Film o princezi koja je odlučila da promeni kraj bajke

Naslovljen po devojačkom prezimenu ledi Dajane, film Spenser u kome će je igrati Kristen Stujart fokusiraće se na ono što je najvoljenija princeza bila nezavisno od kraljevske udaje

Odlučeno je: Kristen Stjuart igraće naslovnu ulogu u filmu o najpoznatijoj ženi na svetu, ledi Dajani. Teško je zamisliti šta bi novo imalo da se kaže i otkrije o životu žene koja je od svoje devetnaeste godine živela pod budnim okom javnosti, čiji su svaki korak pratile oči kamera i koju su, izgleda, voleli svi osim onoga za čijom je ljubavlju čeznula, njenog muža, britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa. Međutim, scenarista Stiven Najt i reditelj Pablo Larain uradili su dobar posao. Sa vremenske distance, uspeli su da pronađu tri najdramatičnija dana u Dajaninom životu, u kojima će moći da prikažu unutrašnju borbu i tešku odluku jednog složenog ženskog karaktera.

Kristen Stjuart © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Drama u privatnom domu kraljevske porodice

Posle venčanja iz bajke čiji su prenos, pored mase na ulicama Londona, gledali doslovno svi koji su širom sveta imali televizor, i posle rođenja dva sina, naslednika i zamenika, kako Englezi vole to da kažu, Dajana se suočila sa činjenicom da je muž vara. Da li je to dovoljan razlog da mlada žena odbaci izvesnost da će jednog dana postati kraljica? Istorijske činjenice govore da jeste. No, za Dajanu ta odluka nije bila laka jer su, po zakonima zemlje u kojoj je živela, njeni sinovi pripadali prvenstveno kraljevskoj porodici, pa tek onda njoj.

Radnja filma koji se očekuje sa velikim interesovanjem prikazaće tri dramatična dana u životu žene koja je odlučila da ne bude kraljica, da bi bila ono što jeste

Poštanska marka u čast kraljevskog venčanja princa Čarlsa i ledi Dajane Spenser 1981. godina © Charlesimage / Shutterstock.com

Film će pratiti Dajanu tokom božićnog vikenda, kada se kraljevska porodica Vindzor tradicionalno okuplja u dvorcu Sandringam, svom privatnom domu.

Malo je verovatno da će kraljica dozvoliti snimanje, najavljeno za početak sledeće godine, u autentičnom ambijentu, ali bi svakako bilo zanimljivo videti ambijent tog dvorca. Sandringam su 1862. kraljica Viktorija i princ Albert kupili svom sinu Edvardu, pred venčanje sa Aleksandrom i ovaj par je dom uredio po svom ukusu i sa mnogo stila. Dvorac i danas ima 2070 soba, ne uključujući više takozvanih momačkih kuća razbacanih po imanju. Edvard je osnovao bogatu ergelu najboljih rasnih konja, a kao ljubitelj modernih tehnologija, kupio je prvi automobil, uveo je struju u dvorac, kao i tekuću vodu, za šta je izgradio vodotoranj koji i danas postoji. Iz Sandringama se 1939. kralj Džordž šesti obratio naciji povodom početka Drugog svetskog rata rečima: „Govorim vam iz svog doma i iz svog srca”. Taj događaj prikazan je u filmu Kraljev govor. Biće zaista teško napraviti kopiju takvog ambijenta za potrebe snimanja filma o tri ključna dana u životu ledi Dajane. A baš će ambijent biti značajan da se oseti težina njene odluke da sve napusti.

Malo je verovatno da će kraljica dozvoliti snimanje, najavljeno za početak sledeće godine, u autentičnom ambijentu

Turisti dve decenije posećuju tunel Alma u Parizu, mesto pogibije Ledi Dajane Spenser ©FEDELE FERRARA / Shutterstock.com

Život pod budnim okom kamera

„Obično, princ nalazi princezu, prosi je i ona konačno postaje kraljica. To je bajka. Kada neko odluči da ne bude kraljica i kaže „radije ću otići i biti ono što jesam”, to je velika, velika odluka, bajka okrenuta naglavačke”, kaže režiser Larain. On je oduvek smatrao da je to morala biti veoma teška odluka i na tome je zasnovao svoj film. Uostalom i naslov filma –  Spenser, što je Dajanino devojačko prezime, sugeriše da će se film fokusirati na ono što je Dajana bila nezavisno od njene kraljevske udaje. Tako, film neće samo prikazati događaje iz tog fascinantnog života, već će ispričati univerzalnu priču, koja će dodirnuti milione ljudi širom sveta, najavljuje režiser.

