Nude make up šminka

Nude šminka – nude makeup za prirodan izgled

Šminkanje na ovakav način podrazumeva korišćenje braon i bež boje, kao i svetle nijanse crvene, koralne, boje mesa i drugih nude nijansi. 

Kako nude šminka ne bi izgledala dosadno, beživotno, ali i prenaglašeno, potrebno je da se vodite određenim pravilima i naučite trikove za besprekoran prirodan make up. 

U nastavku vam otkrivamo sve što treba da znate!

Žensko lice sa lepom nude šminkom

Pravila za nude make up – lako do savršenog izgle

Da li stvarno sve ono što vidimo pod naslovima nude make up izgleda prirodno?

Nude šminka naglasiće vaše crte lica i istaći sve atribute, uz to delujući potpuno prirodno. Za neutralnu šminku, potrebno je da koristite boje koji se slažu sa tonom vaše kože kako biste postigli savršeni nude look.

Danas se kroz medije plasira raznovrsan sadržaj, pa se tako ponekad prenaglašena šminka naziva prirodnom.

Stoga se pitamo – da li stvarno sve ono što vidimo pod naslovima nude make up izgleda prirodno?

Naravno da ne.

Neke od varijacija na temu izgledaju prešminkano ili dosadno. Kako starimo, još više moramo da pazimo kako i gde koristimo mat braon senke, a naročito pažljivo treba da biramo boje karmina za usne, kao i senke za oči.

Neka od osnovnih pravila nude šminke navodimo vam u nastavku.

Pazite na teksturu kako biste zadržali nude look 

Ako nam je lice bez sjaja i vidi se debeli nanos pudera, sigurno nećemo postići da izgledamo prirodno.

Svaki proizvod koji koristite za postizanje nude look-a je važan.  

Tečni puder mora da se slaže sa našim tenom – dozvoljeno je odstupanje samo za jednu, maksimum dve nijanse. 

Takođe, pazite na teksturu; ako stavite previše tečnog pudera, sitne bore mogu doći do izražaja, što zasigurno nije cilj. 

Najbolje je birati puder koji slabije pokriva, pa zatim korektorom prekriti ono što traži dodatno pokrivanje, jer ako nam lice izgleda bez sjaja i vidi se debeli nanos pudera, sigurno nećemo postići da izgledamo prirodno.

Skoro svaki proizvod (osim onih koji se sami osuše) zahteva tanki sloj providnog (transparentnog) pudera u prahu – za fiksiranje, i kao podloga za nanose suve šminke.

Prilikom stavljanja pudera, vodite računa da svuda bude ravnomernog nanosa, pazite na liniju brade i ne dozvolite da se primete bilo kakve razlike između lica i vrata.

Boje su jedan od najvažnijih faktora kod nude šminke

Prirodna senka na koži izgleda braon, pa zato biramo nude palate koje sadrže bezbroj braon nijansi i sličnih boja; tako biramo i ruž za usne – bež, braon, sa dodatkom blago roze, crvene ili koralne nijanse. Maskara i boje za ocrtavanje oko očiju su uglavnom braon ili crne, naravno, ukoliko odlučite da ocrtavate oči.

Kako beaty gurui kažu, potrebno je da biramo sveže boje rumenila, boje kajsije, ili transparentan nanos crvene, koja izgleda kao prirodno crvenilo kože. Teško je opisno predstaviti boju, možda je najbliže reći – nijansa tamnog, crvenog vina. Tu boju uglavnom nanosimo na vrh jagodične kosti. Nanos stvarno mora biti veoma nežan i providan da bismo postigli prirodan izgled.

Senke oko očiju biramo u braon tonovima, mogu biti i zagasite nijanse zelene ili zagasite nijanse boje patlidžana. Svetle nijanse mogu sadržati više sedefa, ali birajte sitan sedef, u nijansama od boje slonovače do svetlih senki toniranih u nijanse kajsije, roze ili svetlo bež.

