Some picture

Nega dehidrirane kože mora biti selektivna – da se cela oseća komforno, bez zatezanja i peckanja

Učestalost pojave suve kože povećanaje zbog čestog kupanja i tuširanja vrućom vodom, i veće upotrebe preparata koji mogu da oštete kožnu barijeru i uklone važne lipide

Suva koža, poznata i kao kseroza, je stanje posebno karakteristično za zrelu kožu. Sa godinama se smanjuje broj lojnih i znojnih žlezda, pa samim tim koža postaje suvlja, posebno u regijama gde ovih žlezda već ima manje – na rukama i nogama.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se količina subkutanih lipida od 40 godine smanjuje 20 odsto po deceniji života, onda zapravo shvatamo da je suva koža stanje koje nas čeka u jednom trenutku zrele dobi, bez obzira koji tip kože smo imali u mladosti. Učestalost pojave suve kože je povećana upravo u ovim danima zbog toga što se ljudi često kupaju i tuširaju koristeći vruću vodu, popularne pene, mirisne kupke i soli za kupanje koje oštećuju kožnu barijeru i uklanjaju veoma važne lipide. Sapuni, deterdženti i tvrda voda mogu skinuti zdravu i normalnu barijeru kože i narušiti njenu pH vrednost, što još više produbljuje ovu pojavu. Poznato je da različiti delovi tela različito regulišu gubitak vode.

Na primer, tabani i dlanovi loše regulišu gubitak vode, dok je koža lica relativno stabilna, na sreću žena u zrelim godinama kada ih to najviše brine. Ali zato smo svedoci da u godinama 45+ imamo sve veći problem sa suvim rukama i stopalima. Koliko god često posećivali pedikira, bez svakodnevnog mazanja, stopala veoma brzo postaju suva i gruba.

Potrebno je pronaći odgovarajuću kupku, koja sadrži neko biljno ulje ili da bude uljana i da ostavlja film nakon tuširanja

Sadržaj vlage u gornjim slojevima

U osnovi, hidratacija kože regulisanaje prisustvom osnovnih komponenata njene zaštitne lipidne barijere – lipida (ceramida, masnih kiselina, holesterola) i prirodnog vlažećeg faktora – NMF (pored ostalih komponenata sadrži mlečnu kiselinu i ureu koje privlače vodu iz dubljih slojeva kože, ali i iz spoljašnje sredine, da bi održali vlagu).

Da bi se koža osećala komforno, bez zatezanja i peckanja, sadržaj vlage u gornjim slojevima mora biti 10 odsto. Zimi se ovaj sadržaj smanjuje, pa se zato suva koža često naziva zimski svrab, jer je tokom tog godišnjeg doba u svom najgorem stanju, zbog suvog vazduha i kupanja vrućom vodom.

Tuširanje ne sme biti duže od 10 minuta, mlakom, više hladnom vodom, a vlagu upiti peškirom, nikako trljati

Postoje brojni faktori koji utiču na suvu kožu: nasledni, pre svega (veoma često je genetika u osnovi suve kože); stres („stresni hormoni”–glukokortikoidi narušavaju zaštitnu barijeru jer smanjuju proizvodnju lipida koji su njen deo); hormonski status (u menopauzi padaju estrogeni, što smanjuje proizvodnju sebuma i koža se suši); vrela voda (skida i rastvara zaštitne lipide i voda isparava); često letenje avionom; klima-uređaji; deterdženti (treba izbegavati jake deterdžente i omekšivače za odeću, bez boja ili mirisa, mogu ostati na odeći nakon pranja i iritirati suvu kožu); zagađenje; trenje o odeću (suva koža traži mekanu i pamučnu odeću, vuna i sintetika veoma često iritiraju takva stanja).

Širom sveta troše se milijarde na hidratantne proizvode za negu kože. I opet kod nekih potrošača postoji nezadovoljstvo, jer nijedan od njih ne rešava problem svraba, crvenila, perutanja i peckanja, posebno potkolenica i stopla u zrelim godinama. Zato je potrebno znati osnovne činjenice i uzroke zrele kože da biste mogli sebi da pomognete. Ako imate ozbiljnije probleme sa suvom kožom (atopijski dermatitis, psorijaza i seboreični dermatitis), svakako zatražite pomoć stručnjaka.

Jednom nedeljno primeniti piling pre tuširanja, kako bi se koža oslobodila mrtvih ćelija

Izbor odgovarajućih preparata

U slučaju kozmetičkih problema čije smo uzroke već naveli, na tržištu postoje brojni preparati za njihovo rešavanje. Prvo morate pronaći odgovarajuću kupku, koja bi trebalo da sadrži neko biljno ulje ili da bude uljana, i da ostavlja film nakon tuširanja. Ako koža nakon tuširanja zateže, znači da vam je preparat preagresivan i da ga treba menjati. Na tržištu sada postoje i in-shower kremovi koji su posebno pogodni ako se tuširate više puta dnevno. Tuširanje ne sme biti duže od 10 minuta, mlakom, više hladnom vodom, a vlagu upiti peškirom, nikako trljati.

S obzirom da se zrela koža sporije obnavlja, neophodno je jednom nedeljno primeniti piling pre tuširanja, kako bi se koža oslobodila mrtvih ćelija, lakše upila preparat za hidrataciju i regenerisala se.

Zdrava ishrana i zdrave životne navike veomasu važne za hidrataciju vaše kože!

I na kraju ono najvažnije – izbor odgovarajućeg preparata. Preparati za telo mogu biti u formi mleka, bodi butera, balzama ili melema i fluida. Masnija formulacija ne znači obavezno da će dati bolje rezultate. Za tretman potkolenica i stopala, ove formulacije treba da budu hranljivije i da u sebi sadrževeći procenat biljnih voskova i ulja (shea, kakao buter, mango buter, pčelinji vosak, kokosovo, maslinovo, bademovo uje…).

Pored toga, umirujući biljni ekstrakti takođe imaju ulogu u povećanju hidratacije (kamilica, aloja, nar, neven…). Međutim, hranljiva krema za celo telo nije uvek praktična, posebno što traži vreme za upijanje. Losioni i fluidi, iako lagane teksture, mogu biti jednako efikasni kada je hidratacija u pitanju. Pored biljnih voskova i ulja, oni u znatno manjim koncentracijama u sebi sadrže ceramide, ureu, mlečnu kiselinu, vitamin F (sastavni deo zaštitne barijere), koji su veoma efikasna i lagana formula koja se brzo upija i ostavlja zaštitni film koji traje čitavog dana.

Mnogim osobama sa izrazito suvom kožom koja svrbi i peče, nekada više odgovaraju ovakve formule, jer teže kreme stvore film koji povećava temperaturu kože i često taj svrab postane još intenzivniji.

Dakle, pri izboru hidratantnog preparata za negu tela treba birati preparat prema stadijumu suvoće vaše kože, i tražiti u njemu supstance koje su delotvorne, a koje smo već naveli. Za izrazito suvu kožu, ulje žutog noćurka i boražine veoma su delotvorni, jer sadrže esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za formiranje zaštitne barijere, a koje naš organizam ne proizvodi.

I za kraj – zdrava ishrana i zdrave životne navike veoma su važne za hidrataciju vaše kože! Iako se lipidi kože proizvode u njoj, a ne dobijaju se iz hrane, preporučuje se ishrana bogata esencijalnim omega 3 masnim kiselinama (orasi, ulje repice, skuša, tuna, losos).

I ne zaboravite – svakog dana uneti u organizam dve i po litre vode!

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *