Alhemičarka – kreirajte svoje „muzičke vitamine”

Pred kraj januara sklanjamo novogodišnje ukrase, dani praznovanja i slava su za nama. Kada tome dodamo još i hladne, sive zimske dane, postavlja se pitanje kako da podignemo raspoloženje i našu energiju? Kako da promenimo melodiju ovog „zimskog bluza” i malo ogrejemo dušu?

S obzirom na način kako naša tela reaguju na zvuk, terapija muzikom i zvukom zaista je najbrži i najefikasniji način harmonizacije energije i podizanja raspoloženja. U istraživanju Britanske akademije za terapiju zvukom čak 89 odsto od 7 591 ispitanika odgovorilo je da je muzika važan deo njihovog života, a 82 odsto njih koristi muziku za poboljšanje raspoloženja. U proseku je potrebno oko sedam minuta da osetimo blagodeti muzike sa melodijama za vedrije raspoloženje. Evo kratkih saveta kako da obojimo januar veselim bojama.

Nije neobično da neke pesme, pored određenih muzičkih intervala koji utiču na vaše srećno emotivno stanje, sadrže i tekst u kome se pominje i reč „sreća”

Kreirajte svoju listu pesama za sreću – „Happy playlist”

Nije neobično da neke pesme, pored određenih muzičkih intervala koji utiču na vaše srećno emotivno stanje, sadrže i tekst u kome se pominje i reč „sreća”. Zaigrajte se, budite kreativne i odaberite deset svojih top-pesama za sreću. Moja preporuka je Pharell Happy.

Da li vam se dešava kada čujete neku pesmu, da vas ona direktno podseti na neki događaj ili osobu iz vašeg života?

Odaberite pesme sa melodijom za „podizanje raspoloženja”

Često „nesvesno” slušamo muziku, ne znajući da ona utiče na naše emotivno stanje. I onda se odjednom nađemo u melanholičnom raspoloženju, zato što je na radiju bila baš pesma sa „melanholičnom” melodijom. Za podizanje raspoloženja uvek je važno odabrati pesme sa bržim tempom, visokim tonovima i tonove koji kreću od nižih ka višim – „zvuk koji raste”. Evo moje preporuke: Locked out of heaven – Bruno Mars; Can you feel it – The Jacksons; Sky full of stars – Coldplay

Ponekad, kada smo u down-u, ni najsrećnija muzika ne može da nas podigne. Tada je potrebno da prvo otpustimo emocije tuge ili drugih nižih vibracija

Napravite listu „Muzika mog života”

Da li vam se dešava kada čujete neku pesmu, da vas ona direktno podseti na neki događaj ili osobu iz vašeg života? U neuronaukama kažemo da je to auditivno sidrenje, direktno okidanje osećaja pomoću zvuka koji čujemo, kao da smo se „vratili u prošlost” i da je sada proživljavamo. Kada je već tako, predlažem da svesno odaberete melodije, pesme i muziku koji vas podsećaju na lepe trenutke u životu. Koliko takvih pesama možete da se setite? Napravite svoju plejlistu!

Napravite listu „Moje suze”

Ponekad, kada smo u down-u, ni najsrećnija muzika ne može da nas podigne. Tada je potrebno da prvo otpustimo emocije tuge ili drugih nižih vibracija, pa tek nakon toga, kada „raščistimo prostor”, da podignemo vibraciju. Prvi korak – kreirajte listu pesama koja vam dopušta da otpustite tugu ili melanholiju, oslobodite tu energiju iz sebe, dopustite sebi da se pokrenete. Nakon toga, opet se vratite na happy playlist ili „muziku mog života”!

Muzika je u osnovi organizovani zvuk u tačno određenim intervalima, obrascima, harmonijama koje volimo. Međutim, postoji zvučna terapija, koja je i koren muzike

Dobrobit zvuka

Muzika je u osnovi organizovani zvuk u tačno određenim intervalima, obrascima, harmonijama koje volimo. Međutim, postoji zvučna terapija, koja je i koren muzike. Pored mnogih blagodeti o kojima će biti reči u narednim kolumnama, ona može biti efikasna i za podizanje raspoloženja. Ukoliko još uvek niste iskusili zvučnu ili glasovnu terapiju, osetili blagodeti vibratornih instrumenata poput gongova, himalajskih činija ili lepotu čistih intervala kristalnih činija, predlažem da to bude vaš januarski „energetski vitamin” za podizanje celokupne energije organizma! Moj predlog je mnoštvo radionica u Alhemiji komunikacije.

https://www.facebook.com/AlhemijaKomunikacije/

Želim vam od srca da alhemizujete „zimski bluz” u „muziku za dušu”, a sigurna sam da će blagodeti svakodnevnog „muzičkog vežbanja” biti nemerljivi!

Grlim vas glasom!