Osmehom protiv bora jedanaestica na čelu

Postoje brojni saveti kako da uklonimo linije koje nas podsećaju na brigu, bes, uspeh i druga osećanja koja smo godinama izražavali promenom mimike

Bore na čelu neizbežna su pojava na našem licu, koju donose godine i koja često može dramatično promeniti naš izgled. One su, kako se oni neopterećeni teše, odraz mudrosti i iskustva koje godine nose. Ipak, za mnoge žene veoma često su i noćna mora, jer im daju preozbiljan i preoštar izgled.

I bez obzira na to koju količinu krema za sunčanje i hidrataciju smo naneli na lice, bore će se neizostavno pojaviti na našem čelu, jer one su prirodni deo starenja.

Bore se obično javljaju već u tridesetim godinama i mogu biti horizontalne linije preko čela ili vertikalne linije između obrva

lspod kože čela nema masnoća

Bore se obično javljaju već u tridesetim godinama, i mogu biti horizontalne linije preko čela, ili vertikalne linije između obrva, poznate kao glabelarne linije ili jedanaestice. Dok su horizontalne linije sinonim za osmeh, glabelarne linije su odraz mrštenja i ispoljavanja besa, zabrinutosti i lošeg raspoloženja. Većina ljudi ima kombinaciju obe vrste bora.

Bore na čelu nastaju zbog više faktora – od sunca kao najvažnijeg uzročnika, preko genetike, stresa, pušenja i konzumiranja alkohola, nedostatka sna, spavanja na stomaku, nepravilne nege i hidratacije, neuravnotežene ishrane i načina života… Ove duboke linije nastaju zbog kontrakcije mišića i naboranja spoljnih slojeva kože, koji u mladosti stvaraju nabore samo dok se smejemo ili mrštimo, jer koža bogata elastinom i kolagenom vraća se u prvobitno stanje. Međutim, sa godinama se količina elastina i kolagena smanjuje, pa mrštenje i smejanje ostavlja trajne tragove na našem licu i čelu u vidu finih ili dubokih bora. Da ne pominjem činjenicu da za razliku od ostataka lica, ispod kože čela nema masnoća, pa nam u zrelim godinama ni višak kilograma neće pomoći da ispeglamo ove bore.

Sa godinama se količina elastina i kolagena smanjuje, pa mrštenje i smejanje ostavlja trajne tragova na našem licu

Međutim, živimo u vremenu kada postoje brojni tretmani koji nam pomažu da se rešimo mnogih estetskih problema koji nas muče i tako izbrišemo neželjene tragove starenja s mesta na kojima nam to najviše smeta. Kada je čelo u pitanju, krenućemo od najinvazivnijih.

Da smo u Holivudu i u godinama 45+, ovaj problem bismo odmah rešavali face liftingom, koji je skupa hirurška metoda, a oporavak traje nekoliko nedelja. Sledeća manje invazivna metoda, kod nas trenutno najpopularnija, jeste primena botoksa, koji već nakon nedelju dana daje izuzetne rezultate, peglajući i duboke bore skoro do savršenstva. Zatim slede hijaluronski fileri, mezoterapija, dermoabrazija, laserski tretmani koji povećavaju hidrataciju kože, podmlađuju je i regenerišu, dajući joj volumen i tonus, čime se vizuelno veoma brzo smanjuju efekti bora.

Međutim, evo nekoliko saveta i za one koji nistu pristalice invazivnijih estetskih procedura. O hemijskim pilinzima bilo je reči u ranijem tekstu, i oni su veoma efikasni u stimulaciji regeneracije kože i povećanju hidratacije. Masaža lica je još jedna od efikasnih metoda, o kojoj je bilo reči u prethodnom tekstu.

Mnogi tretmani pomažu da izbrišemo neželjene tragove starenja s mesta gde nam to najviše smeta

I kavijar pomaže

Ako su vaše bore horizontalne linije, za njihovo peglanje treba da kombinujete vertikalne pokrete, dok se za vertikalne linije – glabele – izvode horizontalni pokreti između obrva gde se one nalaze. Takođe, nega lica kao i preparat kojim ćete ga masirati, svakako će biti od velike pomoći. Preparati bogati biljnim uljima poput kokosovog, jojobinog, maslinovog, arganovog, bogati su masnim kiselinama i vitaminima i veoma efikasni u tretiranju bora na čelu. Možete uzeti i sam kokosov puter ili arganovo ulje i masirati ovu regiju, i efekte ćete brzo primetiti. Pored toga, retinol, kao zlatni standard u tretiranju bora, veoma je poželjna aktivna supstanca u preparatima za negu lica i ove regije. Pored njega, dobar je i kavijar, peptidi, visoke koncentracije vitamina C, aminokiseline kao i LW hijaluronska kiselina, poznata kao hijaluron filer.

Ako znamo da su uzrok bora i fotostarenja kože UV zraci, onda bi ovi preparati morali imati zaštitni faktor SPF bar 20, kao bi štitili kožu od daljeg produbljivanja starih i nastanka novih bora. Ovakvi preparati često imaju i visoku cenu, pa je sasvim opravdana upotreba prirodnih preparata za ovu regiju. Pored toga, na tržištu postoji još jedna vrsta preparata koji se nanose tokom noći za tretiranje bora na čelu – flasteri za ovu regiju, kod kojih je u uputstvu tačno označeno kako se aplikuju i u kom smeru.

Postoje još brojni saveti šta činiti da se rešimo tih nesavršenih linija na našem čelu koje nas podsećaju na brigu, bes, smeh i more drugih osećanja koje smo godinama izražavali promenom mimike, podizanjem čela i obrva i širenjem očiju. Ali ako izaberete bar dva od ponuđenih saveta, ako stavite omiljene naočare svaki put kada izađete na sunčani dan, vaše lice će sinuti, a bore će uz osmeh delovati značajno bleđe.