Glavna glumica Kristen Stjuart imaće izazovan posao. S obzirom da je sa 12 godina igrala u filmu sa Meril Strip, od najranijih dana živi pod pažnjom medija, što će joj omogućiti da razume tu stranu Dajaninog lika. Kristen je danas „jedna od najinteresantnijih i najnepredvidivijih glumica” što je takođe čini bliskom sa likom slavne žene u trenutku velike egzistencijalne krize. Režiser veruje da će Kristen ostvariti odličnu ulogu jer je i sama „sila prirode”, jer može da bude „misteriozna, krhka i jaka istovremeno”.

Režiser veruje da će Kristen Stjuart ostvariti odličnu ulogu jer je i sama „sila prirode”, može da bude „misteriozna, krhka i jaka istovremeno”

Ledi Dajana, princeza od Velsa odlazi sa prijema u Nacionalnom muzeju Vašingtona, 1996.
© mark reinstein / Shutterstock.com

Film se neće baviti Dajaninim životom posle razvoda, kao ni njenom tragičnom smrću. Autori će ispričati priču o identitetu, o tome kako žena odlučuje da ne bude kraljica, već da bude ono što je bila pre udaje, ili kako režiser kaže, radi se o „nalaženju same sebe”. Ne treba zaboraviti da Dajana nije bila Pepeljuga, već da i sama potiče iz aristokratske porodice Spenser, iz koje je donela iskustvo deteta kome su se roditelji razveli, zbog čega je do kraja života imala probleme sa bulimijom, ali i porodični novac u obliku ličnog fonda od 14 miliona funti i veoma vrednu kolekciju nakita, uključujući i takozvanu Spenser tijaru. Uprkos tome, Dajana je ponekad nosila i sasvim jeftin nakit i bižuteriju. Važila je za kraljicu stila, a svoj patriotizam izražavala tako što je nosila isključivo odeću britanskih kreatora i proizvođača.

Zlatni rudnik britanskih tekstilaca

Britanski tekstilci zvali su je svojim zlatnim rudnikom, zato što su dnevni modeli, kreirani za Dajanu, kasnije adaptirani za konfekcijsku proizvodnju, imali odličnu prodaju. Neki biografi ledi Dajane navode da su šipke na kojima su visile vešalice sa njenim haljinama bile dovoljno dugačke da se ograde krovne terase deset prosečnih kuća, a na tri i po metra visile su samo bluze. Međutim, posle razvoda, u veoma teškom periodu, kada je pokušavala da izgradi novi život i nađe novi smisao, Dajana je na aukcijama prodala većinu večernjih haljina koje je nosila na zvaničnim događajima, a cene su se kretale od dve do dvadeset hiljada funti po komadu. Taj novac bio je namenjen humanitarnim akcijama, kojima je bila svim srcem posvećena.

Važila je za kraljicu stila, a svoj patriotizam izražavala tako što je nosila isključivo odeću britanskih kreatora i proizvođača

Legendarna haljina ledi Dajane, izložena u galeriji MATE Marija Testina, Peru 2018.
© Mark Green / Shutterstock.com

Uprkos svemu tome, Dajana je za božićni vikend, pre nego što je objavljeno njeno razdvajanje od muža 1992. godine, poželela da u sebi ponovo pronađe onu devetnaestogodišnju devojku, koju su paparaci prvi put saleteli dok je u plavom šetland džemperiću sa ve-izrezom izlazila iz vrtića u kome je radila. Posle razdvajanja „od stola i postelje”, pa do zvaničnog razvoda 1997. Dajana je, kao što je sama rekla u intervjuu, „čekala odluku muža”. Šta je ona to očekivala, izgleda da ni samom Čarlsu nije bilo jasno, s obzirom da je i tokom braka i pri razvodu bio izrazito galantan. Dobila je 17 miliona funti i mogla je da zadrži veliki deo kraljevskog nakita koji joj je bio poklonjen. Odgovor možda leži sakriven u jednom Dajaninom govoru, koji je održala na humanitarnom skupu za gladnu decu Angole, u kome je objasnila da grljenje ima presudnu važnost da bi se deca, ali ne samo ona, osećala vrednom.