Masaža lica  – kako kod kuće obaviti masažu protiv bora ?

Masaža lica je sastavni deo kozmetičkih tretmana koja služi za relaksaciju i opuštanje kože, ali je i sjajan saveznik u borbi protiv bora. Iako ima brojne benefite za svaki tip kože, posebno je učinkovita na zreloj koži. Veoma je važna i efikasna mera u povećavanju mikrocirkulacije, u održavanju tonusa, ali i u sprečavanju starenja kože.

Može se raditi kao samostalan tretman nege ili u kombinaciji s drugim tretmanima lica. Ona se obično izvodi u kozmetičkim salonima, međutim mnoge žene same izvode masažu lica raznim biljnim uljima i voskovima, a već nakon nekoliko tretmana rezultati su vidljivi.

U nastavku teksta saznajte koje su prednosti redovne masaže lica, kojim preparatima je možete izvoditi u zavisnosti od tipa vaše kože, kao i samu tehniku izvođenja masaže.

Koji su efekti masaže lica?

Redovna masaža lica donosi brojne koristi. Nabrojaćemo samo neke od njih, i to one najbitnije:

 • Poboljšanje tonusa kože
 • Usporavanje starenja kože
 • Stimulacija cirkulacije i limfe
 • Opuštanje očnih mišića
 • Otklanjanje stresa
 • Smanjenje glavobolje i bola u sinusima

Ručna masaža lica deluje na mišiće, podstiče im dotok krvi i kiseonika, a time se poboljšava i njihova funkcija.

Pravilnom masažom lica mišići lica se bilduju, povećava se njihov tonus i usporava se spuštanje obraza i gubljenje volumena usana, odnosno – stimulišu se usporeni metabolički procesi.

Različitim pokretima podstiče se veće stvaranje proteina koji je ključan faktor u održanju elastičnosti kože lica i samim tim se smanjuje vidljivost bora. Takođe, podstiče se cirkulacija i smanjuje se nadutost i tamni podočnjaci oko očiju, pa je ten svežiji i ujednačeniji, a lice svežije, odmornije i jedrije.

Masažom se postiže i limfna drenaža lica – oslobađanje viška vode i toksina iz kože.

Kome se preporučuje masaža lica i koliko često?

Kao što smo već naveli, masaža lica ima posebne benefite za zrelu kožu, međutim ona se može izvoditi na svakom tipu kože bez obzira na to koliko godina imate. Jedina razlika između ovih masaža lica je u preparatima koji se koriste za nju.

Kada je u pitanju učestalost masaže, lice možete masirati svakodnevno 10 do 20 minuta prateći uputstva, a nakon određenog vremenskog perioda primetićete poboljšanje vaše kože.

Masaža lica se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa limfnim sistemom, imaju upalMasaža lica  – kako kod kuće obaviti masažu protiv bora i za opuštanje?ne procese na licu ili su imali neku intervenciju na licu u prethodnom periodu.

Masaža lica protiv bora – preparati za masažu prema tipu kože

Važno je naglasiti da je za masažu potrebno kontaktno sredstvo. Najčešće se koriste masaž kremovi ili ulja, ali izbor ovog preparata zavisi, pre svega, od tipa kože i efekta koji želimo da postignemo. Preparati za masažu lica moraju se razlikovati od preparata za masažu tela.

Za kožu koja je normalna i zrela preporučuju se čista biljna ulja, za masnu kožu preporučuju se preparati na vodenoj bazi, dok je za suvu kožu najbolji izbor krema za masažu koja će dodatno nahraniti i hidrirati kožu lica.

Ukoliko se odlučite da sami izvodite masažu lica, najbolje je da to radite kremom koju koristite za negu odgovarajuće regije. Krema treba da sadrži anti-age supstance, a u nju možete dodati neko prirodno ulje ili vosak, ili jednostavno koristiti uljani serum za ovu svrhu. 

Pre nego što počnete masažu, neophodno je da lice bude propisno očišćeno i suvo. Postoje brojni saveti i preporuke vodećih stručnjaka iz oblasti wellnessa za izvođenje masaže lica, kako bi njeni efekti bili što bolji.

Vrste masaža lica – koje tehnike postoje?

Postoje različite tehnike masiranja lica, a u zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti možete se odlučiti za neku od sledećih:

 • Limfna drenažna masaža lica
 • Shiatsu masaža lica
 • Klasična masaža lica
 • Masaža lica rolerom
 • Gua Sha masaža lica

Limfna drenaža lica – masaža lica za opuštanje

Još jedna veoma efikasna masaža koja se izvodi manuelno na koži lica i veoma je pogodna za osveženje kože lica, vrata i dekoltea jeste limfna drenaža. Najbolje je da se primenjuje dva puta mesečno, kao i da je radi stručna osoba. 

Ovim postupkom eliminiše se višak ekstracelularne tečnosti i štetni metabolički produkti koji se u njoj nalaze, pa se na licu značajno manje vide tragovi umora, a koža dobija ujednačen izgled. Daje dobar efekat i u tretmanima kože sa proširenim kapilarima, rozaceom, kod otoka i nadutih podočnjaka.

Ova vrsta masaže primenjuje se u gotovo svim masažama lica i sastoji se od posebnih, laganih pokreta koje je neophodno izvoditi po tačno uređenom redosledu sa jedinstvenim smerom kretanja. Limfnom drenažom aktivira se cirkulacija limfe, što stimuliše regeneraciju tkiva, neka tkiva ishranjuje i podiže odbrambenu sposobnost organizma. 

Bilo da se odlučite da sami primenjujete masažu lica u slobodno vreme ili da koristite usluge stručnih osoba, imajte na umu da je ovo jedan od najkorisnijih tretmana koji možete priuštiti svojoj koži. Poklonite sebi tih nekoliko minuta dnevno, a vaša koža će vam sa zahvalnošću odgovoriti mladalačkim sjajem i izgledom.

Kako pravilno masirati lice?

Postoje brojni saveti i preporuke vodećih stručnjaka iz oblasti wellnessa za izvođenje masaže lica, kako bi njeni efekti bili što bolji.

Zajedničko za sve savete jeste smer u kome se sprovodi masaža lica – od brade ka čelu, ili od dekoltea ka čelu – nikako u suprotnom smeru zbog pada tonusa kože. Obraze pak treba masirati od centra lica ka gornjoj i donjoj ivici uha, kako bi podstakli cirkulaciju i povlačenjem kože obraza ka očima, kako bi se poboljšao tonus. Oko očiju treba praviti cirkularne pokrete u smeru rasta obrva.

Iako je svaka masaža korisna za kožu lica, ona može izazvati pojedine neželjene efekte – ukoliko je nepravilno urađena, može doći do modrica i bola u mišićima.