Zašto neke žene menjaju ginekologa u menopauzi | To sam ja

Zašto neke žene menjaju ginekologa u menopauzi

Kada se dođe do doba 45 plus počinje period sa puno promena u telu. Tada često kažem pacijentkinjama da je doktor bitan da svaku pacijentkinju provede kroz taj period, sa što manje trauma

Ravnopravni izbor između muškog i ženskog ginekologa nastao je tek sa uspostavljanjem pojma ženskog zdravlja. Kada su počeli preventivni pregledi, veća potreba za kontracepcijom, savetovanjem i lečenjem specifičnih tegoba, žene ginekolozi postale su jednako dobar izbor.

Važno da se lekar posveti pojedinačno svakoj ženi, i da se ona oseća sigurno u komunikaciji sa svojim doktorom

Odabir lekara | To sam ja

Danas je najvažnije da sa ginekologom koga ste izabrali imate dobar odnos, pun poverenja, i da se osećate dobro kada odete kod njega.

Period promena

Kada se dođe do doba 45 plus, izbor ginekologa je posebno važan. Dolazi period sa puno promena u telu i tada često kažem pacijentkinjama da je doktor bitan da svaku pacijentkinju provede kroz taj period, sa što manje trauma. Ciklusi se menjaju, po ritmu i obimnosti.

Veliki broj žena se pomalo uplaši od te nepoznate situacije. Neke žene prolaze veoma lako kroz taj period, a neke zaista imaju velike probleme.

Zato je važno da se lekar posveti pojedinačno svakoj ženi, i da se ona oseća sigurno u komunikaciji sa svojim doktorom.

Ponekad se desi da u ovom periodu žene promene lekara kod koga su bile godinama, jer imaju osećaj da ih ne shvata dovoljno ozbiljno

Posvećenost prema pacijentu | To sam ja

Da li dodati hormone, da li uzeti biljne estrogene, kako rešiti problem promena koje se dešavaju u vagini? Naravno, veoma je važno da ginekolog bude i osoba koja podržava pacijentkinju u tom periodu i da bude spreman da zajedno s njom isprobava i istražuje različite pristupe.

U ovom periodu jako je važno komunicirati i steći poverenje pacijenta. Hormonska terapija nije za sve, ali jeste za nekog, nije idealno imati ciklus do šezdesete, seks može biti dobar i u menopauzi.

Imamo hiljadu tema, odgovora i pitanja.

Zbog toga je ovo period koji je veoma osetljiv. Ponekad se desi da u ovom periodu žene promene lekara kod koga su bile godinama, jer imaju osećaj da ih ne shvata dovoljno ozbiljno.

Zato je ovo period kad žene ginekolozi dobijaju malu prednost.

Za početak, znaju o čemu im priča pacijentkinja i razumeju je, a pogotovo mi, starije žene ginekolozi. To su i naše muke. Konačno, viševekovna nepravda koja je dovela do toga da je samo muškarac dobar ginekolog, polako se ispravlja. Ali, da budem iskrena, nije važno da li je vaš izbor doktor žena ili muškarac, važno je da to bude osoba u koju imate poverenja i s kojom možete potpuno iskreno pričati o svakom problemu.

I najvažnije je da znate da vam je u ovom periodu neophodan ginekolog, i kao savetnik, i kao vodič, a izbor je ličan i samo vaš.

Kratka istorija borbe za ravnopravnost

Danas se retko postavlja pitanje da li je ginekolog koga ste izabrali muškarac ili žena. Ta dilema je u ne tako dalekoj prošlosti bila veoma aktuelna. Nije naodmet da ponovo podsetim na to kakva je situacija bila do pre nekoliko decenija, kada je medicina bila uglavnom muški posao.

Za početak, znamo o čemu nam priča pacijentkinja i razumemo je, a pogotovo mi, starije žene ginekolozi

Borba za ravnopravnost | To sam ja

Tek posle šezdesetih godina prošlog veka statistika je počela da se menja u korist žena. Međutim, svest da je lekar muško zanimanje, ostala je ukorenjena još dosta dugo, pogotovo za hirurške grane medicine. To je jako bilo izraženo u ginekologiji i akušerstvu. Vekovima su isključivo žene, tj. babice, pomagale u porođaju, a kada su se pojavili muškarci hirurzi akušeri to je donelo nov kvalitet u porođaju, a pogotovu kada se pojavila mogućnost porođaja carskim rezom.

Ginekolozi su bili uglavnom akušeri hirurzi, jer je čitava ginekologija bila svedena samo na porođaje i eventualne operacije tumora i vanmaterične trudnoće.

U ostalim granama medicine, osim hirurgije, žene su se brže izborile za ravnopravnost. I same žene nisu verovale da žena može da operiše jednako dobro kao muškarac.

To je sve išlo u korist odluke da je dobar ginekolog samo muški ginekolog. Kada sam počinjala specijalizaciju nije bila retka izjava: Izvinite, ali ja bih da me pregleda isključivo doktor, a ne doktorka. Odnos prema tome počeo je polako da se menja kada ginekologija nije više bila samo operativna grana, već kad su se javili i preventivni pregledi i kada je žena imala potrebu da priča o svojim problemima koji su za nju značajni, ali nisu zahtevali hirurške intervencije i komplikovane tretmane. Međutim, te promene su išle dosta sporo.

Porođaj u ordinaciji

Već sam pominjala da se meni u vreme bombardovanja desio porođaj u ordinaciji. Pacijentkinja je bila starija prvorotka, sa duplom matericom i nožnom prezentacijom bebe. Naravno, bila je planirana za carski rez, ali desilo se da je porođaj već započeo kad je stigla kod mene. Obe bebine nožice našle su se napolju. Pošto nije bilo vremena za transport, morala sam da obavim porođaj pomoću jednog specijalnog zahvata. Sa mnom je u ordinaciji ostala majka pacijentkinje, inače medicinska sestra, a suprug je u potpunom šoku čekao napolju. Srećom, sve se dobro završilo.

U ovom periodu žene ginekolozi dobijaju malu prednost

Porođaj u ordinaciji | To sam ja

Rodila se zdrava devojčica, a napolju se okupilo puno sveta, jer su shvatili da se događa nešto neobično. U prolazu se tu zatekao i jedan kolega, koji je ušao da vidi šta se dešava. Zajedno sa mnom izašao napolje da transportujemo majku i bebu. Kada sam izašla, držeći bebu umotanu u kompresu, na ulici je odjeknuo aplauz.

U tom trenutku, prišao je i otac bebe, koji je otišao nekoliko kuća dalje kada je događaj krenuo, i tamo čekao ishod. Gledao je u mene i u bebu, a onda se obratio kolegi rečima: „Hvala vam doktore”. Pod uticajem onog silnog adrenalina, rekla sam mu: „A što njemu hvala, što je muško i što stoji tu?”

Naravno, u očima jednog tate to je mogao da uradi samo muški doktor.