Potrage za formulom trajne lepote

Nutrikozmetički preparati za sprečavanje starenja kože imaju zadatak da povećaju hidrataciju kože, stimulišu sintezu kolagena i ojačaju njegovu potpornu ulogu, omoguće regeneraciju kože i spreče delovanje slobodnih radikala

Verujem da je malo žena koje u ovom užurbanom načinu života imaju vremena da višestruko dnevno unose sveže voće i povrće, da se svakodnevno hrane prema preporukama stručnjaka i unose začine bogate antioksidansima, poput kurkume i đumbira.

Uz sve naše napore, nije lako spečiti starenje kože, ali postoje efikasni načini da se ono ublaži. Potraga za magičnom formulom lepote ujedinila je kozmetičku, prehrambenu i farmaceutsku industriju koje zajedničkim snagama traže idealne formule za što duži dobar izgled kože, a na tržište ih lansiraju pod već pomenutim imenom anti-age nutrikozmetika.

Najznačajniji vitamini su oni sa antioksidantnim efektom, poput vitamina C i E koje treba uzimati zajedno, jer deluju sinergistički

Ovi nutrikozmetički preparati za sprečavanje starenja kože imaju zadatak da povećaju hidrataciju kože, stimulišu sintezu kolagena i ojačaju njegovu potpornu ulogu, omoguće regeneraciju kože i spreče delovanje slobodnih radikala.

Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo bioloških procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacije potreba tela, uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.

Efikasni suplementi

Među brojnim anti-age suplementima izdvojila bih one koji su napopularniji, ali i za koje ima najviše kliničkih dokaza o njihovoj efikasnosti, iako kod nekih postoje određene nedorečenosti, kao i oprečni stavovi kada je u pitanju prevencija strenja kože (kolagen, neki vitamini…). Najistraživaniji i najviše upotrebljavani sastojci nutrikozmetičkih anti-age proizvoda su: vitamini – A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamid), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina), B12 (cijanokobalamin), C, E, vitamnin H (biotin); minerali – cink, bakar, gvožđe, selen, mangan, magnezijum, jod; masne kiseline – alfa-linolenska kiselina, alfa-lipoična kiselina; aminokiseline – l-cistein, l-metionin, l-lizin, l-prolin, l-cistin; ostali sastojci – metilsulfonilmetan (MSM), kolagen, hijaluronska kiselina, koenzim Q10, karotenoidi (beta karoten, likopen, lutein, astaksantin, zeaksantin, fitoen, fitofluen), polifenoli (iz zelenog čaja i semenki grožđa, epigalokatehini, proantocijanidini) apigenin, turmeric acid i drugi snažni antioksidansi.

Peptidi kolagena, posebno ribljeg kolagena, najpopularniji su nuktikozmetički preparati

Važnost antioksidantnog efekta

Među najzančajnijim vitaminima su oni sa antioksidantnim efektom, poput vitamina C i E koje treba uzimati zajedno, jer deluju sinergistički. Starenjem, izlaganjem UV zracima i pušenjem smanjuje se koncentracija vitamina C, koji je neophodan za sintezu kolagena, ali i brojne druge biohemijske procese, pa su dnevne anti-age potrebe za ovim vitaminom relativno velike (oko 500 mg dnevno).

Koenzim Q10 takođe usporava proces starenja kože i predstavlja snažan antioksidans veoma popularan u anti-ageingu.

Peptidi kolagena su svakako najpopularniji nuktikozmetički peparati, posebno ribljeg kolagena koji ima najveću bioraspoloživost u organizmu. Njihovi proizvođači prikazuju efekte brojnih kliničkih studija koje pokazuju da ovi peptidi poboljšavaju barijernu funkciju kože, indukuju sintezu kolagena i hijaluronske kiseline i podstiču rast i migraciju fibroblasta, povećavaju hidrataciju kože i dermalnu kolagenu mrežu. Najpopularniji preparati kolagena su formulisani u kombinaciji sa vitaminom C, bakrom, kao i oralnom hijaluronskom kiselinom, da bi anti-age efekat bio snažniji.

Hijaluronska kiselina u preparatima za spoljašnju upotrebu zadržava se u koži nekoliko časova, a u tečnom stanju obezbeđuje dugoročnu hidrataciju

Hijaluronska kiselina

Procenat hijaluronske kiseline u preparatima za spoljašnju upotrebu je nizak (od 0,5 do 5 odsto), uz to ona se zadržava u koži svega nekoliko časova i slabo prodire u dublje slojeve, dok hijaluronska kiselina u tečnom stanju poseduje dubinski efekat i pruža dugoročnu hidrataciju.

Prilikom oralnog uzimanja hijaluronske kiseline, ne hidrira se samo koža lica, već i celog tela. Ukoliko je koža suva, sklona upalama, verovatno postoji deficit omega masnih kiselina koje su važne za prirodnu barijeru kože. Pored toga, bez dovoljne količine ovih kiselina koža proizvodi druge iritirajuće oblike masnoća. Zato su omega tri masne kiseline ili jednostvano kapsule ribljeg ulja veoma efikasni suplementi za prevenciju starenja kože.

Za aktivnost mnogih enzima u ljudskom organizmu neophodno je prisustvo specifičnih minerala. Ipak, najznačajniji mineralni suplement kada je zdravlje kože u pitanju je cink, koji sa bakrom (iz hrane) i vitaminom C pomaže u sintezi elastina. Pored cinka, i selen ima snažne antioksidantne efekte i široko se preporučuje kao dijetetski suplement u anti-ageingu.

Omega tri masne kiseline ili jednostavno kapsule ribljeg ulja, veoma su efikasne

Biljni polifenoli su najpopularniji antioksidantni agensi koji se koriste za sprečavanje oksidativnog stresa i starenja organizma. Tu spadaju epigalokatehin galat (zeleni čaj), proantocijanidini i resveratrol (grožđe), katehini (kakao), apigenin (artičoka, celer, bosiljak, kamilica), turmeric acid (kurkuma) i drugi. Najpoznatiji proizvođači suplemenata ih proizvode kao pojedinačne ili kao antioksidantne formule, koje su kombinacija najpotentnijh od pomenutih i veoma efikasne.

Biološki formulisana pića

Ready-to-drink (već pripremljena) pića za lepotu takođe spadaju među veoma popularne proizvode ovog tržišta. Ova biološki formulisana pića obezbeđuju prirodnu hidrataciju kože i uključuju biljne čajeve, sokove od voća i povrća, određene mineralne vode.

Najvažnije je da se upotreba suplemenata izbalansira sa uravnoteženom ishranom i ostalim segmentima zdravog života

Na tržištu je ponuda ovakvih obećavajućih anti-age preparata zaista velika. Najvažnije je da se upotreba ovih suplemenata izbalansira sa uravnoteženom ishranom, kao i ostalim segmentima zdravog života, uz obaveznu konsultaciju sa farmaceutom ili doktorom, kako bi rezultati bili što efikasniji. Neadekvatno i nekontrolisano unošenje ovakvih preparata može imati neželjene posledice.

Suština je u balansu! Zato ovakvi preparati mogu biti samo dodatak redovnoj anti-age nezi i ishrani, a nikako zamena za njih.