Žena u pižami, sedi na krevetu i stavlja kremu na lice pred ogledalom.

Niacinamid – šta je niacinamid i kako ga koristiti u nezi?

Niacinamid je vrlo brzo postao izuzetno popularan i rado korišćen sastojak u kozmetičkim preparatima. 

Posebno se često koriste serumi sa niacinamidom, i to kao deo i jutarnje i večernje rutine nege. U beauty krugovima na društvenim mrežama, mogle smo da pročitamo, a i vidimo, da niacinamid donosi sjajne rezultate! 

Na kraju krajeva, sigurno nije slučajno postao toliko rado korišćen među damama svih životnih dobi.

Istražile smo šta je niacinamid i kako može da se koristi u svakodnevnim rutinama nege, kao i koji rezultati mogu da se očekuju od ovog kozmetičkog sastojka.

U nastavku teksta delimo i sa vama baš sve što treba da znate o niacinamidu!

Šta je niacinamid?

Niacinamid je forma vitamina B. 

Preciznije, on je aktivna forma vitamina B3, niacina.

Niacinamid zovemo i – nikotinamid, sinonimi su.

Ovo je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u kozmetičkoj industriji, jer ima skoro neutralnu pH vrednost, dok je derivat vitamina C, na primer, vrlo kiseo, te ume da izazove iritacije i crvenilo na koži.

Otkriveno je da može da prodre u dublje slojeve kože, što ga čini sjajnim sastojkom za serume i druge kozmetičke preparate čija upotreba obećava dugoročnije rezultate.

Niacinamid je nežan prema koži, a njegova upotreba donosi sjajne benefite! 

Ovaj vitamin nije sklon izazivanju neželjenih reakcija na koži. 

Čestice niacinamida

Ipak, važno je naglasiti da izuzeci uvek postoje, pa savetujemo da pre prve upotrebe testirate kozmetički preparat na malom delu kože, kako biste se uverili da neće biti reakcija. Ako preparat izazove svrab, crvenilo ili peckanje – vrlo je moguće da ste alergični na neki njegov sastojak, pa možda i na sam niacinamid. 

Generalno, ovo je izuzetno nežan sastojak, te su i reakcije na koži vrlo retke, a dozvoljen je čak i trudnicama. Svakako savetujemo da, ako imate osetljivu kožu ili ste u drugom stanju, birate preprate koji imaju do 5% niacinamida. 

Pređimo sad na ono što vas najviše zanima: 

Kakve benefite možete da očekujete da vam donese svakodnevna upotreba niacinamida?

Za šta je dobar niacinamid? 

Pre svega, treba reći da je niacinamid esencijalan vitamin i da se on prirodno formira u telu kada jedemo hranu bogatu vitaminom B3 (orašasti plodovi i riba su neki od najboljih izvora ovog vitamina).

Ishrana bogata ovim vitaminom svakako je najbolji način da osigurate da nećete imati deficite u organizmu, ali kada želite da hidrirate kožu ili tretirate neki kožni problem, imajte na umu da nije dokazano da oralni unos vitamina, i ishrana generalno, mogu da utiču na negovanost kože.

Zbog toga se niacinamid za negu koristi topikalno, odnosno nanosi se na kožu.

Nikotinamid može da donese brojne benefite, a naročito se izdvajaju sledeći efekti.

Održavanje kože hidriranom i jedrom

Niacinamid pomaže u povećanju hidratacije kože zato što jača lipidnu barijeru kože. Na ovaj način, nikotinamid pozitivno utiče na zadržavanje vlage u koži, što rezultira glađom, sjajnijom i jedrijom kožom. 

Takođe, niacinamid pomaže u izgradnji keratina, vrste proteina koji održava vašu kožu zdravom i lepom. Uključivanjem niacinamida u rutinu nege kože, možete očekivati ​​poboljšanje hidratacije, zdravlja i jedrine kože lica generalno.

Niacinamid smiruje crvenilo i pomaže kod smirivanja zapaljenja na koži

Već smo napomenuli da je nežan prema koži, a takođe i ublažava upalu, što može da pomogne u smirivanju crvenila usled stanja kao što su: akne, rozacea i ekcem

Ovaj sastojak ublažava i iritaciju uzrokovanu jakim pilinzima, poput retinola ili glikolne kiseline, koji uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i postali su izuzetno popularni prethodnih godina. Tako niacinamid pravi odličan balans, delujući na kožu umirujuće, što prija nakon upotrebe agresivnih preparata. 

 Reguliše lučenje sebuma 

Osim toga, niacinamid za lice pomaže u smanjenju proizvodnje sebuma, što može dovesti do smanjivanja uplanih procesa na licu i stvaranja akni. Istraživanja su pokazala da niacinamid može da prija i koži lica koja se bori sa crvenilom uzrokovanim ekcemom ili rozaceom. 

Ovaj sastojak u svoju rutinu možete da uvrstite ako imate problematičnu ili masnu kožu lica.

