Dama u roze odelu, drži flašicu retinol seruma u ruci.

Retinol – šta je, koji su benefiti i TOP preparati sa retinolom

Retinol je „zvezda” u usponu, u svetu nege kože. Njegova sposobnost da smanji bore, poboljša teksturu i ujednači ten, čini ga neprocenjivim saveznikom u našoj borbi protiv starenja. 

Želimo da vas odvedemo u svet ovog neverovatnog sastojka koji je sa lakoćom osvojio srca mnogih zaljubljenika u negu! On zaslužuje da bude tu, u vašem svetu, videćete.

U ovom članku ćemo otkriti sve što treba da znate o retinolu pre nego što počnete da ga koristite, a daćemo vam i predloge najboljih seruma sa retinolom i krema sa retinolom. I da – kako bismo sastavile listu najboljih preparata sa retinolom – listale smo TikTok da vi ne biste morale.

Zato pripremite svoju omiljenu kafu ili čaj, uvalite se u omiljenu fotelju i uživajte u upoznavanju. Predstavljamo vam vašeg novog saveznika u borbi protiv starenja: njegovo veličanstvo, retinol!

Šta je retinol?

Retinol je oblik vitamina A koji se koristi u kozmetičkim proizvodima i suplementima. Vitamin A je esencijalni nutrijent koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, vida, imunosistema i normalnog rasta i razvoja.

Retinol se često naziva i ʼzlatnim standardomʼ u anti-aging tretmanima zbog svojih svojstava u poboljšanju teksture kože, smanjenju bora i finih linija, te podsticanju obnove kože.

Kada se nanese na kožu, enzimi u koži pretvaraju ga u retinoinsku kiselinu, aktivni oblik vitamina A. Retinoinska kiselina deluje na receptore u koži, aktivira ih i pokreće niz bioloških procesa koji pomažu u održavanju zdrave kože.

Ovaj široko istražen sastojak koristi se u kozmetičkoj industriji zbog svojih dokazanih prednosti u tretiranju starenja kože, poput smanjenja bora, poboljšanja teksture kože, uklanjanja hiperpigmentacija i povećanja čvrstine i elastičnosti kože.

Kako tačno to ʼradiʼ i koje sve tačno efekte ima, otkrivamo u narednom pasusu.

Retinol - hemijska formula.

Zašto se koristi retinol za lice – kakvi su njegovi efekti?

Retinol ima nekoliko pozitivnih efekata na kožu kada se koristi redovno i pravilno. Neki od glavnih efekata retinola na kožu uključuju:

#1 Smanjenje bora i finih linija

Retinol je poznat po svojim anti-aging svojstvima. Ima sposobnost da smanji vidljivost bora i finih linija. Poboljšava proizvodnju kolagena, proteina koji daje koži čvrstinu i elastičnost, čime se smanjuje pojava bora. Takođe, podstiče obnovu ćelija kože, što doprinosi smanjenju finih linija.

#2 Poboljšanje teksture kože

Ima sposobnost da poboljša teksturu kože, čineći je glatkom, mekom i sjajnom. Pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i podstiče regeneraciju novih, zdravih ćelija, čime se postiže ravnomerniji ton kože i poboljšava njen izgled. Dakle – osim što deluje dubinski, pruža i površinski lepši izgled koži.

Ne očekujte čuda preko noći. Retinol će ove rezultate dati samo uz redovnu i kontinuiranu upotrebu. Uvodite ga postepeno u negu i očekujte prve rezultate tek nakon minimum mesec dana korišćenja.

#3 Ujednačavanje tena kože 

Retinol može pomoći u smanjenju hiperpigmentacija, tamnih mrlja i nepravilnosti u boji kože. On sprečava proizvodnju melanina (pigmenta koji daje boju koži) u neželjenim količinama, što može dovesti do postizanja ujednačenijeg tena.

#4 Poboljšanje akni

Retinol je efikasan u tretiranju akni zbog svojih protivupalnih svojstava. Smanjuje upalu kože, sprečava začepljenje pora i pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma, prirodne masti kože, koja može doprineti nastanku akni.

Nanošenje retinol seruma na lice četkicom, u kozmetičkom salonu.

#5 Povećanje hidratacije kože

Retinol može povećati hidrataciju kože tako što povećava sposobnost kože da zadrži vlagu. To može rezultirati mekom, hidriranom kožom i smanjenjem suvoće kože lica.

