Akne (bubuljice) – zašto nastaju i kako se rešiti bubuljica?

Akne i bubuljice su čest problem koji nije rezervisan samo za tinejdžersko doba. Mnoge žene i muškarci, bez obzira na godine, suočavaju se sa ovim problemom koji značajno utiče na njihovo samopouzdanje

Kako kaže statistika – čak 95 odsto adolescenata i 40 odsto odraslih ima ovaj problem. Oni čija koža pati od ovog problema najčešće osećaju kao da se to dešava samo njima i zbog toga prolaze mnoge emocionalne probleme.

Njihovu situaciju dodatno pogoršava činjenica da o borbi protiv akni i bubuljica postoje mnoge zablude. Od toga da će proći same od sebe, do toga da se mogu izlečiti za nekoliko nedelja uz „određene” preparate.

Čak i odlazak kod dermatologa, iako je to jedino pravo rešenje, može da se pretvori u razočaranje. Jer, borba protiv akni i bubuljica dugo traje, a nakon izlečenja na koži često ostaju tamne fleke koje su posledica akni i bubuljica.

Šta su akne i zašto nastaju?

Najjednostavnije rečeno, akne nastaju zbog veće proizvodnje sebuma, masnog sloja na površini kože, koji je pogodno tlo za rast bakterija. A upravo su bakterije te koje na kraju uzrokuju vidljive upale – akne i bubuljice. Takođe, kada prekomerno proizveden sebum zbog začepljenja pora ne može da izađe na površinu, na koži nastaju i mitiseri. Postoje i drugi uzroci bubuljica, poput hormonalnog disbalansa, i tada govorimo o hormonskim bubuljicama.

U narednom pasusu bliže objašnjavamo različite uzroke akni.

Šta doprinosi nastanku akni – uzroci i izazivači

Pre svega, to su hormoni, to jest hormonske promene. Zato se akne i bubuljice javljaju kod većine dečaka i devojčica u pubertetu. Hormoni podstiču lojne žlezde da luče više sebuma nego što je koži potrebno. Ponekad „tinejdžerske akne” zaista spotano nestanu nakon puberteta. Ali, u većini slučajeva, da bi se sprečilo da nakon toga ostanu ožiljci i tamne fleke, potrebni su efikasni tretmani i adekvatna nega.

Smatra se da geni takođe utiču na rizik od nastanka akni. Stoga, ako su oba roditelja imala akne, postoji veća verovatnoća da će i njihovo dete imati taj problem. Slično tome, ako su jedan ili oba roditelja imali akne u odraslom dobu, postoji veća verovatnoća da će i njihovi potomci imati akne u odraslom dobu.

Na pojavu bubuljica i akni u odraslom dobu utiču i hormonske promene u trudnoći ili hormonske promene nastale zbog policističnih jajnika, kao i stres.

Akne i bubuljice se mogu pojaviti i zbog određenog načina života. Iako nisu uzročnici akni, neke stvari, kao što su ishrana suviše bogata određenim ugljenim hidratima i prekomerna upotreba kravljeg mleka i mlečnih proizvoda, dokazano utiču na veću pojavu i pogoršavanje akni i bubuljica.

Na pojavu akni i bubuljica utiče i pušenje, kao i upotreba šminke i preparata koji začepljuju pore.

Vrste bubuljica – koji tipovi akni postoje? 

Akne se ponekad dele, određuju i opisuju prema dobi u kojoj se javljaju na: bebeće akne, tinejdžerske akne i akne kod odraslih

U drugim slučajevima razlikujemo ih prema ozbiljnosti njihovih simptoma, a različite forme akni se grupišu i prema uzrocima koji su mogli da budu okidač za nastanak akni.

