zena se drzi za obraz

24-časovna hidratacija: koža ne sme da se olenji

S obzirom na to da se ćelije zdrave i mlade kože obnavljaju svake dve nedelje, upotreba intenzivnih hidratantnih preparata nije uvek neophodna

Sa dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana, isto kao što telo traži više tečnosti, tako i naša koža signalizira da joj je potrebna rehidratacija. U zreloj dobi većina žena se oslanja na savete anti-age stručnjaka, koji se prevashodno bave redukcijom bora i povećanjem volumena kože. Ali ma koliko ulagali u skupe preparate, hidratacija je stanje kože koje ne zavisi od njenog tipa i koje je neophodno stalno obnavljati i održavati.

Hidratantne kreme, tzv. moisturizers, su preparati čija je primarna uloga povećanje vlažnosti kože. Ovo povećanje može se postići na razne načine, a uslov za zdravu i negovanu kožu je dobra hidratacija koja omogućava zdravu i očuvanu lipidnu barijeru i mladalački sjaj.

Dobra hidratacija omogućava zdravu i očuvanu lipidnu barijeru i mladalački sjaj

Žena srednjih godina nanosi kremu ispod očiju.

Hidratantni preparati

Osnovna uloga ovakvih preparata je da zarobe vodu u površinskim slojevima i da spreče njeno isparavanje, koje nedvosmisleno dovodi do isušivanja kože i pojave problema koji zavise od tipa kože. Tako će kod masnih tipova dehidratacija dovesti do još veće premašćenosti (stimuliše se rad lojnih žlezda), a kod suvih zrelih koža do osećaja zatezanja, mat boje i povećanog vizulenog efekta svake bore na licu.

Hidratantni preparati najčešće su emulzije ulja u vodi, a njihova konzistencija zavisi od tipa kože kojoj su namenjeni, pa mogu biti emulgelovi, emulzije iIi kreme koje imaju u sebi više uljne faze. Ovakvi preparati, pored toga što obezbeđuju hidrataciju, imaju anti-age i antiinflamatorne efekte, čuvaju lipidnu barijeru kože i sprečavaju pojavu patoloških stanja (ekcem, dermatitis) kod izrazito suve kože. Veoma često u sebi sadrže najrazličitije supstance, koje treba birati u zavisnosti od tipa kože i namene samog hidratacionog sredstva.

Hidratantni preparati mogu delovati na više načina, a vi treba da poznajete svoju kožu i da prema njenom tipu i potrebama izaberete jedan od njih. S obzirom da se ćelije zdrave i mlade kože obnavljaju svake dve nedelje, upotreba intenzivnih hidratantnih preparata nije uvek neophodna, jer mlade ćelije imaju dovoljno vlage u sebi. U suprotnom, možete „olenjiti kožu”, zapušiti pore, pa su izbor adekvatnog preparata i vreme njegove upotrebe od presudnog značaja za efikasnost.

Kod masne kože dehidratacija dovodi do veće premašćenosti

Kozmetička krema u teglici, okolo su razbacani cvetovi trešnje.

Nekada je koži koja je dovoljno hidrirana, a najčešće su to normalni tipovi kože, dovoljan samo serum ispod podloge, a nekad suve i zrele kože traže mnogo više da bi se obezbedila 24-časovna hidratacija i svež izgled.

Postoje brojni načini da se hidratacija održi tokom celog dana, a sve zavisi od preparata koji izaberete. Vlaga se može povećati supstancama koje privlače vodu – humektansima, supstancama koje sprečavaju isparavanje vode tako što stvaraju zaštitni film – okluzivima, supstancama koje regenerišu lipidnu barijeru koja održava homeostazu kože.

Preparati za rehidrataciju

Preparati isključivo namenjeni rehidrataciji uglavnom su u obliku fluida, laganih krema ili gelova koji u sebi sadrže humektanse (supstance koje privlače vodu iz spoljašnje sredine, ali i iz dubljih slojeva kože). Takve supstance su hijaluronska kiselina, glicerol, pantenol, biljni ekstrakti poput aloje i alfa-hidroksi kiseline.

