Uloga šivaće mašine u životu modne ikone

Tina Nouls počela je da šije da bi obezbedila deci školovanje. Bila je prvi modni kreator u karijeri svoje ćerke Bijonse, koju na početku dizajneri nisu hteli da oblače

Za Bijonse, prethodna godina protekla je u znaku filma Homecoming, dvočasovnog dokumentarca sa njenog koncerta i istoimenog lajv albuma. Pevačka megazvezda potpisuje scenario, režiju i izvršnu produkciju koncertnog filma, koji je prema Netfliksovim podacima samo u danu kad je pušten videlo milion i sto hiljada ljudi.

Film počinje rečima: „Ono što zaista želim da postignem jeste da budem predstavnik svoje rase, ljudske rase.” U skladu s tom željom je i obilje glamuroznih i inventivnih kostima, koji asociraju na različite delove sveta i različite epohe ljudske istorije. Raskošno izvezena kapa koju Bijonse nosi na naslovnoj strani albuma, podseća na kape afričkih kraljica.  

Niko od dizajnera nije hteo da radi za punačku, nepoznatu crnkinju, prema svedočenju Bijonse

Ikona stila u punom sjaju
© JStone / Shutterstock.com

Majka, prvi kreator

Kombinovanje različitih afričkih, azijskih i antičkih motiva, vez i perle, odlikovali su i kolekcije modne kuće koju je Bijonse osnovala zajedno sa svojom majkom Tinom. Tina je bila i glavni dizajner, ali ne „preko veze”. Jer majka je bila prvi modni kreator u karijeri svoje ćerke.

Kad je Bijonse počela da nastupa na dečjim pevačkim takmičenjima, uvek ju je pratila majka. I Bijonse je uvek pobeđivala, pa je bilo logično da nastavi karijeru. Za prvi ozbiljniji nastup majka je pokušala da ubedi brojne kreatore i modne kuće da „obuku” mlade talente za ovu priliku. „Ali niko nije hteo da radi za punačku, nepoznatu crnkinju”, seća se Bijonse. Majka Tina, od koje je Bijonse naučila da „prihvata rizik, da vredno radi i ne prihvata ne kao odgovor”, odlučila je da sama dizajnira i sašije kostim za scenski nastup svoje ćerke. Tina je u intervjuu ispričala kako su ona i njen brat cele noći prišivali ukrase na kostim, a Bijonse je izjavila da se „osećala sigurno i ukorenjeno” kad je u tom kostimu izašla na scenu.

Uprkos tome što se već odavno najelitnije modne kuće nude da je „obuku”, Bijonse iskazuje poštovanje dizajnu svoje majke

Na početku karijere, Bijonse i grupa Destiny’s Child
© Robert Hoetink / Shutterstock.com

Francusko poreklo imena

Tina, koja je do tada držala frizerski salon, ali je i pokrenula prvi časopis za frizure namenjen crnačkoj populaciji, nije se pre toga bavila modom, ali je u njoj proradio gen koji je dobila od svoje majke, a Bijonsine bake Agnez Dereon. Tinini roditelji živeli su u Luizijani, ali su bili crnci, poreklom iz onih delova Afrike koji su bili francuske kolonije, pa se u njihovoj kući govorio francuski jezik. Otuda i ime Bijonse, koje je bilo drugo ime bake Agnez, samo malo anglizirano. Ime modne kuće House of Dereon potiče od bakinog devojačkog prezimena.

Bijonsina baka nije znala da čita i piše, ali je umela da šije, a deda je bio vozač. Imali su sedmoro dece i želeli su da ih školuju, ali nisu mogli da plate školarinu u katoličkoj školi za crnačku decu. Zato je majka ponudila da šije uniforme za đake i monahinje, da bi na taj način odradila školarinu za svoju decu. I uspela je da ih sve opismeni, pridružujući se armiji žena širom sveta za koje je šivaća mašina bila najjače oružje u viševekovnoj borbi za opstanak i napredak.

Majka je kreirala i Bijonsinu venčanicu, mada je već tada Bijonse mogla da plati koga god bi poželela

Tina Nouls
© JStone / Shutterstock.com

Dizajn venčanice u domaćoj radinosti

Čak i kao megazvezda, čije se lično bogatstvo procenjuje na 500 miliona dolara (dok se porodična imovina nje i njenog muža procenjuje na milijardu i 400 miliona dolara), sa 22 Gremi nagrade (nominovana je 52 puta, što je do sada rekord), Bijonse ne zaboravlja porodičnu tradiciju po ženskoj liniji. Uprkos tome što se već odavno najelitnije modne kuće nude da je „obuku”, Bijonse iskazuje poštovanje dizajnu svoje majke Tine, koja je kreirala sve njene „prve haljine” – matursku, za prvi nastup, u kojoj je dobila svoju prvu Gremi nagradu. Majka Tina kreirala je i Bijonsinu venčanicu, mada je već tada Bijonse mogla da plati koga god bi poželela.