Pomaže kod smanjenja vidljivosti pora i daje uglađeniji izgled koži 

Pošto niacinamid za lice pomaže da koža bude zdravija i uglađenija, redovnom upotrebom tokom nege može da dovede i do toga da pore budu manje vidiljive! 

Još ni za jedan kozmetički sastojak nije dokazano da zaista umanjuje veličinu pora, ali niacinamid može pomoći da se one manje vide, samim tim što kožu čini čistijom i glađom. Regulacijom sebuma, koju smo već pomenuli u prethodnom pasusu – niacinamid pore održava i čistim, te tako posredno deluje na sprečavanje začepljenja i stvaranja akni kao posledicu istih. 

Žena koja stoji pored ogledala,  pipetom uzima preparat sa niacinamidom i sprema se da ga stavi na lice.

Da – niacinamid može da ima anti-aging efekte!

Ako se pitate kako da smanjite bore na licu pomoću rutinske nege – niacinamid vam na tom putu može biti odličan saveznik!

Istraživanja su otkrila da niacinamid serum može da bude od pomoći u smanjenju oštećenja od sunca, koja se prirodno pojavljuju sa starenjem. Ovo se odnosi na sve one fine linije i bore, koje uglavnom nastaju zbog izloženosti kože štetnom UV zračenju tokom života. Oprezno na suncu!

Zato, što ranije počnite da štitite lice kremama sa snažnim zaštitnim SPF faktorom!

Upalni procesi ovog tipa su glavni uzročnici starenja kože jer dovode do oštećenja kolagena i elastina, dva proteina koja koži daju elastičnost i snagu. Niacinamid pomaže u povećanju sinteze kolagena, što rezultira jačom i čvršćom kožom. 

Štiti od oksidativnog stresa

Niacinamid utiče na izgradnju novih ćelija na koži, kao i na njihovo obnavljanje, što i čini kožu otpornijom na spoljne uticaje, koji mogu da dovedu do različitih oštećenja, a samim tim i prevremenog starenja i sličnih neželjenih procesa na koži. 

Niacinamid, istraživanjima je dokazano, ima antioksidativne efekte i pomaže u popravljanju oštećene DNK. Istraživanja su izučavala i kako niacinamid štiti kožu od PM (particulate matter) čestica, koje su prisutne u vazduhu, kao deo zagađenja u urbanim sredinama. I rezultati govore da, u određenoj meri, niacinamid zaista može da pomogne, sprečavajući ova oštećenja! 

Niacinamid za lice pomaže u tretiranju akni 

Akne su jedan od najdosadnijih kožnih problema, a niacinamid može da nam bude saborac na putu ka njihovoj eliminaciji! 

Naročito je delotvoran u borbi protiv akni kao što su potkožne bubuljice ili čepovi. Manje je delotvoran kod hormonskih bubuljica. U svakom slučaju, ne treba očekivati rezultate preko noći – samo redovna upotreba delotvornih preparata sa niacinamidom može da donese promenu, i to važi i za sve ostale benefite koje donosi. 

Dobar je za smanjenje hiperpigmentacija na koži 

Imate li i vi uporne flekice od sunca, koje nikako da nestanu? 

Ovo je izuzetno čest dermatološki problem, a uglavnom nastaje kada se koža izlaže snažnim sunčevim zracima bez zaštite, tokom leta. Ipak, svaki put kada smo izloženi sunčevoj svetlosti postoji i rizik od nastanka hiperpigmentacija, čak i tokom oblačnih, jesenjih ili zimskih dana!

Zbog toga se preporučuje svakodnevno korišćenje kreme sa zaštitnim SPF faktorom. Na ovaj način preventivno se štitite od nastanka hiperpigmentacija, ali i prevremenih znakova starenja, poput finih linija. 

Bolje sprečiti nego lečiti, ali ako ste već stigli do saniranja posledica – dozvolite niacinamidu da postane deo vaše rutinske nege kože, pomoći će vam! 

Niacinamid posvetljuje flekice i odličan je za ujednačavanje tena, te se preporučuje za tretiranje problema u vezi sa hiperpigmentacijom ili neujednačenim tenom kože. 

Koji tip kozmetike sa niacinamidom odabrati? 

Dopada vam se sve što ste pročitali o benefitima niacinamida? Želite da počnete da ga koristite, ali koji preparat da odaberete? 

Serumi sa niacinamidom 

Serumi sa niacinamidom su najčešće korišćeni preparati sa ovim vitaminom. Serumi za lice su posebno dizajnirani tako da fokusirano deluju na poboljšanje određenih kožnih problema. 

Oni prodiru u dublje slojeve kože i tu zatim ostvaruju uticaj. 

