Nutrikozmetika za lepotu kose i noktiju

Traganje za idealnom formulom koja bi doprinela lepoti i boljem izgledu kože, kose i noktiju, ujedinilo je snage kozmetičke, prehrambene i farmaceutske industrije. Tako je nastala – nutrikozmetika

Traganje za idealnom formulom koja bi doprinela lepoti i boljem izgledu kože, kose i noktiju, ujedinilo je snage kozmetičke, prehrambene i farmaceutske industrije. Tako je nastala nutrikozmetika, koja se definiše kao: „Dodaci ishrani za oralnu upotrebu koji sadrže ciljane nutrijente koji deluju preventivno ili terapijski na izgled kože, kose ili noktiju.”

Koža, kosa i nokti su strukture koje dugo žive, pamte naš način života i registruju iscrpljenost organizma. Stres i nedostatak hranljivih materija prvo se odražavaju na kosi, koži i noktima. Razni svetski proizvođači preparata na bazi minerala i vitamina nude određene formulacije koje, kako tvrde, direktno dovode do poboljšanja strukture i ozdravljenja kože, kose i noktiju. Ovakvi preparati često sadrže belančevine soje, vitamine B kompleksa, biotin i minerale: bakar, gvožđe, jod, mangan, magnezijum ili selen.

Koža, kosa i nokti dugo pamte naš način života i iscrpljenost organizma

Vitamini lepote

Zbog konzumacije rafiniranih, obrađenih namirnica, ishrana je često siromašna hranljivim materijama. Retki su oni koji konzumiraju pet-šest porcija voća i povrća dnevno, dva puta nedeljno ribu, dovoljno maslinovog ulja i začina sa protivupalnim dejstvom, kao što su đumbir i kurkuma…

I dok je u početku nutrikozmetika obećavala uopštene rezultate, danas gotovo svaki problem u vezi sa kožom, kosom i noktima ima svoju pilulu. I to ne samo tabletu! Nutrikozmetika se nalazi u raznim oblicima, poput tinktura, napitaka, pa čak i gumenih bombona. U sastavu ovih proizvoda, ali u različitim formulama, nalaze se već dobro poznati vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline i drugi nutrijenti čije su delovanje na izgled kože, kose i noktiju, putem ishrane, već potvrdila mnoga istraživanja.

Vitamin A, zahvaljujući svom antioksidansnom delovanju, stimuliše teme na proizvodnju sebuma, pa se posebno preporučuje osobama sa suvom kosom. Istovremeno, ovaj vitamin smanjuje krhkost noktiju.

Stres i nedostatak hranljivih materija prvo se odražavaju na kosi, koži i noktima

Vitamini B kompleksa, tzv. vitamini lepote, sprečavaju gubitak kose i stimulišu proizvodnju melanina, pa kosa duže zadržava svoju boju, a sa druge strane održavaju vlažnost i debljinu noktiju, sprečavajući njihovo pucanje i diskoloraciju. Vitamin B3 ili niacinamid pospešuje cirkulaciju i podstiče rast kose, dok vitamin B6 utiče na rastvaranje esencijalnih proteina i aminokiselina u koži glave, što predstavlja preduslov za rast i sprečavanje opadanja kose. Vitamin B12 predstavlja jedan od ključnih vitamina za rast i jačanje noktiju, čiji nedostatak dovodi do njihovog pucanja, zadebljanja i diskoloracije. Biotin, vitamin B7, najvažniji je vitamin kada su kosa i nokti u pitanju, jer učestvuje u sintezi keratina, proteina koji je sastavni deo građe kose, noktiju, kože, a čiji nedostatak može prouzrokovati i gubitak kose.

Vitamin C je nophodan u sintezi kolagena i jačanju imuniteta; takođe, smanjuje pucanje kose i održava je jakom

Vitamin C neophodan je u sintezi kolagena i jačanju imuniteta, takođe smanjuje pucanje kose i održava je jakom, stimuliše rast i održava zdravu boju noktiju.

Vitamin E stimuliše cirkulaciju vlasišta i temena, poboljšava teksturu dlake, čineći je bujnijom i mekšom, pomaže održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.

Nega iznutra i spolja

S obzirom na to da ljudski organizam ne može da proizvodi minerale, potrebno ih je unositi hranom ili vodom, a njihov adekvatan unos je neophodan za održavanje zdravlja organizma.

Vitamin E stimuliše cirkulaciju vlasišta i temena, poboljšava teksturu dlake, čineći je bujnijom i mekšom

Kalcijum je jedan od esencijalnih minerala za jačanje noktiju; njegov nedostatak izaziva njihovu krhkost i lomljivost.

Cink je još jedan veoma važan mineral za kožu, kao i za kosu i nokte. Nedostatak cinka izaziva diskoloraciju noktiju i pojavu tzv. belih oblačića na njima. Takođe, šamponi protiv peruti trebalo bi da imaju cink ili prirodne sastojke bogate cinkom. Međutim, previše cinka može dovesti do opadanja kose, zato – oprezno sa njim.

Nedostatak gvožđa dovodi do lomljenja noktiju i pucanja usana. Deficit bakra dovodi se u vezu sa problemima sa kosom, a često ga prati i deficit vitamin C. Magnezijum je, kao i cink, važan za nokte i sprečava lomljenje kose.

Ovi vitamini i minerali mogu se nalaziti u pojedinačnim preparatima, ili u već gotovim kombinacijama specijalno dizajniranim za kosu ili nokte, a često i za kosu i nokte zajedno. Ovakve kombinacije su bezbedne jer su u njima već izbalansirane dnevne doze za svaki vitamin i mineral koji vam je neophodan za očuvanje zdravlja i lepote kose i noktiju.

Kalcijum je jedan od esencijalnih minerala za jačanje noktiju čiji nedostatak izaziva njihovu krhkost i lomljivost

Međutim, ako odlučite da sami pravite vašu kombinaciju, onda se obavezno, zbog bezbednosti, konsultujte sa farmaceutom kako ne biste uneli prevelike doze koje nekada mogu biti i toksične (vitamini D i A).

Kada sledeći put krenete u nabavku šampona za kosu, laka za nokte ili balzama za zanoktice, raspitajte se dodatno kod stručne osobe i o nutrikozmetici. Možda baš kombinovana nega iznutra i spolja doprinese izgledu koji priželjkujete.