Bronzer daje osunčani izgled, a za senčanje samo mat boje

Svaka žena je jedinstvena, pa postavka senki ne može biti ista za sve. Ovo je možda najopširnija i najzahtevnija tema šminkanja

Često viđam da žene pobrkaju svrhu bronzera i senčenja. Radi se o dve različite svrhe i boje koje se različito nanose na naše lice. Bronzer bi trebalo da napravi utisak osunčanosti na našem licu, dok senčenjem iscrtavamo senke na licu kojima možemo optičkom varkom korigovati oblik lica ili samo pojačati prirodne senke na licu.

Boja bronzera trebalo bi da bude samo dve-tri nijanse tamnija od boje tena

Oba proizvoda su obično pakovana kao puder u kamenu ili presovani puder, mada mogu biti i kremasti. Bronzeri su toplijih, više narandžastih tonova sa finim, sitnim sedefom. Kad su u suvom obliku, najbolje ih je nanositi velikom mekom četkom. Nanose se na lice nakon tena (tečne ili kremaste podloge) i suvog pudera. Ako pokušate da nanesete bronzer bez prethodnog nanošenja suvog pudera, teško ćete moći da ga lepo i ravnomerno nanesete.

Lakše je dodati još, nego skidati višak

Kad zahvatite boju četkom, otresite je, ili još bolje dva-tri puta tapnite o ruku da skinete višak boje. Četkom lagano prelazite preko lica da jedva dodajete boju – uvek je lakše dodati još, nego trljati da skinete višak. Pozicije gde se nanosi bronzer su vrh jagodične kosti, lagano sredinom nosa i vrh čela pored kose.

Kad su u suvom obliku, bronzeri se nanose velikom mekom četkom

Pored pozicija, najbitniji je izbor boje. Ako koristimo pretamnu ili jaku narandžastu boju, izgledaćemo smešno. Boja bronzera trebalo bi da bude samo dve-tri nijanse tamnija od boje tena.

Senčenje lica se radi kremastim proizvodima pre puderisanja, ili proizvodima u kamenu nakon puderisanja lica. Ova informacija je bitna jer se kremastim proizvodima na suvoj površini ne može lepo razmazati nanos boje i obrnuto.

Ako koristite kremasti proizvod, najlakše ćete ga naneti sunđerom, tapkajući i razmazujući. Ponovo naglašavam da je lakše dodati još boje nego skidati višak. Kao i za skidanje viška boje sa četkica, i sunđerom možete tapnuti par puta na ruku kako bi se uverile da ne prenosite previše boje na lice.

Boja za senčenje trebalo bi da bude braon sa primesom sive, da liči na prirodnu senku na licu

Za senčenje uža četka

Za razliku od nanošenja bronzera, za senčenje suvim kamenim proizvodom predlazem užu i manje mekanu četku. Nanos senčenja treba da bude precizniji i uži od bronzera. U zavisnosti od oblika lica i pojedinačnih delova lica, pozicije su na svakom različite. Senči se čelo, ispod jagodične kosti i ispod vilične kosti, kao i nos.

Boja koju koristimo za senčenje je takođe braon, ali bitno različita od tople narandžaste-braon sa sedefom za bronzer. Braon boja za senčenje trebalo bi da bude hladnija braon, sa primesom sive. Boja treba da liči na prirodnu senku na vašem licu, zato ne sme sadržati sedef, mora biti mat i samo dve-tri nijanse tamnija od tena.

Pošto je svaka žena jedinstvena i postavka senki ne može biti ista za sve.

Ovo je možda najopširnija i najzahtevnija tema šminkanja. U nekom od sledećih tekstova svakako ćemo je detaljnije razraditi.