Samim tim, serumi sa niacinamidom pružaju i najsnažniji efekat, pa i sve navedene benefite niacinamida možete da očekujete brže i u većoj meri, nego što bi to bio slučaj sa kremama, tonerima i drugim vrstama preparata sa ovim sastojkom. Ovi serumi se lepo “nadgrađuju” sa ostalom kozmetikom, što ih takođe čini vrlo praktičnim za korišćenje u rutini nege. Naročito se lepo slaže sa hijaluronom

Na slici je prikazana tekstura seruma i pipeta umočena u serum sa niacinamidom

Kada i kako se koristi niacinamid serum?

Nežan prema koži i dobro tolerisan, serum sa niacinamidom može se koristiti 2 puta dnevno – u jutarnjoj i u večernjoj rutini nege lica.

A kako se slažu niacinamid i sunce?

Dok kiseline i retinol mogu da povećaju osetljivost kože na sunce, sa serumom s niacinamidom to nije slučaj, tako da je bezbedno koristiti ga ujutru. Kao što smo pomenuli u prethodnim pasusima, niacinamid ima zaštitna antioksidativna svojstva, pa je odličan sastojak za upotrebu pre izlaganja UV zračenju i zagađenju vazduha.

Kreme sa niacinamidom

Kreme sa niacinamidom su još jedan od potencijalnih načina uključivanja ove supstance u redovnu negu. 

Niacinamid u kremi deluje u simbiozi sa ostalim sastojcima, tako da prevashodno utiče na hidrataciju kože. Krema je uglavnom formulisana tako da ne prodire do dubokih slojeva kao što to čine serumi, već pruža instant hidriranost spoljašnje kožne barijere.

Ako nemate većih kožnih problema niti potrebe da serumom utičete na veće probleme sa kožom, već samo želite da vam koža bude uglađenija i bolje hidrirana – krema za lice sa niacinamidom je odličan izbor, i tu mislimo i na dnevne i na noćne kreme.

Toneri sa niacinamidom 

Pored krema i seruma, toneri sa niacinamidom su još jedan lak i jednostavan način da uvrstite ovaj blagotvorni vitamin u svoju beauty svakodnevicu. 

Toneri sa niacinamidom koriste se nakon čišćenja lica, a pomažu da se povrati hidriranost i da se koža umiri. Sredstva za čišćenje lica neretko umeju da budu agresivna i izazivaju svrab, osećaj zatezanja kože i crvenilo. Upotreba ovakvog tonera zbog toga može da bude vrlo prijatan i delotvoran dodatak svakodnevnoj nezi.

Kako se niacinamid slaže s drugim proizvodima za negu kože?

Često se postavlja pitanje kakav je niacinamid u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima u proizvodima za negu kože. Zato smo u sklopu ovog članka odlučile da razmotrimo različite kombinacije s niacinamidom kako bismo otkrile najbolji match.

Može se koristiti sam ili u slojevima/u kombinaciji sa drugim hidratantnim sastojcima kao što je vitamin B5 (pantenol). Takođe, poželjno ga je koristiti u kombinaciji sa stimulativnim, potencijalno iritantnim sastojcima koji pomažu u jačanju kože.

Na primer, serum sa niacinamidom možete da koristite u kombinaciji sa AHA i BHA kiselinama, a dobro deluje i u kombinaciji sa retinolom. 

Mnogi dermatolozi preporučuju da se izbegava njegovo kombinovanje sa vitaminom C, jer su oba snažni antioksidansi, dok neki zagovaraju tezu da će u simbiozi biti najdelotvorniji. 

Budite pažljivi kada smišljate šta ćete sa čime koristiti na koži, a najbolje je da se konsultujete sa svojim kozmetičarom ili dermatologom pre nego što naglo uvedete nove rutine i sastojke u svoju negu.

Retinol i niacinamid

Kombinovanje niacinamida sa retinolom može biti veoma korisno. Niacinamid može ublažiti crvenilo i iritaciju kože koje ponekad izaziva retinol, čineći ovu kombinaciju pogodnom za osobe sa osetljivom kožom. Takođe, niacinamid pomaže u jačanju barijere kože, što je korisno prilikom korišćenja retinola. Ipak, samo pažljivo i ne zaboravite da nanesete SPF ukoliko koristite retinol.

Salicilna kiselina i niacinamid

Salicilna kiselina efikasno čisti pore i bori se protiv akni, dok niacinamid umiruje kožu i smanjuje upale. Ova kombinacija može biti veoma efektivna u tretmanu akni, posebno za kožu sklone upalama, ali nikako ih nemojte koristiti istovremeno kako ne biste isušili i narušili prirodnu barijeru kože s previše aktivnih sastojaka.

Glikolna kiselina i niacinamid

Glikolna kiselina kao AHA eksfolijant deluje na površinski sloj kože, dok niacinamid radi na unapređenju teksture kože i smanjenju pigmentacije. Kombinovanje ova dva sastojka može dovesti do sjajnije i glatke kože, ali je važno pratiti kako koža reaguje i prilagoditi upotrebu.

Sada, kada ste postali pravi ekspert za niacinamid, vreme je da ga probate i obradujte svoju kožu već tokom sledećeg rituala nege!