljenom kožom. Preparati sa glikolnom i mlečnom kiselinom mogu se bezbedno koristiti tokom trudnoće.

Kapljica, pomorandža

BHA kiseline za lice

BHA kiseline za lice ili beta hidroksi kiseline, su kiseline koje prodiru u dublje slojeve kože i prvenstveno su namenjene nezi masne kože. Najpoznatija BHA kiselina je salicilna kiselina.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina rastvara se u mastima (liposolubilna), prodire u dublje strukture kože, pa osim keratolitičkog ima i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

Zbog ovakvih karakteristika deluje i na dublje strukture kože, prvenstveno epidermalne strukture folikula dlake, tako da je njena primena posebno delotvorna kod osoba sa masnom kožom (kada postoji povećana produkcija sebuma), kao i kod osoba sa različitim formama akni. 

Može se naći u različitim preparatima za kožu sa aknamaserumi za lice,  kreme sa salicilnom kiselinom i losioni sa salicilnom kiselinom veoma su efikasni u smanjenju svih vrsta akni i sprečavanju pojava novih.

Osim u preparatima, može se koristiti i u različitim hemijskim pilinzima, samostalno ili u kombinaciji sa drugim kiselinama.

PHA kiseline za lice

Poli hidrokisi kiseline za lice su manje invazivne od AHA kiselina i namenjene su nezi problematične i osetljive kože. Najpoznatija PHA kiselina za lice je glukonolakton.

Glukonolakton

Ovaj pripadnik PHA kiselina je fizički veći i kasnije ulazi u sastav različitih preparata u odnosu na glikolnu, mlečnu i salicilnu kiselinu.

Zbog svojih fizičko-hemijskih osobina njegova penetracija u kožu je znatno sporija, ali osim eksfolijacije i hidratacije ima i funkciju humektansa, odnosno ulaskom u kožu za sobom unosi i „prikačene” molekule vode.

Zbog ovih karakteristika njegovo dejstvo je postepeno, inicijalno sporo, ali dugotrajnijom redovnom upotrebom njegovi pozitivni efekti postaju vidljivi i golim okom. Glavna prednost ove kiseline je što nije osetljiva na UV zrake, pa se može uvrstiti i u dnevnu negu lica.

Lice devojke

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina nije kiselina po hemijskoj strukturi, nego znatno kompleksnije jedinjenje, preciznije – derivat ugljenih hidrata (glikozoaminoglikan).

Ulazi u sastav različitih struktura vezivnog, nervnog i epitelijalnog tkiva. Najveća koncentracija nalazi se u očima (očna vodica, staklasto telo), sinovijalnoj tečnosti (unutar zglobova), u pupčanoj vrpci i koži (oko 50 odsto ukupne količine).

Hijaluronska kiselina ima sposobnost da za sebe veže ogromne količine vode – i do 1000 puta veću količinu od sopstvene težine.

Kompleksna hemijska struktura čini je nestabilnom ukoliko je u nativnom obliku, tako da su i njeni efekti kratkotrajni. Razvojem savremenih tehnološko-farmaceutskih procedura, sintetišu se derivati hijaluronske kiseline sa različitim strukturama dugih i kratkih lanaca, tako da su intenzitet i dužina trajanja terapijsko-estetskih procedura znatno bolji.

Hijaluronska kiselina može se koristiti u različitim topikalnim preparatima, najčešće u estetskoj kozmetici, a koncentrovana, posebno hemijski preformulisana, aktivni je sastojak različitih filera (estetska medicina) i preparata za profesionalnu upotrebu u raznim granama klasične medicine.

Plavi molekuli

Kiseline u kozmetici – preparati sa različitim kiselinama

Lepa, blistava i negovana koža, ključna je za samopouzdanje svake dame. Kada govorimo o kiselinama u kozmetici, mora se napomenuti da se one mogu koristiti na dva načina – u sastavu preparata za kućnu negu i u okviru tretmana za lice koje izvodi stručno osoblje.

Kada su u pitanju preparati za lice, ove kiseline se mogu naći u manjim procentima, najčešće u kombinaciji sa drugim važnim sastojcima. U zavisnosti od toga koji tip kože je u pitanju – suv, masan ili kombinovani, kao i od problema koji osoba ima, zavisi i koja kiselina će biti najbolje rešenje.

Dok se za problematičnu kožu preporučuje salicilna kiselina ili glukonolakton, za zrelu kožu najbolji izbor je hijaluronska kiselina, kao i pojedine AHA kiseline.Kako bi izabrali onu koja vam najbolje odgovara savetujemo da se konsultujete sa stručnim licem koje će vam preporučiti odgovarajuće preparate i tretmane koji će postići najbolji efekat.