Kod suvih zrelih koža dehidratacija dovodi do osećaja zatezanja, mat boje i povećanog vizulenog efekta svake bore

Žena drži teglicu sa kozmeičkom kremom i uzima kremu na prst.

Ovakvi preparati namenjeni su nezi normalne i mešovite kože. Za postizanje maksimalnih efekata, u njih se često dodaju i anti-age supstance koje deluju protiv fotostarenja (matične ćelije biljaka, probiotici, antioksidansi, vitamini, polifenoli, biljni ekstarakti…).

Važno je da napomenemo da su ovakvi preparati izuzetna podloga u letnjim mesecima i da njihova upotreba, uz tonik sa hijaluronskom kiselinom, tokom celog dana može održavati hidrataciju normalne i mešovite kože.

Za suvu kožu „bogatije”

Drugu vrstu hidratantnih preparata predstavljaju kreme za suvu i dehidriranu kožu, koje takođe u toku leta mogu biti 24-časovna nega i koje u sebi sadrže okluzivne supstance koje stvaraju zaštitni film, sprečavajući osećaj zategnutosti. Takve supstance su razni biljni puteri (shea, kokosov), biljna ulja (od jojobe, semenki grožđa) i druge liposolubilne supstance. Zato su hidratantne kreme za suvu kožu „bogatije”, naravno uz prisustvo i ostalih vrsta hidratacionih sredstava (ceramidi, hijaluronska kiselina…), kako bi se pojačao njihov efekat.

Još jedna vrsta hidratantnih preparata su oni čija je uloga da očuvaju i obnove lipidnu barijeru, nadoknađujući njene osnovne sastojke (ceramidi, holesterol i masne kiseline). Neki okluzivi poput shea buttera i kokosovog putera sadrže ove važne masne kiseline (stearinsku i palmitinsku), pa je njihovo prisustvo u hidratantnim kremama za suvu i zrelu kožu veoma dragoceno.

Sve ove informacije mogu nam pomoći da sami zaključimo šta nam to odgovara kako bismo obezbedili 24-časovnu hidrataciju, posebno leti kada je to glavni problem. Izbor neadekvatnog hidratantnog preparata u toku leta može dovesti do pojave alergija, hipersenzibilnosti kože, lišajeva, crvenila…

Da bismo ovo sprečili, prvo moramo izabrati preparat koji nam odgovara, sa što je moguće više prirodnih i neophodnih sastojaka, uz minimalno učešće mineralnih ulja, silikona, konzervansa i emulgatora.

Izbor neadekvatnog hidratantnog preparata u toku leta može dovesti do pojave alergija, hipersenzibilnosti kože, lišajeva, crvenila…

Krema u teglici, okolo je voda.

Zato je savet za one koji imaju normalnu i mešovitu zrelu kožu da u toku sunčanih dana koriste lagane formulacije sa humektansima poput hijaluronske kiseline. Serumi su, kao podloga, idelano rešenje za one koji se šminkaju, a za one koji leti ne koriste podloge i pudere, lagani fluid i serum ispod su idealan izbor.

Suvoj i zreloj koži potrebno je više. Možete izabrati hidratantnu kremu obogaćenu svim prethodno navedenim supstancama (uljima i voskovima, hijaluronskom kiselinom, ceramidima…), jer što je ovakva koža zrelija i njene potrebe su veće. Zabluda je da ovoj koži nije dovoljna hidratantna krema za 24-časovnu negu jer, uz pravilan izbor sastojaka, ona u potpunosti može da zadovolji i najsuvlju zrelu kožu.

Ovde vam može pomoći uljani serum (sa vitaminima i hijaluronskom kiselinom rastvorenim u ulju) čije nanošenje preko kreme može pojačati sjaj i nutritivne efekte svakog hidratantnog preparata, obezbeđujući mu maksimalno delovanje.

Zato, izaberite svoju 24-časovnu hidratantnu negu i sa osmehom na licu dočekajte leto!