Žena koja pozira

Šminka kao kamuflaža i saveznik lepog tena

Za pokrivanje problema sa pigmentacijom bira se preparat u boji koja je komplementarna sa neželjenom bojom promene

Kada je reč o hiperpigmentacijama, već smo naglasili da ne postoji univerzalno sredstvo za brzo i lako lečenje ovih upornih poremećaja, kao i da šminka predstavlja odličnog saveznika.

Nakon nanošenja kamuflažne podloge u boji neophodno je aplikovati uobičajeni tečni puder da bi se postigao najprirodniji izgled

Tako, pored kamuflažnih preparata, postoje i druge vrste preparata koji se koriste za prekrivanje nedostataka u boji kože.

Kamuflažna šminka

To su kamuflažne podloge u boji – beloj, bisernoj, zelenoj, purpurnoj i drugim. Za pokrivanje problema bira se preparat u boji koja je komplementarna sa neželjenom bojom promene. Na primer, zelena se može koristiti za pokrivanje crvenih diskoloracija, a ljubičasta da pokrije žute. Beli i žuti kamuflažni proizvodi su najefikasniji u tretiranju melazme i drugih poremećaja smeđe boje i tamnije pigmentacije.

Nakon nanošenja kamuflažne podloge u boji neophodno je aplikovati uobičajeni tečni puder da bi se postigao najprirodniji izgled. Postoji mnogo brendova kozmetike koji proizvode dekorativne preparate za pokrivanje. Kamuflažna šminka je odlična pomoć i podrška u rešavanju problema hiperpigmentacija.

Neophodno strpljenje

Problemi sa pigmentacijom mogu se javiti kod svih tipova kože, stoga se ove promene često sreću. Ovakva vrsta promena može biti posebno izražena kod ljudi sa tamnijim tonom kože. Terapija je teška i povremeno frustrirajuća, kako za pacijenta, tako i za terapeuta. Hidrohinon, sastavni deo terapije hiperpigmentacijskih promena, bio je predmet istraživanja FDA i drugih zdravstvenih regulatornih tela, zbog zabrinutosti u vezi sa bezbednošću njegove primene.

Problemi sa pigmentacijom mogu se javiti kod svih tipova kože, stoga se ove promene često sreću

Nakon primene određenih izbeljivača kože pokazale su se retke, ali značajne komplikacije, poput egzogene ohronoze – potamnjenja kože usled upotrebe agenasa za izbeljivanje; ovo je ujedno i trajno oštećenje, koje se obično javlja prilikom upotrebe hidrohinona u koncentraciji od 4 odsto ili jačoj. Iako je dostupno nekoliko ovakvih proizvoda, većina njih nije detaljno ispitana i podaci koji govore o njihovoj bezbednosti i efikasnosti su ograničeni.

Pošto je topikalnu aplikaciju agenasa sa izbeljujućim delovanjem potrebno sprovoditi u dužem periodu, izbegavanje sunca je neophodno u toku tretmana ovakvim proizvodima. Zbog česte primene hemijskih pilinga, dekorativni preparati mogu imati višestruku ulogu i kao kamuflažna sredstva, ali je imperativ dodatna zaštita kože od dejstva sunca, uz pomoć preparata sa visokim zaštitnim faktorima.

Ovo je samo uvod u široku priču o hiperpigmentacijama. Svaka od njih ima svoje specifičnosti i traži personalizovan pristup i terapiju za koju morate imati strpljenja i biti dosledni.