Nezaboravna Areta Frenklin: srce, strast, glas od četiri oktave

Pesma Poštovanje u kojoj je kraljica soula opisala svoj nesrećni brak, postala je ženska himna i mantra borbe za ljudska prava, a film o životu legendarne pevačice očekuje se sa velikim interesovanjem

Sve što tražim je – malo poštovanja kad dođeš kući, pevala je svojim legendarnim glasom od četiri oktave Areta Frenklin, a pesma Poštovanje (Respect), kad se pojavila 1967, postala je ne samo ženska himna, već i mantra borbe za ljudska prava, pre svega za prava crnaca u Americi. Poštovanje su napisali Areta Frenklin i njen tadašnji muž i producent Ted Vajt, a isto ime izabrano je za filmu o životu slavne pevačice.

Ako bude uslova za prikazivanje, film će se pojaviti 25. decembra ove godine, a publika je imala prilike da vidi trejler, prikazan krajem juna na dodeli nagrade BET. Iz ta dva minuta bilo je jasno da je Dženifer Hadson svojom glumom uspela da „uhvati srce, strast i porive” slavne kraljice soula, ali i da je sve, veoma izazovne numere, otpevala na visokom nivou.

Sama Areta Frenklin rekla je da bi volela da njen lik igra Dženifer Hadson

Nije znala šta ima

Pošto se ovaj film već dugo priprema, još 2012. sama Areta Frenklin (umrla 2018, u 76. godini) rekla je da bi volela da njen lik igra Dženifer Hadson, koja je pokazala šta zna u mjuziklu Devojke iz snova (Dreamgirls), gde je igrala uz Bijonse i Edija Marfija. Za rolu Efi Vajt u ovom filmu dobila je Oskara za sporednu ulogu. Poznata su i imena glumaca koji igraju Aretinog oca, majku, muževe i druge važne ljude iz njenog života. Ipak, ostaje da se vidi kako su prikazani ključni događaji iz života prve crne žene koja je osvojila Gremi nagradu i prve čije se lice pojavilo na naslovnoj strani magazina Tajm.

„Moja muzika, to sam ja”, rekla je o sebi Areta Frenklin. Rođena u Memfisu kao ćerka baptističkog sveštenika, još kao devojčica počela je da peva duhovne pesme u horu očeve crkve. Nije imala ni dana muzičkog obrazovanja, a ipak je virtuozno svirala klavir po sluhu. Jedna od njenih prijateljica kaže da je imala glas koji je bio božiji dar, ali i da „ona nije znala šta ima”.

Mahalija Džekson rekla je u jednom trenutku: „Mislim da nije srećna. Neko je odgovoran što peva bluz“

Dženifer Hadson © Jaguar PS / Shutterstock.com

Prijatelji mi govore da nisi dobar

Riri, kako su je zvali, udala se sa 19 godina za 11 godina starijeg Vajta, koji je već imao troje dece iz prethodnog braka i sa njim dobila sina Teda. On je postao njen menadžer, a zajedno su uradili većinu pesama za njene prve albume. U početku, Areta je pevala samo crnačku duhovnu muziku, a potom i bluz, pop, soul, pa i rok. Album Lady Soul prodat je u milion primeraka, ali je istovremeno obelodanio da u braku stvari ne funkcionišu. Čovek za koga se Areta udala samo posle nekoliko nedelja poznanstva, na turneji u Ohaju, bio je i pre toga dobar biznismen, pa je posao sa džuboksovima zamenio mladom i nesigurnom suprugom, koja nije znala šta ima. Prvi singl koji su zajedno napisali bio je Doktor Filgud.

U pesmi Nikad nikog nisam volela kao što volim tebe, Areta peva: „Ne znam zašto ti dozvoljavam da mi to radiš, prijatelji mi govore da nisi dobar; ali, oni ne znaju da bih te napustila, samo kad bih mogla…” Njena starija koleginica, čuvena Mahalija Džekson rekla je u to vreme: „Mislim da nije srećna. Neko je odgovoran što peva bluz.” Aretu su često viđali sa modricama koje su bile očigledan dokaz fizičkog nasilja. Poslednje godine tog braka, Areta je pevala: „Ne dozvoli mi da izgubim ovaj san”, ali je na kraju ipak smogla snage da se razvede. Da bi je kaznio, Vajt je uzeo starateljstvo nad sinom, a napustio je i menadžersku poziciju. Areta je prošla kroz ozbiljnu krizu, ali je na kraju ipak njen brat Sesil preuzeo posao njenog menadžera.

O dvojici sinova koje je rodila kao maloletnica postoje i zvanične i nezvanične verzije, pa ostaje da se sačeka film Poštovanje i vidi za koju su se odlučili njegovi autori

Areta Frenklin © Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com

Pesmom protiv diskriminacije

Dok je Areta Frenklin prolazila kroz dramatičan raspad braka, pesma kojom crna žena traži poštovanje od svog muškarca, ali i od sveta uopšte, postala je značajna u pokretu za prava Afroamerikanaca, koji je predvodio Martin Luter King. Ne samo da je King bio baptistički sveštenik, kao i Aretin otac, već su njih dvojica bili prijatelji i saborci. I Areta je podržavala Kingovu nenasilnu borbu protiv diskriminacije i pevala je na njegovim mitinzima.

Posle razvoda i zastoja u karijeri, Areta je ponovo briljirala u filmskom mjuziklu Braća bluz. U međuvremenu je rodila sina sa članom ekipe sa kojom je išla na turneje. Sa Glinom Turmanom, glumcem koji je postao poznat po ulozi u seriji Gradić Pejton, venčala se u očevoj crkvi 1978. I taj brak potrajao je samo šest godina, ali su ostali prijatelji. Sa njim Areta nije imala dece, ali biografije beleže da ima četiri sina. Prvu dvojicu je dobila iz dve gotovo uzastopne maloletničke trudnoće, sa 12 i 14 godina. O njima postoje i zvanične i nezvanične verzije, pa ostaje da se sačeka film Poštovanje i vidi za koju su se odlučili njegovi autori.

Kraljica soula nikad nije odustala od traženja kralja, pisale su novine objavljujući njenu vezu sa Vilijem Vilkersonom

© alisafarov / Shutterstock.com

Kraljica soula na inauguraciji predsednika

Kraljica soula nikad nije odustala od traženja kralja, pisale su novine objavljujući njenu vezu sa Vilijem Vilkersonom, za koga je Areta rekla da je njen „prijatelj zauvek”. Bio je vatrogasac, a upoznali su se tako što je prišao da traži autogram i zamolio je da mu se potpiše na gips na nozi. Već u sedamdesetoj godini života, Areta je na svom profilu objavila: „Spremni smo da stanemo pred oltar, i ne, nisam trudna.” Međutim, do venčanja nije došlo, iako su ostali zajedno do kraja.

Tokom života, Areta se borila sa prekomernom težinom, u periodima emotivnih kriza sa alkoholom, potom sa dijabetesom i rakom pankreasa, ali nikad nije prestajala da peva u crkvenom horu i ostala je dosledna u borbi za prava afroameričke populacije, naročito u podršci crnim ženama. I logično, pevala je na inauguraciji Baraka Obame za predsednika SAD.

Jedan od brojnih nastupa kraljice soula na svečanim događanjima ©Joseph Sohm / Shutterstock.com