zena se sunca na plazi

Oprezno na suncu, ma koliko vam to prijalo!

Svaka osoba drugačije reaguje na izlaganje suncu i svako je različito podložan štetnom dejstvu UV zraka, a osetljivost pre svega zavisi od količine pigmenta i boje kože

Sunčani dani na plaži i preplanuli ten oduvek su bili simbol odmora i uživanja, a u proteklih godinu i po dana i izraz čežnje za osećanjem slobode i sreće. Zato su mnogi ljudi, već sa prvim sunčevim zracima, pohitali u prirodu ili na plaže i koriste svaki trenutak na suncu kako bi dobili lep preplanuli ten koji je koža izgubila zbog dugog boravka u kući.

Međutim, ne zaboravimo da se već godinama unazad sve više upozorava na neželjene efekte sunčanja i, sve češće, na maligne promene i oštećenja kože koja nastaju usled štetnog dejstva sunčevih zraka tj. UV radijacije.

Bez obzira na fototip kože, odnosno da li ste tip Nikol Kidman ili tip Džesike Alba, koža jednako pamti

Fotostarenje jednako za sve

Za žene je posebno važna činjenica da zbog štetnog dejstva UV radijacije dolazi do pojave bora i opuštanja kože. Naime, usled delovanja slobodnih radikala i oksidativnog stresa, dolazi do oštećenja molekula DNK, proteina i ćelijskih membrana. Sve ovo dalje vodi do oštećenja struktura kolagenih i elastičnih vlakana i prevremenog starenja kože.

Posledice delovanja UVA zraka su kumulativne – „koža pamti”, i mogu se videti tek nakon nekoliko godina, a način na koji se manifestuju su neželjeni efekti, kao što su fotostarenje, maligniteti u vidu bazocelularnog karcinoma ili melanoma, fotodermatoze, hiperpigmentacije, neobične fotosenzibilizacije, alergije…

Svaka osoba drugačije reaguje na izlaganje suncu i svako je različito podložan štetnom dejstvu UV zraka, a osetljivost pre svega zavisi od fototipa kože (količine pigmenta i boje kože). Bez obzira na to kom fototipu kože pripadate, odnosno da li ste tip Nikol Kidman ili tip Džesike Alba, koža jednako pamti, njena DNK se trajno oštećuje delovanjem UV zraka i posledice u vidu fotostarenja su jednake za sve.

Eritem nastao UVB zračenjem javlja se između 8 i 24 sata nakon iritacije, perutanje kože nastaje nedelju dana nakon ozračivanja i traje od 3 do 5 dana

Često, u želji da potamnimo, pored pigmentacije, naročito kod nižih fototipova kože (svetliji ten), dolazi do pojave eritema (crvenila). Eritem nastao UVB zračenjem javlja se i dostiže maksimum između 8 i 24 sata nakon iritacije i ostaje vidljiv još nekoliko dana, intezivno perutanje kože nastaje nedelju dana nakon ozračivanja i traje od 3 do 5 dana.

Za razliku od UVB zraka, UVA zraci prodiru dublje u kožu, oštećuju ćelijske strukture i DNK i dovode do kidanja vlakana elastina i kolagena, stvaranja bora i pada tonusa kože, tzv. fotostrenja.

Od kreme sa SPF faktorom do nutrikozmetike

Ukoliko želite da očuvate zdrav i mladalački izgled vaše kože, zaštita od sunca je najvažnija. Najbolja prevencija postiže se upotrebom preparata koji, pored UVA i UVB filtera sa visokim stepenom zaštite, tj. sa SPF (sun protecting factor) većim od 30, sadrže i mehaničke filtere (titanijum-dioksid i cink-oksid).

SPF faktor predstavlja sposobnost kreme da odloži pojavu crvenila na neko vreme i govori o zaštiti od UVB zračenja. Međutim, postoje naučni dokazi da najefikasnije formulacije krema sa fotozaštitnim delovanjem imaju SPF 30, jer veći SPF faktor u kremi umanjuje delovanje UVA filtera, što se odražava na smanjenje efikasnosti protiv fotostarenja. Zato je dovoljno da preparati za zaštitu od sunca namenjeni koži lica i vrata sadrže minimum SPF 30, kao i UVA filtere.

Pored toga, ove preparate treba nanositi svaka dva sata, kao i nakon intenzivnog znojenja i kupanja. Preparati sa visokim SPF faktorom teže konzistencije, posebno ako sadrže i mehaničke filtere (titanijum-dioksid i cink-oksid), često zapušavaju pore i teški su za kožu. Jutarnji piling je odlično rešenje, koje pomaže da se ovakvi preparati optimalno podnose i ne ostavljaju neželjene tragove nakon leta (zapušene pore, nečistoće…).

Na uspešnost zaštite utiče i količina kreme koja se nanosi na kožu. Smatra se da većina ljudi nanosi polovinu ili čak četvrtinu potrebne doze, čime se efikasnost ovakvih preparata umanjuje. Takođe, pogrešno je verovanje da ispod kreme sa zaštitnim faktorom ne smete nanositi serum, posebno što većina ovih preparata ima svoje zaštitne faktore, pa se efikasnost povećava; uz to i prijaju, zbog povećanja hidratacije.

Odabir dobre kreme ne isključuje poštovanje saveta lekara koji se odnose na smanjivanje izloženosti kože suncu.

Nijedna krema nije idealna zaštita od svih delova sunčevog spektra, pa je potrebno koristiti naočare, šešire i garderobu kao dodatnu zaštitu.

Zaštita kože ne podrazumeva samo zaštitu od fotostarenja i crvenila, već ima za cilj da nas zaštiti i od melanoma kože koji su u značajnom porastu poslednjih godina. Zato je leto i vreme kada treba koristiti nutrikozmetiku.

Ovi preparati su neophodni svima koji se ne hrane izbalansirano, ne vode dovoljno računa o nezi i zaštiti kože, nisu dovoljno fizički aktivni, provode veliki broj dana tokom godine na otvorenom, kao i svima nama koji smo ovih godinu dana proveli onako kako smo, zbog pandemije, bili prinuđeni.

SPF faktor predstavlja sposobnost kreme da odloži pojavu crvenila na neko vreme i govori o zaštiti od UVB zračenja

U takvim uslovima života, koži često nedostaju oligoelementi ili vitamini, pa je sasvim logično da je dobro ovakvoj koži pružiti podršku iznutra, primenom nutrikozmetike, u koju spadaju suplementi: karotenoidi, melatonin, polifenoli, vitamin E i razni drugi antioksidansi.

Veoma je važno biti pažljiv pri izlaganju UV zracima, i pored toga što smo svi željni sunca i slobode nakon protekle godine. Zato ovaj članak moramo završiti rečenicom: oprezno na suncu, ma koliko vam to prijalo!