Četkice za make up

Četkice za šminkanje: odaberite najbolje i poboljašajte svoj make-up

Sve mi koje (se) šminkamo četkicama znamo koliko neka četka može postati omiljena, čak i neophodna. Ali kako da znamo, kad je kupujemo, da li će nam biti omiljena? Da li će nam nova četkica biti produžetak ruke, prstiju? I kako odlučiti da li da kupimo sintetičku ili četku za šminkanje od prirodnih dlaka, i kojih?

Naučite sve o četkicama za šminkanje pre nego što krenete u nabavku. 

U nastavku teksta dajemo detaljan vodič kroz svet četkica za šminkanje i savete za odabir najboljih. Ovaj tekst jednako je potreban amaterima, koliko i šminkerima koji ne mogu da se odluče koje četkice za šminkanje da odaberu. 

Četkice za šminkanje i struktura dlake – mekana ili oštra?

Kod četki za šminku proveravamo koliko su mekane dlake i koliko su fleksibilne. 

Ne želimo četke koje imaju preoštru dlaku i koje su premalo fleksibilne – oba svojstva su nepoželjna jer bismo takvim četkama iritirale kožu. Pri nanošenju nam je, takođe, potreban neki otpor četkice, ako je dlaka previše fleksibilna, na kraju ćemo trljati kožu metalnim prstenom koji drži dlake.

Ne želimo četke koje imaju preoštru dlaku i koje su premalo fleksibilne – oba svojstva su nepoželjna jer biste takvim četkama iritirale kožu.

Pronađite sredinu – četka za šminkanje ne treba da bude ni previše fleksibilna, a ni oštra. Potrebno je da bude pogodna za kontrolisanje, a da opet ne iritira kožu prevelikom oštrinom.

Naravno, potreba za mekoćom i fleksibilnošću zavise i od namene, odnosno toga za šta ćete tačno koristiti vaše četkice za šminkanje. 

Na primer, četkica za gel ajlajner treba da bude čvršća, jer to olakšava precizno iscrtavanje. S druge strane, četka za puder u prahu treba da bude što mekanija, jer će dlačice tako praktično “raspršiti” puder po celom licu i dobićemo ujednačen efekat. 

Razne četkice za šminkanje.

Četke za šminku od prirodne ili sintetičke dlake?

Četke od prirodnih dlaka (od veverice, samura, koze i drugih životinja) uglavnom se prave ručno. Već su samim tim skuplje od sintetičkih, koje se prave od najlonskih vlakana ili mnogo vrsta različitih polimera. 

Prirodna dlaka nije prava i ravna, građena je slično kao naša kosa. Sintetička vlakna su potpuno ravna. Zato prirodna četka na sebe hvata i zadržava više šminke. 

Prirodne četkice su najpogodnije za senke, rumenila i pudere. 

Sintetičke četkice biramo za masne i tečne proizvode, kao što su karmini, tenovi, korektori i ajlajneri. Ali nemojte strogo da se držite pravila, lično koristim dosta sintetičkih četkica i za suvu šminku.

Skuplje sintetičke četke su sada toliko dobre da, sem što se na njima ne zadržava mnogo šminke, po mekoći dlake i fleksibilnosti mogu da budu i superiornije u odnosu na prirodne. Naročito ako ste cruel free (mada se dlaka sa životinja šiša).

Takođe, prednost četkica za šminkanje od veštačkih vlakana je u pranju. Dok se prirodne četkice peru sapunom i balzamom za kosu, a što manje alkoholom, četkice od veštačkih vlakana možemo često prati u alkoholu ili drugim topivima. Birajte četkice prema vašim potrebama i negujte ih da vam dugo traju. Pored dlake, obratite pažnju i na dršku, bitno je da vam dobro leži u ruci kako biste postigle najbolje rezultate. 

Četke za šminku za lice

Lice žene koja se sprema da odabere odgovarajuću četkicu za šminkanje lica među velikim izborom četkica.

Četkica za tečni puder

Četkica za tečni puder ima ravnu ili blago zaobljenu glavu i može da se koristi za nanošenje tečnog ili kremastog pudera na lice.  Dlake su od pola dužine prema vrhu proređene radi postizanja ravnomernog i glatkog tena. U poslednje vreme su popularni sunđeri za šminkanje (beauty blenderi) koji mogu da služe za ravnomerno nanošenje pudera, ali i blendanje korektora, tečnog rumenila i pudera. Sunđeri jesu praktičniji za rad, ali i upijaju više šminke i pranje i dezinfekcija su problematični pa se preporučuje da se koriste oni za jednokratnu upotrebu. Probajte obe tehnike – sa četkom za tečni puder i sa sunđerom za lice i prosudite koja će vam najviše odgovarati. 

Četkica za rumenilo

Četka za rumenilo ima mekanu, zaobljenu glavu i koristi se za nanošenje rumenila na jagodice kako bi se postigao zdrav izgled i definisale konture lica. Ako koristite tečno rumenilo, odlično će vas poslužiti i beauty blender. 

