Bore na čelu – kako smanjiti i ukloniti bore na čelu?

Bore na čelu neizbežna su pojava na našem licu, koju donose godine i koja često može dramatično promeniti naš izgled. One su, kako se oni neopterećeni teše, odraz mudrosti i iskustva koje godine nose. Ipak, za mnoge žene veoma često su i noćna mora, jer im daju preozbiljan i preoštar izgled.

Postoje brojni saveti kako da uklonimo linije koje nas podsećaju na brigu, bes, uspeh i druga osećanja koja smo godinama izražavali promenom mimike. Međutim, bez obzira na to koju količinu krema za sunčanje i hidrataciju smo naneli na lice, bore će se neizostavno pojaviti na našem čelu, jer one su prirodni deo starenja.

U nastavku teksta pročitajte kada i zašto nastaju bore na čelu, koji su načini za njihovo smanjenje i uklanjanje, koje su najbolje kreme za bore na čelu, kao i tretmani kože koji se najćešće praktikuju.

Šta su bore na čelu i zašto nastaju?

Bore se obično javljaju već u tridesetim godinama, i mogu biti horizontalne linije preko čela, ili vertikalne linije između obrva, poznate kao glabelarne linije ili jedanaestice. Dok su horizontalne linije sinonim za osmeh, glabelarne linije su odraz mrštenja i ispoljavanja besa, zabrinutosti i lošeg raspoloženja. Većina ljudi ima kombinaciju obe vrste bora.

Bore na čelu nastaju zbog više faktora – od sunca kao najvažnijeg uzročnika, preko genetike, stresa, pušenja i konzumiranja alkohola, nedostatka sna, spavanja na stomaku, nepravilne nege i hidratacije, neuravnotežene ishrane i načina života.

Ove duboke bore nastaju zbog kontrakcije mišića i naboranja spoljnih slojeva kože, koji u mladosti stvaraju nabore samo dok se smejemo ili mrštimo, jer koža bogata elastinom i kolagenom vraća se u prvobitno stanje. Međutim, sa godinama se količina elastina i kolagena smanjuje, pa mrštenje i smejanje ostavlja trajne tragove na našem licu i čelu u vidu finih ili dubokih bora. Da ne pominjem činjenicu da za razliku od ostataka lica, ispod kože čela nema masnoća, pa nam u zrelim godinama ni višak kilograma neće pomoći da ispeglamo ove bore.

Iako starenje ne možemo sprečiti, antiage tretmanima i kozmetikom svakako možemo uticati na odlaganje i smanjenje vidljivosti bora i znaka starenja generalno.

Bore na čelu u dvadesetim – bore na čelu kod mladih

Mlade žene često misle da su bore problem sa kojim se neće suočiti dok ne dođu do zrelijih godina, ali istina je da se bore mogu pojaviti čak i u dvadesetim godinama. Bore na čelu u ovoj dobi često su posledica prekomerne mimike lica, poput mrštenja ili česte upotrebe šminke koja isušuje kožu. Takođe, genetika igra ulogu u tome kada i kako će se bore pojaviti na licu.

Bore na čelu u tridesetim

U tridesetim godinama, bore na čelu postaju vidljivije i dublje. 

To se dešava zbog gubitka kolagena i elastina u koži, kao i usporavanja procesa obnavljanja kože. U ovom dobu, bore na čelu često su povezane sa stresom i umorom, koji su svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju mnoge žene.

Kako ukloniti bore sa čela invazivnim metodama?

Živimo u vremenu kada postoje brojni tretmani koji nam pomažu da se rešimo mnogih estetskih problema koji nas muče i tako izbrišemo neželjene tragove starenja s mesta na kojima nam to najviše smeta. Kada je čelo u pitanju, krenućemo od najinvazivnijih.

Face lifting – hirurška metoda zatezanja lica

Da smo u Holivudu i u godinama 45+, ovaj problem bismo odmah rešavali face liftingom. Lifting lica ili zatezanje lica je skupa hirurška metoda, a oporavak traje nekoliko nedelja. 

Tradicionalni face lifting podrazumeva pravljenje reza oko ušiju i uz ivicu kose, kako bi se opuštena koža podigla i zategla i samim tim nestale bore. Iako je ovo brz i efikasan način za eliminisanje svih bora, pa i bora na čelu, preporučuje se da prvo pokušate sa ostalim, manje invazivnim načinima pre nego što se odlučite da idete “pod nož”.

Botoks za bore na čelu – popularna metoda za peglanje bora na čelu

Sledeća manje invazivna metoda, kod nas trenutno najpopularnija, jeste primena botoksa, koji već nakon nedelju dana daje izuzetne rezultate, peglajući i duboke bore skoro do savršenstva.

Botoks umrtvljuje ćelije i izaziva kratkotrajnu paralizu mišića lica i na taj način popunjava bore na čelu, oko očiju, kao i nazolabijalne bore. Tretman botoksa potrebno je ponoviti nakon 2 do 3 meseca, nakon čega ga je potrebno  ponoviti.