 • Kada govorimo o dobi u kojoj se javljaju, već smo spomenuli akne u tinejdžerskom i odraslom dobu. Tinejdžerske akne, poznate kao Acne vulgaris, razlikuju se prema ozbiljnosti, i mogu biti u rasponu od blagih akni (Acne comedonica) preko umerenih i ozbiljnih akni (Acne papulopustulosa), sve do teških akni (Acne conglobata). Između dva i sedam odsto tinejdžera koji su patili od teškog oblika akni za posledicu imaju vidljive ožiljke. Pojava ožiljaka može se sprečiti pravovremenom negom u cilju obnavljanja i zaceljivanja kože pogođene aknama.
 • Kasne akne, to jest akne koje se javljaju u odraslom dobu poznate su pod nazivom Acne tarda i javljaju se oko 25. godine pa nadalje. U odraslom dobu akne najčešće imaju osobe koje žive u industrijalizovanim zemljama, a češće se javljaju među ženama nego među muškarcima, jer ih uzrokuju stres i hormonske promene povezane sa menstrualnim ciklusom, trudnoćom i menopauzom. Pojavljuju se uglavnom na licu, pre svega na bradi i vilici, vratu i gornjem delu tela. I Acne tarda, prema ozbiljnosti simptoma, mogu se javiti u rasponu od blagih do teških akni. Takođe, često ostavljaju ožiljke.
 • Kada su bebe u pitanju, akne se javljaju kod veoma malih beba (bebeće ili neonatalne akne) i kod beba u periodu od tri do 12 meseci (akne odojčadi). Bebeće ili neonatalne akne pojavljuju se kod oko 20 odsto novorođenčadi, a obe vrste javljaju se oko četiri puta češće kod dečaka nego kod devojčica i to najčešće na obrazima, ređe na čelu i na bradi.
Devojka

Primarni unutrašnji uzrok akni su hormoni, ali postoji i nekoliko spoljnih faktora koji mogu da uzrokuju i pogoršaju akne. Zato se akne ponekad nazivaju, a takođe i grupišu, prema ovim faktorima. U tom smislu postoje:

 •  Acne aestivalis, poznate kao majorka akne, koje se najčešće javljaju kod žena između 25 i 40 godina, među kojima je većina imala predistoriju akni u pubertetu. Javljaju se posle izlaganja UV zračenju. Najčešće pogođene oblasti su donja površina ruku, grudi i, ređe, lice, a često ih prati crvenilo i iritacija.
 • Acne cosmetica, poznate kao kozmetičke akne, javljaju se kada koža reaguje na komedogene supstance u nekim vrstama kozmetike. Ove supstance blokiraju lojne žlezde i tako izazivaju nastanak akni. Simptomi najčešće nestaju kada se prestane sa upotrebom proizvoda. Pojavljuju se na celom telu, ali najčešće na licu, vratu, liniji kose i temenu, a izgledaju kao mnogo malih neravnina na koži koje je čine grubom na dodir, najčešće bez ili sa veoma malo ili nimalo vidljive upaljenosti.
 • Acne excoriee, to jest akne nastale usled dodirivanja i ceđenja bubuljica, veoma često su uzrokovane konstantnim stresom ili drugim psihološkim problemima zbog kojih osoba stalno i kompulsivno dodiruje lice, češe, cedi ili čačka bubuljice. Obično su u pitanju bubuljice na licu, ali se ovakve akne javljaju i na drugim delovima kože.
 • Acne inversa ili apokrine akne, nastaju posle puberteta iz razloga koji nisu sasvim poznati, ali se smatra da je u pitanju neispravna reakcija imunosistema. Najčešće se javljaju na delovima tela sa velikim brojem znojnih žlezda, u oblasti pazuha, međunožja i analnim naborima.
 • Acne mechanica, poznate kao sportske akne, karakteristične su za aktivne osobe svih dobi, a uzrokovane su zadržavanjem znoja na telu i trenjem zbog uske ili sintetičke sportske odeće i opreme.
 • Acne medicamentosa, to jest medicinske akne, mogu da budu uzrokovane upotrebom lekova koji sadrže određene sastojke, zloupotrebom steroida, kao i upotrebom kontraceptivnih pilula i najčešće nestaju kada se prekine sa upotrebom.

Acne venerata, poznate kao kontaktne akne, uzrokovane su kontaktom kože sa hemikalijama poput katrana, ulja, hlora, paste za zube koja sadrži fluorid, agresivnih sredstava za čišćenje i ličnu higijenu.

