Obrve, trajna šminka

Puder obrve – saznajte sve o puder obrvama

Puder obrve su poslednja hit tehnika oblikovanja obrva. 

Uprkos nekim najavama da se u modu ponovo vraćaju tanke obrve – puder obrve, klasična kozmetička tetovaža obrva i mikroblejding (microblading) ostaju veoma popularne.

Pojava nove tehnike plitke tetovaže nazvane puder obrve, dokaz je da nećemo još skoro da menjamo izgled.

No, pre nego što se odlučimo na zakazivanje tretmana, potrebne su nam sve informacije o ovom tretmanu. O iskustvima sa puder obrvama, opisima tehnike i poređenju sa mikroblejdingom, pročitajte u nastavku teksta. Možda na kraju razmotrite opciju da se i same odlučite za obrve rađene puder tehnikom.

Šta su i kako se rade puder obrve? 

Puder obrve su tehnika plitke ili kozmetičke tetovaže. Razlika od klasične tetovaže obrva je u tome da se kod puder varijante senči obrva tako da se polako pojačava intenzitet od korena nosa prema krajevima i krajnji utisak je kao da ste senkom pojačale obrve.

Postepenim pojačavanjem se izbegava prejak ili pretaman nanos boje, koji bi za naš izraz lica bio preoštar – nije nam cilj da izgledamo namršteno. 

Nanos boje kod puder tehnike je u tačkama, koje treba da budu u manjoj ili većoj koncentraciji na određenim delovima obrve. Prednost je u tome da nemate posla svakog dana sa iscrtavanjem, ako su dobro urađene, već se budite sa doteranim obrvama.

Mikroblejding (Microblading)

MIkroblejding (microblading) je treća popularna polutrajna tehnika kod koje se u kožu zasecaju crtice u pravcu rasta obrva i u njih se ubacuje pigment. Obe tehnike moraju da se rade pažljivo, sterilnim alatom. Morate znati da je zarastanje kože malo duže kod mikroblejdinga nego kod puder obrva, jer je zahvat ozbiljniji.

Krastice ne smete da skidate dok same ne otpadnu, jer će vam ostati ožiljak i intenzitet boje može da se smanji na tom mestu. Nakon urađenog tretmana obavezno je pratiti uputstva i u određeno vreme doći na korekcije. 

Puder obrve, devojka u salonu

Puder obrve iskustva – kako su se do sada pokazale puder obrve?

Definitivno je moda ta koja diktira da obrve budu pune i jake. Priznaćete da je zgodno da se bar sa nekim delom šminke već probudimo. 

Pored mode i praktičnosti, potreba da se popune obrve može biti i gubitak dlačica u obrvama, koji se može se desiti iz više razloga, od preteranog čupanja do hormonskih promena ili odumiranja folikula starenjem. 

Poslednjih godina je svima jasno koliko su bitni oblik i intenzitet obrva, a sa nežno definisanim obrvama izgledamo mlađe i, ako su tetovirane, smanjujemo sebi vreme svakodnevnog spremanja. Obrve su važne zato što su, zajedno sa ustima, najveće frontalne površine na našem licu koje određuju njegov oblik i karakter. 

Sa početkom pojave korone, zbog nošenja maski, fokus na obrve i šminku na očima se podrazumeva

Boja i intenzitet puder obrva

Zato je i razumljiva potreba za toliko novih tretmana i proizvoda koji u fokusu imaju upravo rad na lepšim ili intenzivnijim obrvama. Meni jako smeta što se i ova tehnika koristi u prejakom nanosu i što se koristi previše topla boja. 

Mislim da bi trebalo koristiti hladne nijanse braon boje. Naravno da boju obrva treba uklapati sa bojom kose, ali prečesto viđam kako su obrve prejako iscrtane i sadrže previše crvenog pigmenta

Ako se odlučite za ovaj tretman, najbolje je da se obavestite o iskustvima sa puder obrvama putem slika iz samog salona gde ćete raditi. Prosudite same na osnovu toga kako su druge dame izgledale nakon tretmana puder obrva. Ovo će vam pomoći i da obajsnite šta je ono što želite da postignete, da ne završite sa pretamnim ili sa obrvama sa jakim crvenim pigmentom.

Zarastanje nakon nanošenja boje

Nekad se puder obrve spominju i pod nazivom ombre obrve ili microshading (mikrosenčenje).

Obrve normalne gustine više nisu dovoljne prema modnim standardima. Obrve se iscrtavaju i popunjavaju olovkama, senkama, a tetoviranje obrva je postao jedan od najčešćih tretmana. Puder obrve su jedna od tehnika tetoviranja obrva. Sam proces tetoviranja je kod puder obrva manje bolan, naročito kod starije i tanje kože. Takođe, zarastanje kože je mnogo brže kod puder tehnike.