Hijaluron za bore na čelu – popunjavanje bora na čelu hijaluronskim filerima

Hijaluronski fileri su popularna metoda uklanjanja bora na čelu i ostatku lica. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u našoj koži i pomaže joj da zadrži vlagu. Kada se hijaluronska kiselina ubrizga u kožu, ona pomaže da se popune fine linije i bore, čime koža izgleda glatko i mladoliko. Takođe, ona stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što dodatno poboljšava izgled kože. 

Prednost hijaluronskih filera u odnosu na botoks je upravo ta što se u lice ubrizgava prirodan materijal, tretman je brz, efikasan i ne zahteva oporavak. Nuspojave tretmana hijaluronske kiseline su obično blage i kratkotrajne. Mogu se pojaviti otok, modrice i bol na mestu ubrizgavanja.

Efekti tretmana obično traju od šest do devet meseci. Nakon tog perioda, hijaluronska kiselina se prirodno razgrađuje u koži, pa će bore na čelu ponovo postati vidljive. Kako biste održali efekte tretmana, trebalo bi ponavljati tretman svakih nekoliko meseci.

Zatim slede mezoterapija, dermoabrazija, laserski tretmani koji povećavaju hidrataciju kože, podmlađuju je i regenerišu, dajući joj volumen i tonus, čime se vizuelno veoma brzo smanjuju efekti bora.

Nega lica i proizvodi za bore na čelu – kako se rešiti bora na čelu?

Postoji mnogo kozmetičkih preparata i tretmana koju se koriste za smanjenje bora na čelu. Njih treba odabrati na osnovu stanja i tipa vaše kože, kao i vaše starosne dobi. Kreme za lice sastavni su deo svakodnevne nege, a veoma često za smanjenje bora na čelu koriste se i hemijski pilinzi, kiseline za lice, kao i masaže lica.

Kreme za bore na čelu

Kreme za bore na čelu obično sadrže aktivne sastojke koji pomažu da se popune fine linije i bore na licu. Ove kreme takođe poboljšavaju hidrataciju kože, pomažu u obnovi kože i podstiču proizvodnju kolagena i elastina, koji su odgovorni za elastičnost kože.

Kreme za bore na čelu treba nanositi svakodnevno, obično ujutru i uveče, nakon čišćenja lica. Potrebno je naneti malu količinu kreme na čelo i nežno umasirati u kožu. Važno je da se krema koristi redovno kako bi se postigli najbolji rezultati.

Masaža lica za bore na čelu

Masaža lica je popularna tehnika za smanjivanje bora na licu, a u zavisnosti od potreba, možete izvoditi različite tipove masaže. Ako su vaše bore horizontalne linije, za njihovo peglanje treba da kombinujete vertikalne pokrete, dok se za vertikalne linije – glabele – izvode horizontalni pokreti između obrva gde se one nalaze. 

Takođe, nega lica kao i preparat kojim ćete ga masirati, svakako će biti od velike pomoći. Preparati bogati biljnim uljima poput kokosovog ulja, jojobinog, maslinovog, arganovog, bogati su masnim kiselinama i vitaminima i veoma efikasni u tretiranju bora na čelu. Možete uzeti i sam kokosov puter ili arganovo ulje i masirati ovu regiju, i efekte ćete brzo primetiti. 

Pored toga, retinol, kao zlatni standard u tretiranju bora, veoma je poželjna aktivna supstanca u preparatima za negu lica i ove regije. Pored njega, dobar je i kavijar, peptidi, visoke koncentracije vitamina C, aminokiseline kao i LW hijaluronska kiselina, poznata kao hijaluron filer (LW – molekuli manje težine ili  fragmenti dobijeni razlamanjem molekula) 

Zaštitni faktor

Ako znamo da su uzrok bora i fotostarenja kože UV zraci, onda bi ovi preparati morali imati zaštitni faktor SPF bar 20, kao bi štitili kožu od daljeg produbljivanja starih i nastanka novih bora. Ovakvi preparati često imaju i visoku cenu, pa je sasvim opravdana upotreba prirodnih preparata za ovu regiju. 

Pored toga, na tržištu postoji još jedna vrsta preparata koji se nanose tokom noći za tretiranje bora na čelu – flasteri za ovu regiju, kod kojih je u uputstvu tačno označeno kako se aplikuju i u kom smeru.

Postoje još brojni saveti šta činiti da se rešimo tih nesavršenih linija na našem čelu koje nas podsećaju na brigu, bes, smeh i more drugih osećanja koje smo godinama izražavali promenom mimike, podizanjem čela i obrva i širenjem očiju. Ali ako izaberete bar dva od ponuđenih saveta, ako stavite omiljene naočare svaki put kada izađete na sunčani dan, vaše lice će sinuti, a bore će uz osmeh delovati značajno bleđe.