Kako se rešiti bubuljica?

Određeni sastojci u preparatima za negu poput salicilne kiseline, likokalkona A i karnitina, deluju upravo tako da stanu na put ovom sledu stvari koji dovodi do nastanka i razvoja akni i bubuljica. 

Salicilna kiselina ima antibakterijsko dejstvo i pospešuje uklanjanje mrtvog sloja ćelija sa površine kože, čime omogućava redovno čišćenje pora i sprečava nastanak mitisera. Likokalkon A efikasno doprinosi ublažavanju i sprečavanju iritacija i upala, dok karnitin reguliše prekomernu proizvodnju sebuma.

Kreme za bubuljice – najefikasniji preparati za akne

Upravo ove sastojke sadrži većina preparata iz Eucerin®DermoPure linije.

 •  Za temeljno, ali neagresivno čišćenje, ujutru i uveče, možete izabrati Eucerin® DermoPure Gel za čišćenje kože sa pumpicom za praktičnu upotrebu ili, na primer, Eucerin® DermoPure Micelarnu vodu koja zamenjuje i gel i tonik. 
 •  Za dnevnu negu, koja istovremeno umanjuje akne i bubuljice i hidrira kožu, idealan je Eucerin® DermoPure Matirajući Fluid, dok će blagi piling i dodatnu regeneraciju tokom noći vašoj koži obezbediti Eucerin® DermoPure Regenerativni tretman. 

Redovno čišćenje i nega preparatima iz Eucerin®DermoPure linije pružiće vašoj koži sve što joj je potrebno za borbu protiv simptoma masne i problematične kože i tako vas podržati na putu do konačnog rešenja problema akni i bubuljica i novog samopouzdanja.

Kozmetički tretmani za akne

Adekvatna nega nekada je dovoljna da akne prođu. Posebno ako je u pitanju blaži oblik. U većini slučajeva to nije tako. Zato je veoma važno da se odmah kada se pojave obratimo dermatologu i da dolazimo redovno na kontrolu.

Iskustva pokazuju da borba protiv akni, čak i uz podršku dermatologa i adekvatnu negu, dugo traje, a zbog upornih tamnih fleka od akni često se pred samim ciljem pretvori u razočaranje, zato što rezultat nije ujednačen ten.

Da li mi je uz medikamentoznu terapiju akni potrebna i nega?

Nega kože je neophodna kao dopuna ili podrška medicinskoj terapiji tokom celog procesa. Ali, to moraju biti preparati specijalno namenjeni nezi kože sklonoj aknama ili bubuljicama. Adekvatna nega veoma je važna i kasnije, po završetku terapije, da bi se održali efekti koji su postignuti.Eucerin®DermoPure linija izalazi u susret tim potrebama jer sadrži i preparate koji, pored umanjenja akni i bubuljica i kompletne nege kože, obezbeđuju i efekat ublažavanja tamnih fleka od akni i sprečavanja njihovog nastanka.

U pitanju su Eucerin®DermoPure serum sa trostrukim efektom i Eucerin®DermoPure Zaštitni fluid SPF 30. Ublažavanje upornih tamnih fleka od akni i sprečavanje njihovog ponovnog nastanaka u formulaciji ovih preparata obezbeđuje Eucerin® patentirani Thiamidol®. U pitanju je supstanca koja se nakon desetogodišnjeg istraživanja Eucerin istraživačkog centra, tokom kog je testirano oko 50 000 supstanci, pokazala kao najefikasnija u smanjenju fleka, to jest hiperpigmentacija.

Eucerin®DermoPure Zaštitni fluid SPF 30 važan je deo vaše dnevne rutine nege u borbi protiv akni i bubuljica, jer sadrži SPF 30. Još jedna zabluda u borbi protiv akni i bubuljica je da ih sunce umanjuje. Naprotv, na osunčanoj koži one se samo manje vide, ali kasnije, zbog zadebljanja kože tokom izlaganja suncu, problem postaje još komplikovaniji.