Konturisanje čela četkicom, nanosi različitih nijansi na čelu, obrazima i bradi

Konturisanje lica – kako se pravilno konturiše lice?

Konturisanje lica je poslednjih nekoliko godina najpopularnija tehnika šminkanja, koja omogućava oblikovanje i definisanje lica. Ova tehnika se često koristi za naglašavanje određenih delova lica i stvaranje iluzije sjajnog i vitkog lica.

Glazed Doughnut Highlight – da li vam je poznat ovaj termin?

O ovoj ali i ostalim tehnikama konturisanja saznajte u nastavku teksta. Pronađite odgovore na pitanja šta je konturisanje, koji su najbolji proizvodi za konturisanje lica, koje tehnike konturisanja postoje u zavisnosti od oblika lica, kao i kako da to sami učinite.

Šta je konturisanje?

Konturisanje lica se odnosi na proces korišćenja svetlih i tamnih nijansi šminke kako bi se naglasili i definisali različiti delovi lica. Ovaj proces se koristi za oblikovanje i definisanje jagodica, čela, nosa i brade. Senčenje lica može pomoći u stvaranju iluzije da je lice vitkije i definisanije, a takođe može pomoći u kreiranju više simetričnog izgleda lica.

Glazed Doughnut Highlight – popularna tehnika konturisanja lica

Ponovo se reciklira nešto što je scenskim maskerima poznata tehnika. Sa popularizacijom contouring-a, highlighting-a i shading-a, klasične tehnike profesionalaca pozorišta, filma, televizije i art make-up-a, zapravo su prezentovane osobama kojima šminkanje nije profesija. U suštini, osnov svega – senčenja i osvetljavanja lica – jeste likovna teorija kako na listu papira dočarati trodimenzionalnost.

Glazed doughnut tehnika je samo potenciran sjaj na mestima koja svakako posvetlimo highlight-om. Glazing je samo manja, najkoncentrisanija površina koja zahteva i najveći intenzitet sedefa, skoro kao ogledalo. Može se naneti na jagodice, kapak, vrh usana, vrh brade i čela ali pazite na odabir boja. Na kapcima nanos može biti intenzivniji a na licu malo slabijeg intenziteta. 

Dakle, površine su manje, a sedef  intenzivan.

Sedef mora biti jako intenzivan, kad se nanosi na srednji deo kapka ali može biti u različitim nijansama. Ako je ostatak šminke toplih boja, neka i sedef bude u toplim nijansama (zlatne i kajsija npr.), a ako ste odabrale hladne boje senki (plave, zelene…), koristite srebrni sedef.

Sjaj se nanosi na manje površine lica, jer je izuzetno intenzivan. Ako vam je teško da ga nanesete četkicom, pokušajte prstima. Nekad je nanos prstima istog proizvoda intenzivniji, pa će vas možda već taj intenzitet zadovoljiti.

Konturisanje lica šminkom – najbolji proizvodi za konturisanje lica

Kada je reč o konturisanju lica, postoji mnogo različitih proizvoda koji se mogu koristiti. Koji proizvod ćete koristiti zavisi od vaših godina, kao i tipa vaše kože.

Bronzeri 

Važno je da za senčenje lica ne koristite bronzere, oni sadrže sedef i mogu stvoriti potpuno pogresan efekat na licu ako ga stavite na pozicije za senčenje lica. Bronzeri se nanose na druge površine lica od površina koje senčimo jer bronzere koristimo da stvore efekat osunčanog lica.

Kremasti proizvodi za konturisanje

Kremasti proizvodi namenjeni su suvoj koži lica, na kojoj se šminka tokom dana uvuče u bore na licu. Kako se osobama sa ovim tipom kože preporučuju “masniji” proizvodi, ista stvar je i sa proizvodima za konturisanje. Ovde imate izbor između više različitih tipova proizvoda.

Stikovi za konturisanje lica

Stikovi za konturisanje lica su kremasti proizvodi koji se obično nanose na određene delove lica, a zatim se lagano blendaju (utapkavaju) prstima ili četkicom kako bi se smekšali prelazi boja. Stikovi za konturisanje lica dolaze u različitim nijansama i oblicima, kao i kod svake šminke, naročito kad se nanosi na veće površine potrebno je odabrati pravu nijansu. .

Konturisanje lica korektorom

Korektor se takođe može koristiti za konturisanje lica. Ovaj proizvod se obično nanosi na određene delove lica koji su potrebni i zatim se lagano blendaju. Budite svesne da korektor jače pokriva pa vam konačni efekat može biti prejak.  Kombinujte korektore svetlijih i tamnijih nijansi kako bi najbolje postigli željeni efekat senčenja lica. Korektor možete blendati sunđerom, četkicom, ili prstima. 

