Sredovečna žena vežba na prostorci, na otvorenom

Menopauza i suplementi – promenite stil života, ublažite simptome

Kada počnu promene povezane sa nedostatkom estrogena, ulazimo u period koji se zove perimenopauza. Estrogen nije vezan samo za funkciju jajnika i njegovi receptori postoje na mnogo mesta u našem telu pa se, usled njegovog nedostatka, javlja puno različitih simptoma koji su vezani za ovaj period.

Neki od prvih simptoma su umor, promena raspoloženja, nesanica, a sa potpunim smanjenjem estrogena i talasi vrućine, valunzi. Sve ovo praćeno je promenama u ciklusu i može biti vrlo neprijatno i traumatično. Zbog svih ovih simptoma, pre nekoliko decenija počelo je masovno prepisivanje hormona, sa željom da estrogen koji uzimamo u tabletama ili flasterima zameni prirodni i da starenje i menopauza više ne postoje. Naravno, u praksi se to nije desilo.

Starenje se nije izbeglo, a istraživanja su pokazala da ova terapija ima mnogo nuspojava i rizika, kao i da definitivno nije obezbedila večnu maldost, pa su se stavovi dosta promenili.

Poslednjih godina mnoga istraživanja su se fokusirala na prirodne estrogene izolovane iz biljaka, takozvane fitoestrogene.

Zašto su dobri fitoestrogeni

Ovaj biljni estorogen ima sličnu strukturu molekula i može se vezati za estrogenske receptore u našem telu, a bez štetnih efekata. Prvi biljni estrogeni su izolovani iz soje i na toj bazi napravljeni su preparati za smanjenje tegoba perimenopauze i menopauze.

Kasnije su preparati pravljeni od deteline lucerke, zlatne make, hmelja. Svi ovi preparati su potpuno bezbedni za uzimanje i registrovani su kao suplementi, tj. kao dodaci ishrani.

Preporuka je da se sa njihovom upotrebom krene ranije, pre nego što nastupi menopauza, pa će tako simptomi menopauze biti mnogo manje izraženi.

Izoflavoni pojačavaju gustinu kostiju

Uz ovu suplementaciju važno je i izmeniti stil života. Obavezno smanjiti unos hrane, pogotovo slatkiša, i uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost. Sa ovakvim pristupom i uz mentalnu aktivnost, ovaj period se zaista mnogo lakše podnese i prihvati kao deo prirodnog procesa.

Uz sve ovo, nauka napreduje iz dana u dan i pokušava da unapredi kvalitet života i po mogućnosti pronađe Sveti gral večne mladosti. Noviji preparati sadrže flavonoide izolovane iz biljaka. Flavonoida ima preko 800 vrsta i mnogi od njih su pigmenti u voću i povrću. Imaju pozitivno dejstvo na cirkulaciju, sprečavaju oksaditivni stres u ćeliji i tako joj produžavaju život, a u kombinaciji sa vitaminom C sprečavaju valunge. Čak postoji i nekoliko radova koji su pokazali da izoflavoni pojačavaju gustinu kostiju. Svakog dana se nešto novo dokaže i nauka brzo napreduje. Uskoro će svako prema svojoj genetici dobiti izbor najbolje suplementacije za svaku životnu dob.

Promena stila života je korisna

Za dobro funkcionisanje tela i ravnotežu svih procesa odgovorni su vitamini i jedinjenja koja unosimo hranom. Svaki čovek je poseban i ovi metabolički procesi su određeni našom genetikom. Zato neko ima deficit vitamina D iako se normalno hrani i izlaže suncu, a neko ne resorbuje dobro gvožđe iako ga dovoljno unosi. Svako od nas je specifičan i to smo utvrdili čitanjem genoma i svakome od nas je neophodno dodati nešto od ovih jedinjenja koje naše telo ne resorbuje dovoljno. Takođe, sa starenjem se slabije resorbuju neophodne materije i moramo ih dodavati.

Naravno, treba izabrati proverene kvalitetne preparate i preparate koji su u naučnim istraživanjima dokazani kao korisni.

Ono što je važno za period premenopauze je da promena stila života, suplementi, vežbanje i dobro mentalno prihvatanje ovog perioda čini da zaista ne moramo ovaj period doživeti stresno i sa strahom.

Stižu i novi preparati u bočicama, bogati flavonoidima i prirodnim serotoninom za dobro raspoloženje, pa uz gutljaj rastvora možemo promeniti i stav prema menopauzi.

I zaista, mislim da svaki period u životu ima neke dobre stvari koje moramo da iskoristimo na najbolji način.

Naravno, da ne zaboravimo, u ovom periodu veliku važnost imaju preventivni pregledi i briga o zdravlju.

Prosečni ljudski vek je produžen, a na nama je da radimo na kvalitetu tih dodatih godina.