Četkica za bronzer i konturisanje

Ova četkica ima oblik veće četkice za rumenilo i koristi se za nanošenje bronzera ili konturisanje lica kako bi se postigao definisan izgled i senčenje. Lepezasta četkica je odlična ako hoćete konture da nanesete oštro, ali to posle treba izblendati četkom za bronzer ili ako su konture nanesene tečnom ili kremastom šminkom može beauty blenderom. Uže četkice birajte za preciznije i jače nanose boja, a šire i rastresitije za blendanje. 

Četka za pudere u prahu

Ova četkica ima mekane, guste dlake i koristi se za nanošenje pudera u prahu kako bi se setovala tečna ili kremasta šminka i smanjio sjaj na licu. Ovo je obično i najveća četkica u kolekciji svakog šminkera. Pravi se da bude što veća, jer nanošenje pudera u prahu ne zahteva naročitu preciznost i obuhvata veliku površinu kože. Daje prirodni efekat, pa se obično koristi i za dnevnu svakodnevnu šminku, koliko i večernju.

Četkica za highlighter 

Ova četkica ima mekane, zakrivljene dlačice i koristi se za nanošenje highlightera na vrhove jagodica, nos, kupidonov luk  i druge delove lica kako bi se postigao sjaj i naglasili određeni delovi. Širinu četkice birajte spram površine na koju nanosite highlighter. 

Četkica za blendanje

Za lep i ujednačen ten, obavezno koristite četkice za bledanje šminke. One imaju mekanu glavu, slična je četki za rumenilo i koristi se za blendanje senki na očima ili za mešanje kontura na licu kako bi se postigao prirodan izgled bez vidljivih prelaza. Za blendanje tečne ili kremaste šminke može se koristiti i sunđerčić. 

Četkice za oči

Nekoliko vrsti četkica za šminkanje očiju, manjih i većih.

Četkice za nanošenje senke

Četkica za senke za oči ima ravnu, zaobljenu ili tupu glavu. Meše četke se koriste za nanošenje svetlih nijansi na veću površinu kapka. Malo čvršće zaobljene četke koriste se za iscrtavanje srednje jačine senki  kako bi se postigao željeni intenzitet boje na sredini kapka dok se tanje četkice sa ravnom glavom koriste kada želite da nanesete precizne, intenzivnije boje senke na male površine oko samog oka.  

Četkica za blendanje senke

Ova četkica ima mekana vlakna i glavu okruglog oblika. Koristi se za blendanje senki na kapku kako bi se postigao glatkiji i prirodniji prelaz između boja..

Četkica za eyeliner

Najmanja četkica koju ćete imati je ona za ajlajner. Ima tanka, ravna i čvršća, manje fleksibilna vlakna i koristi se za nanošenje gel, krem ili tečnog eyelinera kako bi se postigao precizan i definisan izgled linije trepavica.

Četkica za obrve

Ako nemate trajne puder obrve – crtajte ih pomoću četkice, dobićete sličan efekat. Četkica za obrve ima tanja, ravna i čvrsta vlakna i koristi se za oblikovanje i češljanje obrva, kao i za nanošenje proizvoda za popunjavanje obrva. Može da posluži odlično i za voskiranje obrva, što je u trendu. Ako više volite jasne linije prilikom crtanja obrva, koristite četkicu sličnu onoj za ajlajner – kosog oblika i oštre teksture, a za češljanje i nanošenje proizvoda za fiksiranje koriste se spoolie četkice, to su one koje se nalaze u maskarama. 

Četkica za blendanje u donjem delu oka

Ova četkica ima manju glavu i koristi se za blendanje senke na donjem kapku kako bi se postigao mekši izgled ili dimenzija. Sunđeraste je teksture. Nekada se i dobija u sklopu olovke za oči – na drugoj strani olovke. Koristite se za razmazivanje kreona, za alla (à la ) Kejt Mos smudge izgled.

Četkica za nanošenje highlightera na unutrašnji ugao oka

Četkica za precizno nanošenje hajlajtera je obično mala i tačkasta, koristi se za nanošenje sjaja na unutarnji ugao oka kako bi se postigao osvežavajući efekat. Može se koristiti i za šljokice. Naročito je dobro koristiti svetlucave efekte kada želite da nude šminku, ali da je prilagodite za veče. 

Četkice za šminkanje usana

Na slici se vidi ženska ruka koja drži četkicu za šminkanje usta i nanosi boju na usne.

Četkica za precizno nanošenje ruža za usne

Ova četkica je pljosnata, zaobljenog vrha i koristi se za precizno nanošenje ruža za usne kako bi se postigao precizan i definisan izgled. Ima poluokrugli, ponekad i trouglasti oblik. Najsličnija je oblikom četki za nanošenje tečnog pudera, ali je znatno manja. 

Četkica za definisanje usana olovkom

Ova četkica ima tanku i preciznu glavu, slična je četki za ajlajner i koristi se za definisanje ivica usana pomoću ruža ili olovke za usne kako bi se postigao precizan i definisan oblik. 

Četkica za nanošenje sjaja za usne

Ovo je četkica koju dobijate u sjaju, međutim ako šminkate klijente ili prijateljice – trebaće vam i dodatne, zbog higijene.