zdravi-i-lepi
Koje su četkice najbolje za nanošenje makeup-a

Koje su četkice najbolje za nanošenje makeup-a

Birajte četkice prema vašim potrebama i negujte ih da vam dugo traju. Pored dlake, obratite pažnju i na dršku, bitno je da vam dobro leži u ruci

Sve mi koje (se) šminkamo četkicama znamo koliko neka četka može postati omiljena, čak i neophodna. Kako da znamo, kad je kupujemo, da li će nam biti omiljena? Da li će nam nova četkica biti produžetak ruke, prstiju? I kako odlučiti da li da kupimo sintetičku ili četku od prirodnih dlaka i kojih?

Kod četki proveravamo koliko su mekane dlake i koliko su fleksibilne. Ne želimo četke koje imaju preoštru dlaku i koje su premalo fleksibilne – oba svojstva su nepoželjna jer bismo takvim četkama iritirale kožu. Pri nanošenju nam je, takođe, potreban neki otpor četkice, ako je dlaka previše fleksibilna, na kraju ćemo trljati kožu metalnim prstenom koji drži dlake.

Ne želimo četke koje imaju preoštru dlaku i koje su premalo fleksibilne – oba svojstva su nepoželjna jer biste takvim četkama iritirale kožu

Četke od prirodnih dlaka (od veverice, samura, koze i drugih životinja) uglavnom se prave ručno. Već su samim tim skuplje od sintetičkih, koje se prave od najlonskih vlakana ili mnogo vrsta različitih polimera. Prirodna dlaka nije prava i ravna, građena je slično kao naša kosa. Sintetička vlakna su potpuno ravna. Zato prirodna četka na sebe hvata i zadržava više šminke. Takve četkice su najpogodnije za senke, rumenila i pudere. Sintetičke četkice biramo za masne i tečne proizvode, kao što su karmini, tenovi, korektori i ajlajneri. Ali nemojte strogo da se držite pravila, lično koristim dosta sintetičkih četkica i za suvu šminku.

Četke od prirodnih dlaka (od veverice, samura, koze i drugih životinja) uglavnom se prave ručno

Skuplje sintetičke četke su sada toliko dobre da, sem što se na njima ne zadržava mnogo šminke, po mekoći dlake i fleksibilnosti mogu da budu i superiornije u odnosu na prirodne. Naročito ako ste cruel free (mada se dlaka životinja šiša).

Skuplje sintetičke četke su sada toliko dobre da, sem što se na njima ne zadržava mnogo šminke, po mekoći dlake i fleksibilnosti mogu da budu i superiornije u odnosu na prirodne

Takođe, prednost četkica od veštačkih vlakana je u pranju. Dok se prirodne četkice peru sapunom i balzamom za kosu, a što manje alkoholom, četkice od veštačkih vlakana možemo često prati u alkoholu ili drugim topivima. Birajte četkice prema vašim potrebama i negujte ih da vam dugo traju. Pored dlake, obratite pažnju i na dršku, bitno je da vam dobro leži u ruci kako biste postigle najbolje rezultate.