Odlazak Čarlsa Veba, čiji roman “Diplomac” je definisao epohu

Otišao je poslednji nekonformista, čovek sa anarhističkim odnosom prema novcu, Čarls Veb, pisac kultnog romana Diplomac. Istoimeni film uvršten je u Američki filmski registar kao „delo od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja”

„Gospođo Robinson, vi to pokušavate da me zavedete, zar ne”, izgovorio je mladi Dastin Hofman u liku Bendžamina Bredoka 1967. u kultnom filmu Diplomac. Istog trenutka, lik gospođe Robinson koju je igrala En Benkroft postao je metafora za zrelu ženu koja spas od usamljenosti u komfornom životu traži u avanturi sa mladim muškarcem, a Ben za mladog čoveka koji ne pristaje na svet u kome su novac, karijera i status jedine vrednosti. Poznati glumac ovekovečen je u holivudskom muzeju voštanih figura Madam Tiso upravo u ulozi Bendžamina Bredoka (fotografija iznad teksta).

Veb je posle Diplomca napisao još sedam romana, od kojih su dva ekranizovana

Roman Diplomac, koji je prethodio filmu, napisao je tada dvadesetčetvorogodišnji Čarls Veb. „Zainteresovao sam se za ženu prijatelja svojih roditelja, pa sam shvatio da je bolje da o tome pišem, nego da to uradim”, jednostavno je objasnio autor. A napisao je roman za koji kritičari danas kažu da definiše svoju epohu. Roman je prodat u više od milion primeraka. Film je inkasirao 805 miliona dolara i uvršten je u Američki filmski registar kao „delo od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja”.

Jedan razvod i dva venčanja

Uprkos svemu ovome, pisac Čarls Veb ostao je „zaboravljeni čovek u svom tom publicitetu”, kako se izrazio jedan njegov prijatelj. Uzrok leži u tome što je Veb u životu ostao dosledan idejama koje je izložio i u prvom i u kasnijim romanima. Ostao je zakleti protivnik konformizma i svih vrsta neslobode. „Možda je to razlog što ovako dugo živim”, objasnio je Veb u jednom od poslednjih intervjua, koji je dao pred smrt, 16. juna ove godine. Umro je u 81. godini života, siromašan, izvan reflektora i pažnje javnosti. Ne samo slavu, već i novac, Čarls Veb je svesno prepuštao drugima.

Roman je prodat u više od milion primeraka

Čarls Veb u vreme nastanka prvog romana “koji definiše svoju epohu”
© YouTube/screenshot

Sa producentima je za snimanje potpisao takav ugovor, da osim jednokratne isplate od 20 000 dolara više nije imao nikakva prava na honorar, pa kad je film napravio svetski uspeh, producent se sam setio da najzaslužnijem uplati još 10 000. Producent je imao prava i na potencijalni nastavak romana, ali Veb nije hteo da ga napiše sve do 2006, a i tada je objavio tek nekoliko nastavaka u Tajmsu. Knjiga, pod naslovom Kućna škola, ipak je objavljena 2007. Pristao je, jer se izdavač obavezao da isplati dugove zbog kojih mu je pretilo izbacivanje iz stana, a žena mu je bila ozbiljno bolesna.

Sa Evom Rud Veb bio je u braku 40 godina, mada su se jednom demonstrativno razveli, da pokažu svoj prezir prema ovoj instituciji, iako su ostali nerazdvojni. Ipak, kasnije su se ponovo venčali zbog papira, kada su se iz Sjedinjenih Američkih Država preselili u Veliku Britaniju. Selidbu su preduzeli jer su hteli da svoja dva sina poštede terora obrazovnog sistema i da ih obrazuju kod kuće, što u Kaliforniji nije bilo dozvoljeno u to vreme.

Za Dastina Hofmana uloga Bendžamin Bredoka bila je katapult u karijeri

Ovaj umetnički par delio je otpor prema institucijama, kao i život sa „anarhističkim odnosom prema novcu”, kako se izrazio Vebov agent. Jer, Veb je posle Diplomca napisao još sedam romana, od kojih su dva ekranizovana. Zajedno sa Diplomcem, ova dela su zarađivala ozbiljan novac. Za to vreme, Čarls i Eva živeli su u prikolicama, sirotinjskim hotelima, jedno vreme u nudističkom kampu, a radili su kao berači voća, čistači, kuvari. Ipak, uglavnom su živeli od socijalne pomoći.

Mrvice pažnje za crnu ovcu

Čak i značajno nasledstvo od oca, uspešnog američkog doktora, Veb nije hteo da uzme, već ga je razdelio. Ceo honorar za film Izvori nade dao je mladom umetniku performansa, koji mu je ostavio poruku u Tejt galeriji, iako ga nikada nije upoznao. Oba puta kad se venčavao sa Evom nije bilo venčanog prstena, jer su se oboje protivili nošenju nakita. „Ostati bez novca je pročišćavajuće iskustvo”, objasnio je Veb svoj stav.

Gospođa Robinson postala je metafora za zrelu ženu koja spas od usamljenosti u komfornom životu traži u avanturi sa mladim muškarcem

Osim novca, Veb nije prihvatio ni slavu. Za Diplomca, reditelj je dobio Oskara, a bilo je još šest nominacija. I glavni glumci su se nadobijali nagrada, a za Hofmana je film bio katapult u karijeri. I scenaristi su nagrađivani i stekli su dobro plaćeni ugled, mada je osamdeset odsto replika u filmu Diplomac direktno preuzeto iz Vebovog romana, što znači da nisu imali mnogo posla, pa ni zasluga.

Osim novca, Veb nije prihvatio ni slavu

Pisac Čarls Veb, zakleti protivnik konformizma i svih vrsta neslobode
© YouTube/screenshot

Odrastao u dobro pozicioniranoj porodici, Veb je svoj odnos sa ocem opisao kao „razumno loš”, a majku je definisao kao ženu koja se družila i čitala i od koje je „uvek tražio mrvice pažnje”. Sa prvim romanom mu to nije uspelo, jer je majčin svet prikazao na „neprihvatljiv način”. Za porodicu, Čarls, koji je diplomirao istoriju i književnost, ostao je crna ovca, u poređenju sa mlađim bratom koji je postao doktor u Los Anđelesu.

Na zadnjem sedištu prepunog autobusa

Kad je Čarls upoznao Evu Rud, koja je poticala iz opuštenije porodice sa umetničkim sklonostima, našao je srodnu dušu. Eva je i sama bila buntovna umetnica i vrlo angažovana. Da bi iskazala podršku grupi za pomoć muškarcima sa slabim samopouzdanjem, ona se ošišala do glave i prozvala se Fred. Poznavaoci kažu da su njih dvoje živeli onako kako bi živeo mladi par Ben i Elejn nakon bekstva iz roditeljskog sveta, kojim se roman završava. I kao što je Ben ostavio crveni dvosed, koji su mu roditelji poklonili za diplomiranje i sa svojom izabranicom se, bez ičega, otisnuo u nepoznato na zadnjim sedištima prepunog autobusa, tako su isto Čarls i Eva odbacivali ne samo roditeljski novac, već i onaj koji su sami zarađivali, ne želeći da ih on zarobi i pretvori u konformiste.

Osamdeset odsto replika u filmu Diplomac direktno je preuzeto iz Vebovog romana

Nesporazum među generacijama, međutim, nikad se ne završava. Teško je utvrditi šta su njihovi sinovi mislili o njihovom izboru, ali jedan od njih, koji je postao umetnik, napravio je sledeći performans: primerak očeve knjige Diplomac skuvao je i pojeo sa sosom od borovnica.