Zadržite svoj lik – otkrijte saveznike za tonus kože oko usana

Za odabir procedure koja će vratiti tonus kože oko usana – konsultujte doktora ili kvalifikovanog kozmetologa

Pri pogledu na svoje lice u ogledalu prvi put sam pomislila da starim kada sam u odrazu videla kožu oko usana koja je počela da gubi svoj tonus i da mi polako menja oblik lica. Verujem da je većina vas u godinama 45+ primetila isti problem, i polako počela da razmišlja kako se rešiti toga ili ovaj neizbežni proces prolongirati što duže.

Dok starimo, u našoj koži smanjuje se količina hijaluronske kiseline i kolagena, što je normalan proces fiziološkog starenja. Smanjenjem ovih komponenti, koje su odgovorne za volumen i tonus kože, dolazi do pada tonusa i koža počinje da gubi svoju čvrstinu i zategnutost.

Uzimanje antioksidanasa i minerala koji spadaju u popularne anti-age nutraceutike je važno, jer stimulišu detoksikaciju i eliminaciju štetnih supstanci u organizmu

Značaj hemijskog pilinga

Uzrok gubitka tonusa nije samo fiziološke prirode, već je i u nepravilnoj ishrani, pušenju, konzumiranju alkohola, nedovoljnom unošenju vode… Zato je veoma važan izbor odgovarajućih preparata, odabranih prema tipu kože, obogaćenih hijaluronskom kiselinom, amino-kiselinama, peptidima i ostalim supstancama koje stimulišu sintezu kolagena. Hemijski piling takođe je značajan za povećanje čvrstine naše kože, ali o njemu je već bilo reči.

Takođe, uzimanje antioksidanasa i minerala koji spadaju u popularne anti-age nutraceutike veoma je važno, jer stimulišu detoksikaciju i eliminaciju štetnih supstanci u organizmu koje pospešuju razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, a time i proces starenja i pada tonusa kože. U prvom redu, treba uzimati vitamine C i E, zatim razne antioksidantne mešavine bogate polifenolima iz grožđa, zelenog čaja, turmeric acid iz kurukume i mnogi drugi.

Bildovanje mišića lica je vrlo bitan proces kojim se povećava njihov tonus

Za razliku od ostalih delova tela, koža lica spojena je sa mišićima ispod nje, mrežom krvnih sudova i vlakana elastina i kolagena. Zato je bildovanje mišića lica veoma važan proces kojim se povećava njihov tonus, a samim tim i tonus kože koja se nalazi preko njih. Svakodnevnim vežbama i masažom lica, o čemu smo već govorili, uz odgovarajuću negu kože, postižu se dobri rezultati.

Neinvazivne metode

Pored toga, postoje brojne neinvazivne metode za povećanje tonusa ove regije koje se mogu aparativno izvoditi u kozmetičkim salonima. Tu spadaju procedure poput ultrazvučnog liftinga, nazvanog HIFU, koji putem visokofokusirane ultrazvučne energije stimulišu sintezu kolagenih vlakana kože u dubljim slojevima. Efekti ovog tretmana odmah se vide, ali najbolji efekti nastaju tek nakon tri meseca i ogledaju se u podizanju tonusa i čvrstine kože, taman toliko vremena koliko je potrebno kolagenim vlaknima da se sintetišu, što i jeste poenta priče o zatezanju kože.

RF– radiotalasni lifting kože još jedna je neinvazivna metoda, zasnovana na zagrevanju dubokih slojeva kože i stimulisanju sinteze kolagena, kao i remodeliranju njihove postojeće mreže, što dovodi do povećanja tonusa i čvrstine kože.

Lasersko podmlađivanje veoma je popularan anti-age tretman u svetu, a sada i kod nas

A sada prelazimo na invazivnije anti-age metode koje mogu biti efikasne u zatezanju kože ove regije i čije izvođenje zahteva nadzor doktora koji se bavi estetskom medicinom. Mezoterapija i njena redovna primena veoma je efikasna metoda kada je ovaj problem u pitanju, kao i hijaluronski fileri čija gustina zavisi pre svega od indikacionig područja i izbora lekara. Zatim, metoda mezonitima – zasnovana na upotrebi posebno dizajniranih razgradivih vlakana za podizanje i zatezanje kože. Ova vlakna unose se specijalinim iglama pod kožu, u tačno određenim pravcima, pri čemu se stvara mreža niti na kojoj organizam stvara novi kolagen, što daje potporu opuštenoj koži i podiže njen tonus. Ovo je još jedna invazivna metoda, čiji efekti se vide tek nakon nekoliko meseci, a traju i do dve godine. Lasersko podmlađivanje veoma je popularan anti-age tretman u svetu, a sada i kod nas. Dovodi do stimulacije sinteze kolagena i podizanja tonusa, a o izboru laserskog tretmana za podmlađivanje treba konsultovati dermatologa.

Da izaberete pravu kremu možete i sami, ali morate da znate svoj tip kože

Da izaberete pravu kremu u godinama 45+ možete i sami, ali važno je da znate svoj tip kože, a informacija i iskustava, sigurna sam, imate napretek. Ali, za odabir procedure koja je za vas najbolja da biste se rešili opuštene kože oko usana – konsultujte doktora ili kvalifikovanog kozmetologa, i tako ćete naći svoju magičnu formulu. Pa srećno!