Svakodnevna šminka podrazumeva i male eksperimente

Rutinsko šminkanje štedi vreme, ali svakodnevni izgled može da dosadi, pa ponekad probajte nešto novo

Rutina može da nam dosadi. Zgodno je da imamo izverziranu svakodnevnu naviku šminkanja, jer time štedimo vreme koje je nam je potrebno, ali ponekad moramo da izdvojimo malo vremena i za eksperiment. Tako ćemo da nađemo još neki stil koji ili uključujemo u svoj svakodnevni izgled, ili čuvamo za neku posebnu priliku.

Korektor prekriva nepravilnosti – poneku flekicu, ispucali kapilar i senke ispod očiju

Nakon nanošenja svoje kozmetike za negu lica, nanesemo ten ili podlogu. Ja trenutno još koristim „zimsku” podlogu, naročito kad mi je posebno bitan izgled. Koristim kremasti hidratantni ten koji imam u dve boje (ista marka, dve nijanse). Možete ga naneti sunđerima, prstima ili četkom.

Volim da se ten skoro ne primećuje, pa nanosim srednje velikom četkicom veoma malu količinu, lagano prelazeći četkom preko lica. Prvo tamniju nijansu ispod jagodične kosti, ispod vilične kosti, i malo u koren kose na čelu. Zatim svetliju nijansu na sredinu čela, skliznem nadole preko nosa, ispod očiju do jagodica i sjedinim obe nijanse zajedno. Tako je zapravo celo lice pokriveno tenom, bez gomilanja slojeva, a ujedno već uradim i senčenje lica.

Ne odustajte ako vam se odmah ne dopadne, možda vam treba više isprobavanja

Tapkajte, nemojte da vučete

Prstima ili vlažnim sunđerom pretapkajte naročito površinu ispod očiju i između obrva. Tu nikako ne bismo želeli deblji nanos. Zatim korektorom prekrijem nepravilnosti u boji kože – poneku flekicu, ispucali kapilar i senke ispod očiju. Obično to radim četkicom koja nije šira od površine koju prekrivam.

Pretapkam prstima ili sunđerom iskorigovane površine – jako je bitno da ne vučete, nego stvarno tapkate kako bi se prelazi između boja stopili i izgubili oštri prelazi. Proverite ponovo sve površine gde se stvaraju borice, slobodno ih ponovo pretapkajte pre puderisanja. Ja sam svetle puti, i uprkos suvoj koži moj ten se brzo zasija, pa retko stavljam na lice sedef, ali ako koristite tečni ili kremasti sedef možete ga staviti pre puderisanja.

S donje strane oka preporučujem jako svetlu, peščanobraon boju senke

Puder fiksira ten i korektor, ako ne sadrži sedef – matira površinu. Ako ga tanko nanesemo, utapkamo ten i korektor pre puderisanja, ne bi trebalo da pojačamo vidljivost borica.

Nakon dobrog nanošenja osnove, dovoljno bi bilo malo rumenila, blago senčenje obrva, maskara i olovka za usta i sjaj. To bi moglo da prođe za moju svakodnevnu šminku, ali hajde da se poigramo sa očima.

Olovka i tuš

Crnom ili sivom olovkom tanko iscrtamo liniju uz same trepavice. Ako vam je lakše, možete da je nanesete i u kratkim crticama. A ako ste vični četkicama, možete tankom četkicom da nanesete boju sa olovke, tako ćete dobiti i precizniju i tanju crtu. Bitno je da uđete baš u sam koren trepavica i malo iznad. Ne počinjite sa iscrtavanjem od krajeva, koncentrišite se baš samo na deo gde rastu trepavice, kao da hoćete samo trepavice optički da zgusnete.

Na gornji deo kapka možete blago da dodate malo rumenila za svež izgled

Nemojte da odustajete ako još ne izgleda lepo, ali pratite vežbicu do kraja. Tankim vrhom četkice izvucite početak linije kod korena nosa prema sredini oka, pazite da vam se crta spoji sa linijom trepavica. Isto ponovite i sa spoljne strane, ali tu crtu izvlačite više vodoravno i na potpuno otvoreno oko dok se gledate pravo u ogledalo kako biste mogle da procenite pravu poziciju. Ne želimo da nam oko na krajevima pada, zato će nam možda trebati više vežbe i isprobavanja. Kad smo zadovoljne pozicijom, ako je potrebno, popravite samu liniju. Za mekši izgled, gornju ivicu cele linije smekšajte razmazivanjem bebi-štapićima. Za još jači efekat, možete istom olovkom da izvučete crtu sa unutrašnje strane trepavica, unutar oka.

S donje strane oka preporučujem jako svetlu, peščanobraon boju senke. Samo lagano pređite uz same trepavice, tek toliko da se malo istakne oko, jer ipak u ovoj varijanti stavljamo akcenat na gornji deo kapka. Na gornji deo kapka možete blago da dodate samo malo rumenila, za svež izgled. Umesto olovke, ako ste spretnije, možete koristiti i tuš u bilo kom obliku.