Kolin Fert – zrelost ne pomaže mnogo kod bolnih iskustava

Poznati oskarovac, kao pravi džentlmen, ne želi da govori o nedavnom razvodu, ali sudeći prema nekim ranijim izjavama, to mu je teško palo

On je izgovorio rečenicu koju svaka žena želi da čuje: Volim te onakvu kakva jesi. Mark Darsi, glavni muški lik u filmovima o Bridžet Džouns, bio je dovoljno strpljiv da čeka, dovoljno požrtvovan da oprosti, dovoljno moćan da je izbavi iz zatvora.

Tumačeći ga, britanski glumac Kolin Fert postigao je planetarnu slavu i postao, kako piše Gardijan, „globalni seks-simbol, nevino jagnje”.

Dobro izgledati i tumarati naokolo veoma je dosadno. Druge stvari sam želeo da uradim kao glumac.”

©Tinseltown / Shutterstock.com

Na posredan način, Kolin Fert je zaslužan za nastanak romana o Bridžet Džouns. Godine 1995. emitovana je televizijska serija, rađena po romanu Gordost i predrasude Džejn Ostin. Fert je igrao gospodina Darsija, mladog i tajanstvenog britanskog plemića. Gledajući tu seriju, posebno inspirisana scenom u kojoj Fert poluobučen pliva u jezeru, a onda iz njega izlazi dok mu se vlažna bela košulja lepi za telo, britanska spisateljica Helen Filding došla je na ideju ko treba da bude glavni muški lik knjige koju je u tom trenutku pisala. Zamislila je kakav bi bio gospodin Darsi kad bi živeo u savremenom Londonu. Čak je tom liku zadržala isto prezime – Darsi. Kad je, nešto kasnije, paralelno sa 15 miliona prodatih primeraka njenih knjiga došlo i do snimanja filma, logično je bilo da i modernog Darsija igra glumac koji je inspirisao njegov nastanak – Kolin Fert.

Zaštitni znak ili prokletstvo

Naravno, i moderni Darsi koristio je belu košulju kao magični adut svoje muževnosti. Mada je mnogi smatraju dosadnom i uštogljenom, pokazalo se da Kolin Fert ume da joj doda poseban stil i seksepil.

Tvrdi da ga je scena Darsija u mokroj košulji ubacila u kalup i suzila njegov glumački horizont

©Cubankite / Shutterstock.com

Bilo da je besprekorno uštirkana i ispeglana, bilo da je lanena i s kratkim rukavima, bela košulja na Kolinu Fertu je pun pogodak. S obzirom da mu je bela košulja iz jezerske scene, koju je odigrao kad mu je bilo 35 godina, donela vrtoglavi uspon u karijeri, očekivalo bi se da mu je ovaj odevni predmet zaštitni znak ili amajlija.

Međutim, Kolin Fert koji će u septembru ove godine proslaviti 60. rođendan, u intervjuu Gardijanu požalio se kako ga je jezerska scena smestila u kalup i suzila njegov glumački horizont.

Helen Filding je zbog fatalne scene u mokroj košulji bila sigurna ko treba da bude glavni muški lik romana o Bridžet Džouns

„Dobro izgledati i tumarati naokolo veoma je dosadno. Druge stvari sam želeo da uradim kao glumac.” Neočekivana izjava nekoga ko je snimio 22 filma za 27 godina i dobio Oskara, Zlatni globus i druge najznačajnije nagrade. Igrao je glavne uloge u filmovima kao što su Kraljev govor, Devojka sa bisernom minđušom ili Engleski pacijent, glumio je i pevao u filmovima Važno je zvati se Ernest i Mama Mia.

Fert tvrdi da je potpuno zadovoljan jedino ulogom u filmu Samac, koji je režirao poznati dizajner Tom Ford

Ipak, danas Fert kaže da je potpuno zadovoljan jedino ulogom u filmu Samac, koji je režirao Tom Ford. Film govori o profesoru koji, nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg partnera, dolazi na ivicu samoubistva.

Razvod i preterana samokritičnost

Fertova preterana samokritičnost, uz primetnu dozu rezignacije, potvrđuje da se i sam „globalni seks-simbol, nevino jagnje” suočava sa emotivnom i životnom krizom. U decembru prošle godine u Holivud je stigla zvanična izjava da se razveo od supruge Livije posle 22 godine braka. U izjavi, bivši supružnici su rekli da će se s ljubavlju brinuti o svoja dva sina (16 i 18 godina) i „zamolili za privatnost”.

Odnedavno razveden, glumac misli da zrelost ne pomaže u teškim situacijama

Livija Fert, bivša supruga ©taniavolobueva / Shutterstock.com

Poznato je da brak ipak nije naprečac razveden. Tokom 2015. i 2016. godine supružnici su bili razdvojeni, a u tom periodu Livija je imala aferu sa italijanskim novinarom. Problem je nastao kad je novinar Ferta obavestio o toj vezi. Livija je tvrdila da ju je novinar maltretirao i uznemiravao udvaranjima, porukama i mejlovima. Bračni par je stvar predao sudu, ali je sud odbacio optužbe protiv novinara kao neosnovane. Kolin i Livija su se poslednji put pojavili zajedno u septembru na modnom događaju u Milanu. Inače, par je živeo delom u Rimu, delom u Londonu. Pokušaji da spasu brak očigledno nisu uspeli.

Kolin Fert, kao pravi džentlmen, ne želi da govori o razvodu, ali sudeći prema nekim njegovim ranijim izjavama, to mu je teško palo. „Zrelost ne pomaže mnogo. Lekcije koje smo tokom života naučili ne mogu nam pomoći kad se zaljubimo ili doživimo nešto bolno”, rekao je Fert. „Isto si očajan kao i svaki put, isto si bespomoćan kao bilo kada u životu.”