Konturisanje lica puderom

Konturisanje suvim proizvodima u prahu preporučuje se osobama sa masnom i mešovitom kožom, čije se lice tokom dana “prosija”. Dakle, proizvodi u prahu neće podstaći dodatno sakupljanje masti na licu, već će učiniti da ona što duže ostane mat.

Tamni puder Bronzer se često koristi za senčenje lica jer može pomoći u stvaranju iluzije dubljih senki na delovima lica koji su potrebni. MBronzer može biti tamniji od prirodne boje kože, ali trebalo bi da bude blizu nijanse vašeg prirodnog tena. Tamniji puder Bronzer se obično nanosi ispod jagodične kosti na jagodice, slepoočnice, čelo i donji deo vilice kako bi se naglasio oblik lica. 

Veoma često se konturisanje vrši i puderom za lice, međutim ovde su vam potrebna barem 3 pudera različite nijanse. Dakle prvi puder koji ćete naneti na celu površinu lica kako bi se druga dva lepše nanosila i razmazivala, zatim puder za 2 nijanse svetliji od vašeg, kao i puder 2 nijanse tamniji od vašeg. Uz pomoć ova 3 pudera daćete dimenziju vašem licu.

Četkice za konturisanje lica – koje četkice koristiti?

Blendanje je važan, ako ne i najvažniji deo konturisanja lica, te je važno imati adekvatan alat. 

Za nanošenje proizvoda u prahu, poput tamnijeg pudera u prahu , koriste se kose četkice sa većom površinom. Četkica za konturisanje treba da bude dovoljno mekana kako bi se proizvod mogao lako naneti i blendati.

Za blendanje kremastih kontura koristi se gusta četkica srednje tvrdoće, dok se takođe mogu koristiti i make up sunđer, kao i utapkavanje prstima.

Konturisanje lica prema obliku

Kada konturišete lice, važno je da prvo odredite svoj oblik lica, jer različiti oblici zahtevaju različite tehnike.

Konturisanje ovalnog lica

Za ovalno lice, konturisanje se obično primenjuje na jagodice, slepoočnice i donji deo vilice kako bi se naglasio oblik lica. Svetliji proizvodi se nanose na sredinu lica kako bi se naglasila prirodna lepota lica.

Konturisanje okruglog lica

Za okruglo lice, konturisanje se obično primenjuje na čelo, jagodice, bradu i donji deo vilice, kako bi se stvorio iluzija više definisanog lica. Tamnije senke se nanose na spoljašnje ivice lica, dok se svetliji proizvodi nanose na sredinu lica.

Konturisanje kvadratastog lica

Za kvadratno lice, konturisanje se obično primenjuje na čelo, jagodice i bočni deo vilice kako bi se stvorio iluzija mekšeg lica. Tamnije senke se nanose uz ivicu lica, dok se svetliji proizvodi nanose po sredini nosa, ispod očiju, na centar čela i vrh brade.

Konturisanje za početnike – vodič za senčenje lica po koracima

Za one koji tek počinju sa konturisanjem lica, ovo može predstavljati izazov. Zato ćemo vam objasniti proces korak po korak kao bi postigli željeni efekat.

Priprema kože

Pre nanošenja bilo kakvih proizvoda za konturisanje, važno je pripremiti kožu. Očistite lice, nanesite hidratantnu kremu i sačekajte nekoliko minuta da koža upije.

Baza za šminku

Nanesite bazu za šminku na celo lice kako biste postigli glatku i jednoličnu površinu. Možete koristiti primer, BB kremu ili tečni puder, u zavisnosti od toga koji proizvod najbolje odgovara vašem tipu kože.

Odaberite proizvod za konturisanje

Odaberite proizvod za konturisanje koji najbolje odgovara vašem tonu kože i teksturi. Ako koristite proizvode u prahu, odaberite kosu četkicu sa velikom površinom, a ukoliko koristite kremaste proizvode, koristite četkicu sa gustim vlaknima.

Nanošenje proizvoda za konturisanje

Počnite senčenje lica ispod jagodičnih kostiju prema ušima. Zatim konturišite slepoočnice, čelo, nos i bradu. Kada nanosite proizvod za konturisanje, pazite da ne nanosite previše, jer ćete teško popraviti greške kasnije. Bolje je nanositi manje senke i postepeno dodavati više dok ne postignete željeni efekat.

Blendanje

Kada ste naneli senke, lagano blendajte senke kako biste postigli prirodan izgled. Možete koristiti četkicu ili sunđer za blendanje senki. Pazite da ne blendate previše, jer će senke izgubiti efekat.

Nanesite svetlije proizvode

Nanesite svetlije proizvode na delove lica koje želite da istaknete. Ovo može biti visoko na jagodicama, ispod obrva, na sredini nosa, na vrhu usana i na sredini čela. Svetlije proizvode možete nanositi pomoću četkice ili prsta.

Fiksirajte šminku

Na kraju, fiksirajte šminku pomoću spreja za fiksiranje šminke kako bi šminka ostala na mestu tokom celog dana.