Da li su rezultati upotrebe retinola isti kod svih?

Rezultati upotrebe retinola mogu varirati kod različitih osoba i zato ga treba postepeno uvoditi u rutinu nege kože kako bi se izbegle iritacije i kako bi se koža navikla na ovaj sastojak. Takođe, retinol može izazvati blage nuspojave kao što su crvenilo, perutanje i suvoća kože, pa je važno pridržavati se uputstava i koristiti proizvod prema preporuci dermatologa.

U SAD, određeni retinoli mogu se nabaviti samo u apoteci i to uz recept dermatologa. To bi trebalo dovoljno da govori o tome koliko pažljive treba da budete sa ovim sastojkom, a naravno – i da se konsultujete sa dermatologom pre nego što ga uvedete u svoju rutinu.

Kako se pravilno koristi retinol?

Za pravilnu upotrebu postoji nekoliko smernica koje bi trebalo da pratite kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli moguće iritacije.

Prvo i najvažnije, preporučuje se da počnete polako. Kada prvi put uvodite retinol u svoju rutinu nege kože, počnite sa nižom koncentracijom i postepeno povećavajte količinu i učestalost primene kako bi se koža postepeno navikla na ovaj aktivni sastojak. Ovo je važno jer retinol u početku može da izazove iritaciju i suvoću kože.

Preporučuje se da počnete od količine seruma jednake zrnu graška. To je dovoljno za celo lice. Koristite retinol ove količine za početak 1-2 puta nedeljno. Posle nekoliko nedelja pređite na ubrzaniji tempo, pa koristite 3-4 puta u jednoj sedmici. Postepeno povećavajte i količinu i dane kada ćete retinol nanositi, sve vreme prateći reakcije kože.

Osim toga, koristite ga isključivo uveče, jer može povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost.

Priprema kože pre nanošenja retinola takođe je ključna.

Pre nanošenja proizvoda sa retinolom, obavite temeljno čišćenje kože i osušite je. Vlažna koža može povećati penetraciju retinola i potencijalno izazvati iritaciju. Nakon nanošenja retinola, koristite hidratantnu kremu kako biste održali hidrataciju kože. Retinol može isušiti kožu, pa je važno da koristite kvalitetnu hidratantnu kremu koja će održavati vlagu i umanjiti mogućnost suvoće.

Jedan od najvažnijih aspekata pravilne upotrebe retinola je zaštita od sunca. Retinol može povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost, stoga je neophodno da redovno koristite preparat sa zaštitnim faktorom (SPF), svakodnevno tokom upotrebe retinola. Ovo će pomoći u zaštiti kože od UV zračenja i oštećenja koja nastaju kada se izlažete suncu i smanjiti rizik od nastanka hiperpigmentacija.

Važno je napomenuti da retinol može biti agresivan za kožu, pa je najbolje izbegavati istovremenu upotrebu drugih iritirajućih sastojaka, kao što su alfa hidroksi kiseline za lice (AHA) ili benzoil peroksid. Pre nego što kombinujete sa drugim sastojcima, konsultujte se sa dermatologom kako biste dobili preporuke i savete.

Važno je da budete strpljive prilikom korišćenja retinola, jer efekti na kožu mogu biti postepeni. Ne očekujte trenutne i brze rezultate. Za magiju je potrebno vreme. Može proći nekoliko nedelja ili čak i meseci pre nego što primetite vidljive rezultate, ali strpljenje će se isplatiti!

Koji su najbolji serumi sa retinolom?

Ima više renomiranih brendova i seruma sa retinolom koji su osvojili TikTok, a takođe imaju i odlične recenzije na internet platformama posvećenim kozmetici. U sledećem pasusu delimo sa vama listu od 9 najpopularnijih seruma i krema sa retinolom koju smo sastavili čitajući iskustva i recenzije.