Puder obrve nakon 7 dana – kako izgledaju?

Rezultat nakon tretmana kod ove tehnike je jači prvih nekoliko dana.

Pravi rezultat i intenzitet boje ćete za puder obrve videti sedam dana nakon tretmana, dok se strogo pridržavate uputstava za negu. Kada senčite obrve puder tehnikom, dogovarate se i koji intenzitet senčenja želite u kom delu obrva.

Preporučujem da dobro pogledate više primera pre konačnog dogovora. Nekad su plitkom tetovažom istog intenziteta tetovirali celu površinu obrva, a sad puder obrve podrazumevaju i manje intenzivnu boju na početku obrve kod korena nosa i intenzivniji, oštri završetak.

Takav način nanošenja boje mi se čini prihvatljiviji, jer je prirodniji i finalni rezultat je da izgledate manje namršteno.

Međutim, prečesto viđam jako promenjen oblik obrva. Mislim da je to možda prihvatljivo za estradu, ali ne i za žene koje u stvarnom životu žele da izgledaju lepo. Neki oblici su potpuno neprirodni, nikad viđeni u prirodi, ali valjda tako treba i to se traži.

Ja sam ipak pristalica prirodnog izgleda. Oblik obrva bi, po mom mišljenju, trebalo minimalno da se menja, a da se pre svega samo pojačaju i popune obrve gde je potrebno i popune „rupe” u prirodnom obliku. 

Upravo zbog toga birajte i proveravajte salone i njihov rad. Da tehnika mikroblejdinga nije još invazivnija od tenike puder obrva, lično bih se odlučila za microblading, jer se u likovnom smislu više slažem sa iscrtavanjem dlačica nego horizontalnim linijama ivica obrva kod puder obrva. Time je zapravo oivičena površina celih obrva koja se popunjava. Upravo zbog toga se gubi prirodnost obrva napravljenih ovom tehnikom. 

Puder obrve

Koliko traju puder obrve?

Minimalne promene oblika ili korekcije oblika su nama samima najveća promena. Zato je jako bitan razgovor i odabir boje i oblika obrva pre obavljanja ove polutrajne intervencije. Iscrtavanje obrva ovom metodom predstavlja sjajan dodatak. 

Kako nas svakako čeka ponovni tretman obnavljanja, razmislite da izaberete svetliju boju za prvi tretman – uvek možete da tražite intenzivnije boje u tretmanu obnavljanja. 

Prema iskustvima sa puder obrvama koje sam našla na internetu, jer sama sam i dalje pristalica netetoviranih obrva, obnavljanje tretmana, koje je obavezno kod ove tehnike, može zatrebati i brže od predlaganih preporuka.

U zavisnosti od vaše kože i odabira boje tetovaža će bledeti, može i promeniti boju, jer neke od nijansi u mešanju boja brže blede. Sunce definitivno utiče na boju i postojanost boje, kao i neki proizvodi za negu kože. 

Kome se ne preporučuje tretman iscrtavanja puder obrva?

Nekim osobama se ne preporučuje tretman puder obrva, a ni drugih tehnika tetoviranja, ili se traži potvrda lekara.

Dijabetičarima, osobama koje su u toku hemoterapije, osobama koje primaju lekove za razređivanje krvi, hemofiličarima i osobama koje imaju virusne infekcije ne preporučuje se tretman puder obrva. 

Osobe kojima je nedavno urađen botoks ili filer tretman, potrebno je da sačekaju bar dve nedelje pre kozmetičke tetovaže. Ne radite tretman ako imate bilo kakvu iritaciju na koži, rozaceu ili psorijazu u blizini obrva. 

Takođe se preporučuje da ne zakažete tretman puder obrva odmah nakon letovanja, kad pocrnite, nego neki mesec pre odlaska na letovanje.

Puder obrve – kako se kreću cene? 

Cene puder obrva uglavnom variraju. U većini slučajeva cene se kreću od 100 do 150 evra. Korekcije puder obrva koštaju nešto malo manje, ali svakako to treba smatrati dugoročnom investicijom. 

Tretman puder obrva traje od 90 do 120 minuta. Nakon korekcija, puder obrve bi trebalo da traju oko dve godine. Trajna šminka je zaista prilično trajna, zar ne? 

I još jednom da naglasimo: proverite kod kog kozmetičara ćete uraditi tretman; pregledajte urađene radove; zakažite po preporuci i proverite higijenu.

Puder obrve će, uz dobar odabir salona i kozmetičara, sigurno proizvesti željenu promenu u vašem izgledu. Najbolje je da napravite što bolju promenu.

Za kraj, pokušajte pre invazivnih tretmana da negujete svoje obrve, proverite kako možete da stimulišete rast i možda shvatite da su vaše prirodne obrve sasvim dovoljne.