zena nanosi kremu za suncanje

Vodič za zdrav boravak na suncu

Sunčanje je dobro za kosti, ubija patogene mikroorganizme i čuva dobro raspoloženje. Ipak, potrebno je naći meru i dobro se zaštititi, da uživanje u suncu ne bi donelo više štete nego koristi

Sunce je izvor života, neophodno je za razvoj živog sveta, ali njegovo zračenje može da bude štetno.

Sunčevo zračenje probija se kroz ozonski omotač, zemljin neophodni ekološki štit koji počinje na visini od 25 kilometara u stratosferi, filtrira i zadržava najopasnije zrake.

Koža ne prašta greške

Na površinu zemlje dospevaju infracrveni zraci, vidljiva svetlost, ultraljubičasti A-zraci i ultraljubičasti B-zraci.

UVB zraci primarno izazivaju opekotine i podstiču tamnjenje kože.

UVA zraci su podmukliji, ne izazivaju bolne opekotine već dublje prodiru u kožu, ubrzavaju starenje kože, izazivaju alergije i pojavu sunčevih fleka i pega po koži.

Treba odabrati sredstvo za zaštitu širokog spektra koje štiti i od UVA i UVB-zraka sa SPF najmanje 15 i UVA oznakom

majka nanosi cerki kremu za suncanje

Infracrveni A-zraci, slično kao UV zraci, pokreću mehanizme u ćelijama kože koji mogu dovesti do prevremenog starenja kože.

Koža ne prašta greške preteranog izlaganja suncu. Nekontrolisano izlaganje može da izazove prolazna ili trajna oštećenja.

Od prolaznih oštećenja izazvanih suncem, pored crvenila i plikova, najčešće su pege koje tokom zime spontano prolaze. Trajna oštećenja, poput hipo i hiperpigmentacije, keratoza, pa i malignih tumora, mogu da se jave posle nekoliko meseci i godina.

Pravilo senke

Ne treba zanemariti ni prednosti sunčanja – ono čuva kosti, ubija patogene mikroorganizme, a pre svega čuva dobro raspoloženje. Ipak, potrebno je naći meru u sunčanju i dobro se zaštititi da uživanje u suncu ne bi donelo više štete nego koristi.

Izbegavajte izlaganje suncu između 10 i 17 časova. Ako je vaša senka kraća od dužine vašeg tela ostanite u hladovini (pravilo senke).

Prilikom izbora faktora vodimo računa o nadmorskoj visini, indeksu UV zračenja, fototipu i tipu kože…

Potrebno je adekvatno se obući, nositi majice s dužim rukavima, svetle boje, koristiti šešire i kape sa obodima, zaštititi oči naočarima sa UV filterima.

Što se tiče upotrebe zaštitnih krema, na pakovanju osim faktora zaštite treba potražiti i druge podatke: da li je preparat fotostabilan, da li je s fizičkim ili hemijskim faktorom zaštite, da li je krema termostabilna, vodootporna, ocean friendly.

Potrebno je odabrati sredstvo za zaštitu širokog spektra koje štiti i od UVA i UVB zraka sa SPF najmanje 15 i UVA oznakom, a pri izboru faktora vodimo računa o nizu faktora, kao na primer: o dobu dana, godišnjem dobu, o nadmorskoj visini, indeksu UV zračenja, refleksiji zraka u okolini gde je pesak, voda ili sneg, da li je vreme oblačno i vetrovito, koji nam je fototip kože, da li planiramo da plivamo ili se znojimo, kakav nam je tip kože, koliko imamo godina, da li koristimo neke lekove.

Potrebno je naneti preparat za zaštitu 30 minuta pre izlaska na sunce i ponoviti aplikaciju posle dva sata boravka. Ukoliko idemo u vodu ili se znojimo postupak se ponavlja nakon 40 odnosno 80 minuta za vodootporan proizvod.

Pravilo dva prsta

Potrebno je naneti dovoljnu količinu preparata. Preporuka FDA je količina od 2.2 mg/cm² preparata sa SPF na kožu. To za prosečnu osobu iznosi za zaštitu čitavog tela 30 mililitara preparata.

Na kožu treba naneti dovoljnu količinu SPF preparata, 2.2 mg/cm², odnosno 30 mililitara za zaštitu čitavog tela prosečne osobe

devojcice sa sesirima

Da bi se doziranje bolje prilagodilo svakom pojedincu, koristi se pravilo dva prsta.

Spojite kažiprst i srednji prst ruke i nanesite iz tubice količinu kreme koja prekriva srednji prst. Ovom količinom kreme zaštitićemo lice, vrat i uši.

Zatim nanesemo na oba prsta kremu i tom količinom kreme x 10, zaštitimo ruke, noge, grudi i leđa.

Tokom 365 dana u godini, nanošenje zaštitnog faktora protiv UVA zraka jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti za svoju kožu u prevenciji preranog starenja, jer su oštećenja prouzrokovana UV zracima odgovorna za bore, tanke linije, tamne mrlje i zadebljanje kože.

Posle sunčanja savetuje se primena hidratantnih preparata za negu kože. Treba se zaštititi i iznutra antioksidansima, crnom čokoladom, paradajz pastom, brokolijem…