Alhemičarka – Ko se boji (z)vuka još?

Vreme je da naštimujemo naše telo, naš instrument, da zvuči harmonično. I zato krećemo od prve note naše „kičmene klavijature” – našeg prvog energetskog centra!

Pre neki dan sela sam za klavir da se malo „podsetim” moje omiljene kompozicije. I onda sam čula falš ton, obratila pažnju i videla da se dirka note C malo rasklimala i da zato ton nije čist. Da, vreme je za štimovanje klavira, baš kao što je potrebno da naštimujemo i naše telo, naš instrument, da zvuči harmonično. I zato danas krećemo od prve note naše „kičmene klavijature” – našeg prvog energetskog centra!

Prvi centar nalazi se u dnu naše kičme, to je „nota od koje počinje naša melodija” i osnova je za sve ostale energetske centre

Korenska čakra

Prvi centar nalazi se u dnu naše kičme, to je „nota od koje počinje naša melodija” i osnova je za sve ostale energetske centre, jer predstavlja naš animalni/instinktivni deo. Da bismo mogli da se popnemo u više energetske centre, prvo i osnovno je da smo na nivou preživljavanja bezbedni, zar ne? Ova čakra zadužena je da nam obezbedi stalan priliv energije kroz naše telo, tako što nas neprekidno povezuje sa jezgrom Zemlje. Mi smo, zapravo, provodnik između Neba i Zemlje i preko prvog centra energetski se povezujemo sa zemljom, sa tlom po kome hodamo i od koga dobijamo hranu za naše fizičko telo. Baš kao što biljka dobija hranu iz zemlje preko korena. I zato se ova čakra i zove „korenska” – Muladhara. Mesto gde smo rođeni, baš taj grad i porodica, naše porodično stablo… predstavljaju taj prvi energetski centar preko koga smo ili „ukorenjeni” i prihvatili sebe na nivou fizičkog tela, porekla, zemlje u kojoj živimo ili se osećamo da nam „tu nije mesto”.

Egzistencijalna i materijalna sigurnost

Osnovna potreba ovog centra jeste sigurnost na nivou materijalne i fizičke egzistencije, a zapravo naša „životinjska” potreba da preživimo, opstanemo kao vrsta, potreba da budemo deo čopora i da nas pleme prihvati. Takođe, potreba da smo materijalno sigurni na nivou hrane, zdravlja, prostora u kome živimo, novca… Sigurna sam da već naslućujete da kada se poremeti energija ovog centra i desi disbalans, ono što počne da vibrira jeste – STRAH. Strah kada imamo slabe granice pa sve postaje preteće za nas, strah od promene i nepoznatog, kao recimo strah od promene mesta gde živimo ili promene posla. Strah da nećemo imati, pa počnemo da se stiskamo i štedimo za „crne dane”. Strah da ćemo biti gladni, baš kao što se naša baba seća gladi iz Drugog svetskog rata, pa se unapred prejedamo i gojimo hraneći to sećanje, iako nije naše. Strah da ako nemamo kuću sa bazenom nećemo dokazati roditeljima, svom plemenu, da smo neko i nešto…

Prva čakra zadužena je da nam obezbedi stalan priliv energije kroz naše telo, tako što nas neprekidno povezuje sa jezgrom Zemlje

Harmonija u ovom centru oseća se kao hrabrost, sigurnost i snaga u dnu kičmenog stuba. S obzirom na to da je ovaj centar osnova fizičkog tela, svakako u balansu imamo osećaj udobnosti u telu, izdržljivosti, „zdrave” upornosti, snažne seksualne potentnosti i osećaja zaštićenosti.

Energetska vežba za prvu čakru

Kako da preokrenemo energiju za svoje najviše dobro i postignemo od disbalansa – balans, odnosno od disharmonije – harmoniju? Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za prvu čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Ruke stavimo na butine sa dlanovima okrenutim nagore. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim „unutrašnjim vidom” prebacimo na repni deo kičme.

2. Obraćamo pažnju na to kako se osećamo u ovom delu tela; potpuno opušteno dišemo i samo svesnom pažnjom osećamo ovaj deo tela. Ako je osećaj potpune relaksiranosti i sigurnosti 10, a osećaj straha i nesigurnosti 1, damo sebi ocenu od 1 do 10 sa pitanjem: Kako se osećam u ovom trenutku u ovom delu tela?

3. Sada, kada imamo osećaj u telu sa tačnom ocenom na našoj intuitivnoj skali, pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da osećaj bude 10. Primećujemo i svedočimo koje je boje to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe potpuno jasna boja našeg „problema”. Budite strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidite jasnu boju iz prvog pokušaja, napravite još dublju relaksaciju disanjem, kako biste dali sebi malo vremena; ponovite prvi deo vežbe.

Harmonija u ovom centru oseća se kao hrabrost, sigurnost i snaga u dnu kičmenog stuba

4. Kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj strah, nesigurnost, preosetljivost, ono do čega smo intuitivno stigli.

5. U petom koraku „oslobađamo” ovu energiju kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz naš glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u dno kičme i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli kroz naš glas. Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti.

6. Nakon oslobađanja, ponovo unutrašnjim vidom prebacimo pažnju na dno kičme i uradimo harmonizaciju ovog sada „pročišćenog, praznog prostora”. Pitamo sebe: Kako bi zvučao zvuk/glas kada se osećam sigurno, zaštićeno, opušteno…? Nekoliko puta udahnemo/izdahnemo da bismo čuli taj glas, a zatim počnemo da pevamo upravo taj zvuk, taj osećaj. Sada je boja koju udišemo u ovoj deo tela – jarko crvena; to je boja, odnosno vibracija, kada je prvi centar u balansu. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji crvene boje kroz snažne udisaje i izdisaje u donji deo kičme.

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah crvene boje i osetimo kako se SADA osećamo u ovom delu tela. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila.

8. U poslednjem koraku uvek se zahvalimo sebi na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost između uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu, koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Vežbajte svoje energetsko telo i odvojte malo dragocenog vremena za „energetsku teretanu”! A kada osetite prve „energetske mišiće” koji rade za vaše najviše dobro, postaćete upravo ona promena koju želite da vidite u svetu!

Grlim vas glasom,

Ana