Biti u vezi sa vršnjakom – kada se otvori slobodna zona, koga imamo na vidiku?

Ne postoji tačan odgovor na postavljeno pitanje. Mnogo je faktora u igri, još više nepredvidljivih situacija koje mogu da budu presudne u donošenju odluke da li biti ili ne biti s nekim

Šta zapravo znači vršnjak? Da li je to osoba naših godina? Naših iskustava? Naše energije? Naših želja, namera i ciljeva? Neko fizički sličan nama? Ili sve to zajedno?

Postoji gotovo uvreženo mišljenje da muškarci više vole žene koje su po godinama mlađe od njih. Shodno tome, ispada da žene više vole muškarce koji su stariji od njih. Kao i uvek, nema pravila. Ipak postoji razlika, posebno u vrlo mladim godinama, kada devojke emocionalno brže sazrevaju od svojih vršnjaka. Ta razlika posle se polako gubi. Sve šale, manje ili više neumesne, na račun nezrelih muškaraca i maminih sinova, ipak treba uzeti s rezervom. Jer čije su onda ćerke?

Šta zapravo znači vršnjak? Da li je to samo osoba naših godina?

Kako ko stari

Razlika se javlja i u nekim odmaklijim godinama. Stiče se utisak da muškarci i žene različito stare. Da ne ulazimo u sferu endokrinologa, biohemičara, fizijatara i ostalih specijalnosti, radi se više o tome da su žene okupirane decom i kućom dok god to fizički mogu da izdrže.

Samim tim, više su na izvoru informacija od roditelja svojih unuka, lakše ovladavaju savremenom tehnologijom iz čisto praktičnih razloga (slike unuka se šalju na taj način, lakše se naručuje „servis” koji rado pružaju). U funkcionalnim porodicama, ni ćerke, a ni snaje, neće dozvoliti da njihova majka (svekrva), baka ide neofarbane kose, ili da baš ne vodi računa šta će obući. Ne govorim o firmiranoj garderobi, ne! Prosto, postoji ženska solidarnost. Znaće više o filmovima, o muzici, trendovima, čak i mestima na koja se izlazi, iako sama na ta mesta ne odlazi.

A partneri? Koliko njih baš znate da su okupirani unucima? Ima ih, svaka čast, ali ne baš preterano i više su u ulozi nekoga ko odvodi i vraća sa slobodnih aktivnosti. No, dovoljno je i to.

Slobodna zona

Stiče se utisak da muškarci i žene različito stare

Dodatno pitanje – šta ako ona ili on ostanu sami? Razlog može da bude dvojak, da ne ulazimo u to. Bolni su, i jedan i drugi. Oslobodilo se polje oko onoga ko je sam. Nekada se javi želja da se nađe neko s kim može da se ode u bioskop, na kafu na prolećnom suncu, na koncert, pa i na letovanje. Ponuda obično nije baš velika, jer se ljudi u tim godinama teže odlučuju na nove veze. Nekada je razlog produženo tugovanje, nekada teškoće u adaptaciji i prihvatanju novog, nekada u strahu od reakcije okoline. Uh, ta okolina! Ali, kada se preskoče ove prepreke i otvori slobodna zona – koga imamo na vidiku? Drugim rečima, kakva je ponuda?

Vratimo se ženama. Ima onih koje bi radije sa nešto mlađim muškarcem jer će duže da traje, zanimljiv je, može da je prati gde god ona želi, ima energiju i (još uvek) životni optimizam. Još uvek imaju ideje, spremni su na razumne rizike, aktivni su, imaju veće društvo. Ali, pitanje je – koliko dugo to može da traje?

Stariji „vršnjaci”

Onda dolaze u obzir i oni muškarci koji su stariji. Oni sigurno nude veću zaštitu, imaju više razumevanja za neka ograničenja koje ženama nameću godine. Ne mogu da budu rivali njenoj deci i unucima, kao ni njenom poslu, ako su još uvek aktivne. Manje su fleksibilni, znaju da budu inertni, teže ih je motivisati za neku akciju. Ali, pitanje je – koliko dugo to može da traje?

Mnogo je faktora u igri, još više nepredvidljivih situacija koje mogu da budu presudne u donošenju odluke da li biti ili ne biti s nekim

A vršnjaci? Prošli smo gotovo ista životna iskustva, izlazili na ista mesta, slušali istu muziku, verovatno nam se u nekim sferama i društva ukrštaju, ostvarili smo se u karijerama koliko je ko mogao i želeo, porodične priče mogu, ne baš nužno, da liče. Mogu još uvek da nas interesuju iste knjige, koncerti, mesta na kojima nismo bili. Ali, pitanje je – koliko dugo to može da traje?

Drugim rečima, ne postoji tačan odgovor na postavljeno pitanje. Mnogo je faktora u igri, još više nepredvidljivih situacija koje mogu da budu presudne u donošenju odluke da li biti ili ne biti s nekim. Bez obzira na razliku u godinama.

Šta onda najduže traje? U svim uzrastima, bez razlike, traje prijateljstvo, bez obzira da li se radi o dve drugarice, dva druga ili drugarici i drugu. Provereno, lojalno, posvećeno. I zaista, traje!