Za ocrtavanje očiju možete koristiti crnu, ako imate tamniju kosu i put, a tamnobraon, sivoteget ili sivu nijansu ako ste svetlije puti i kose. Ocrtavanje se može uraditi senkama, a kad želite jači akcenat na očima – upotrebite i ajlajner.

Ako želite veoma prirodan izgled, ajlajnerom ne izvlačite liniju, nego tačkicama u korenu trepavica stvorite iluziju gušćih trepavica, a senkom izvucite oko nagore, sa spoljne strane.

Ne preporučujemo beličaste ili bež karmine. Nasuprot tome, birajte transparentne nijanse: blago roze i kajsija ili boje vina (ako ste sličnu nijansu izabrale i za rumenilo). Odličan izbor je takođe boja mesa, a za postizanje dodatne svežine u izgledu, dodajte malo sjaja za usne. Za savršen i ujednačen makeup, vodite računa da vam se uklope boje rumenila, ruža i senke za oči

Obrve i kapci sa nude makeup-om

Popunjene obrve i maskara su obavezni

Iako vam može delovati previše, maskara je obavezna kada govorimo o nude look-u. 

Birajte je u zavisnosti od jačine celokupne šminke. Za prirodan izgled, ona ne sme da slepljuje trepavice, a trebalo bi koristiti braon ili crnu maskaru. Pređite četkicom nekoliko puta, koliko da naglasite oči i postignete svež izgled. 

Precizno oblikujte obrve tehnikom iscrtavanja dlačica u pravcu rasta, samo na mestima gde želite da popunite praznine ili stavite akcenat. Možete ih blago isenčiti bojom najbližoj vašoj prirodnoj, i time vizuelno povećati, ali ne treba preterivati sa iscrtavanjem, niti oblikovanjem. 

Jake, prenaglašene crte i intezivne boje ne samo da neće biti prirodne, već će izgledati napadno.

Nega lica je osnova blistavog izgleda

Zdravo i negovano lice je osnova dobrog izgleda. 

Naravno, znamo da nemaju svi tu privilegiju da imaju kožu bez fleka, bubuljica, akni i mitisera. Ako se pronalazite među onima koji imaju kožne probleme ovog tipa, važno je da kada vam je lice upaljeno, ne koristite šminku, već par dana odmorite svoju kožu, dok se upala ne smiri. 

Takodje je potrebno konsultovati kod problema sa kozom dermatologa ili kozmeticara. Oni ce moci da vam pomognu da se problem izleci uz njihove tretmane i preporuku preparata ili lekova. 

Ono što svako od nas svakako treba da poštuje jeste redovna nega – korišćenje preparata za čišćenje lica i hidratantne kreme, koja je ujedno i neizostavna podloga za šminku. 

Svako jutro i veče, potrebno je da koristite preparat za čišćenje u skladu sa vašim tipom kože, potom nanesite tonik, po želji serum i za kraj hidratantnu dnevnu, odnosno noćnu kremu. 

Povremeno možete koristiti piling za lice koji će ukloniti mrtve ćelije, ali i negujuće maske za lice, kao dodatan vid nege. Veliki izbor kozmetičkih preparata u prodaji, omogućiće vam da lako odaberete idealan proizvod u skladu sa vašim tipom kože, ali i njenim trenutnim stanjem. 

Negovana koža je najbolja podloga za šminku za svaki dan, ali i važan događaj. 

Usne sa karminom boje breskve

Nude šminka, u zavisnosti od namene, može biti intenzivnija ili jedva primetna. U ličnom kontaktu, dovoljna je veoma mala intervencija šminkom, ali ona se mora pojačati ako se pojavljujete na televiziji ili je u pitanju modna šminka.

Nadamo se da su vam naši saveti približili pojam nude šminke i pravila koja će vam pomoći da postignete besprekoran izgled za svaki dan. Za još beauty saveta, pratite To Sam Ja ženski online portal!