Lista najpopularnijih seruma i krema sa retinolom

  1. La RochePosay Redermic R Cream – krema sa retinolom koja pomaže u smanjenju bora i poboljšava čvrstinu kože.
  2. Neutrogena Retinol Boost Serum – samo ćemo reći da je zvaničan podatak o ovom serumu: “Toliko efikasan da je 100% ispitanika postiglo vidljive rezultate u roku od jedne nedelje”. 
  3. Cerave-retinol serum pruža ujednačen izgled kože.
  4. VZK vitmin A serum za lice – pristupačna, a efikasna opcija seruma sa retinolom
  5. Dr Viton Retinox serum – sadrži retinol u visokoj koncentraciji od 2,5%, pa je najbolji za one koji traže jači serum nakon višemesečnog korišćenja slabijih varijanti. 
  6. Its skin serum power 10 AD i Q10 – korejska kozmetika je osvojila svet, a ovi serumi su njeni najbolji reprezenti. Probajte i otkrijte magiju! 
  7. Nivea Cellular Phyto retinol – profesionalni serum sa retinolom za gladak i ujednačen ten.
  8. L’oreal Paris Revitalift Laser Retinol serum za lice – noćni serum sa čistim retinolom vidno koriguje znakove starenja kože čak i duboke bore.
  9. Eveline serum shot, 0.2% Retinol – serum protiv bora sa malim postotkom retinola, idealan za početnike. 

Napominjemo da ova lista samo predstavlja nekoliko primera popularnih seruma za lice sa retinolom, a izbor zavisi od individualnih potreba i preferencija. Pre upotrebe novog seruma, uvek je preporučljivo pročitati recenzije, konsultovati se sa dermatologom i izvršiti testiranje na malom delu kože kako biste bili sigurni da će odgovarati vašoj koži.

Primena retinol seruma na lice.

Ukoliko vas zanima šta su to tačno serumi generalno, kao i kako se oni koriste u rutini nege: ovde smo pisali o serumima za lice, tu vas čekaju odgovori!

Kako se retinol slaže sa drugim kozmetičkim sastojcima?

Retinol je snažan sastojak u nezi kože koji može pružiti izvanredne rezultate, ali je takođe važno biti oprezan prilikom njegovog kombinovanja sa drugim preparatima i sastojcima. Ukoliko se ne koristi ispravno ili se kombinuje sa određenim sastojcima, može doći do iritacije, suvoće kože ili neželjenih reakcija.

AHA i BHA kiseline i retinol

Hidroksi kiseline poput glikolne kiseline (AHA) ili salicilne kiseline (BHA) mogu biti preagresivne za kožu kada se koriste istovremeno sa retinolom. Preporučljivo je izbegavati istovremenu upotrebu ili, ukoliko želite da koristite oba, koristite ih u različitim rutinama nege – retinol uveče, a hidroksi kiseline ujutru. Ova pravila se odnose na visoke koncentracije ovih kiselina, dok je kombinacija sa nižim koncentracijama moguća uz oprez i postepeno uvođenje u rutinu.

Retinol i vitamin C

Retinol i vitamin C su moćni antioksidansi koji mogu pružiti anti-age efekte koži. Mogu se koristiti oba, ali je preporučljivo da se koriste u odvojenim, odnosno različitim rutinama nege. Retinol se najčešće koristi uveče, dok se vitamin C može koristiti ujutru, kako bi pružio zaštitu od slobodnih radikala tokom dana.

Retinol i niacinamid

Niacinamid je sjajan sastojak koji pomaže u smanjenju iritacije i jačanju barijerne funkcije kože. Može se koristiti zajedno sa retinolom, kako bi se smanjila mogućnost iritacije i neželjenih reakcija. Ovi sastojci se dobro slažu i mogu doprineti koži sinergijskim efektom.

Hijaluron i retinol – hidratantna nega kože

Retinol može izazvati suvoću i ljuštenje kože, pa je važno koristiti hidratantne sastojke koji će održavati hidrataciju. Hidratantne kreme, serumi i ulja sa sastojcima poput hijaluronske kiseline, ceramida, glicerina i pantenola mogu biti korisni za održavanje hidratacije kože tokom upotrebe retinola.

Retinol + SPF = savršen par

Retinol može povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost, stoga je neophodno koristiti kvalitetan proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF) svakodnevno tokom upotrebe retinola. Zaštita od sunca je važna kako bi se sprečilo dalje oštećenje kože i povećao efekat retinola.

Retinol je, definitivno, sastojak koji zahteva strpljenje i posvećenost, ali nagrada je blistava, mladolika koža koju ćete obožavati i uz koju vam samopouzdanja neće manjkati. Uz pravilnu upotrebu i stručne savete, retinol definitivno može biti vaš saveznik u borbi protiv starenja i put ka jedroj koži koja blista punim sjajem.

Prepustite se čarobnim moćima retinola i krenite na put ka regenerisanoj koži.