Zaboravljeni recepti: sarmiranje muškarca

Za sarmiranje modernog muškarca potrebni su novi recepti! Ipak, nije naodmet, po tetka Radinom receptu, dodati u njih i prstohvat stare dobre ženske pameti

U generaciji naših majki i baka govorilo se da ljubav na usta ulazi i da žena, ako želi da osvoji i zadrži muškarca, mora stalno da se inovira u kuvarskim veštinama. Otuda je svako sećanje na te žene vezano za neprestano razmenjivanje recepata. A neke su, kao jedna tetka Rada, tu tehniku podigle na nivo filozofije.

U generaciji naših majki i baka govorilo se da ljubav na usta ulazi


Sarmirala! Pozvala ga je na sarmu, jednu doooobru, domaćinsku

Naime, tetka Rada je imala izuzetno lepog i zgodnog muža. Nije ni tetka Rada bila ružna, ali čika Steva… Ma, posebna liga. Pa još oficir, trupni. Uvek u kondiciji, kikotala se tetka Rada kad je sa komšinicama pila kafu. Još dok je Steva bio momak, sve su devojke uzdisale za njim, i lepše i imućnije i školovanije od tetka Rade. Zato su sve komšinice posle htele da znaju kako je to Radi pošlo za rukom. Ne samo da je Steva izabrao baš nju, nego posle tokom braka nije mnogo ni švrljao. Kako, pitale su komšinice. A Rada im je jednom, kad je bila dobre volje, odgovorila: Pa eto, sarmirala sam ga!

Nije realno očekivati da jedna moderna, prezaposlena i mirišljava žena sarmira potencijalnog partnera

Sarmirala! Pozvala ga je na sarmu, jednu doooobru, domaćinsku. A tempirala je da to bude baš kad se mladi oficir vratio s neke zimske vežbe, posle spavanja pod šatorom, mesnog nareska iz konzerve i odmarširanih kilometara. A na Radinom stolu – sarma – još krčka, pevuši.

Za sarmiranje su potrebni kiseli kupus, dimljena rebarca i zaprška, sve neki teški i arhaični mirisi

Danas međutim, sarmiranje i „ljubav na usta ulazi” deluju skroz prevaziđeno! Zajedno sa internetom i mobilnom telefonijom, došao je i kulturološki salto mortale. Danas svi znaju da su sarme nezdrave. Danas muškarci ne održavaju kondiciju na maršu nego u teretani ili na teniskom terenu. Danas muškarci prate modu i neguju se javno, čak i kad nisu metroseksualci. Nije realno očekivati da jedna moderna, prezaposlena i mirišljava žena sarmira potencijalnog partnera. Pa za sarmiranje su potrebni kiseli kupus, dimljena rebarca i zaprška, sve neki teški i arhaični mirisi.

Za sarmiranje modernog muškarca potrebni su novi recepti! Ipak, nije naodmet, po tetka Radinom receptu, dodati u njih i prstohvat stare dobre ženske pameti. Pa će se već naći i neki novi izraz za nekog modernog Stevu.