Alhemičarka – boginja ili robinja

Zagrizite ovaj sočni život bez osećaja krivice, jer je jedina istina da se RAJ dešava upravo onda kada se setimo da smo alhemičarke života, Žene koje inspirišu i Boginje na Zemlji!

Obožavam da pišem pesme o ljubavi, jednostavne osećajne izlive šapata moje Duše, pomoću kojih svoje emocije pretačem na papir. Čitajući ih, često se zapitam – ko je ovo napisao, a osećaj unutrašnjeg zadovoljstva uvek je ravan potpunoj egzaltiranosti. Obožavam i da maštam i da ostvarujem svoje snove. A tek pevanje i muzika! Danas je došao red na centar naše ženske moći – drugu čakru.

Drugi centar nalazi se četiri prsta ispod pupka i to je dirka naše klavijature za osećaj lakoće i „materijalizaciju sna”. U ovom centru se nalazi naš emotivni identitet i osnovna potreba da smo zadovoljni i da uživamo u obilju, kako materijalnom, tako i onom o kome sanjamo kroz naše polje odnosa i osećanja sreće. Ovo je centar našeg emotivnog identiteta. Emocije, kao element vode, važno je da budu pročišćene, protočne i prihvaćene, kako bi bile blagotvorne za nas – naš „sok života”. Kako da zasladimo ovaj naš život i da nam sok bude sladak? Nije slučajno da sanskritsko ime za ovu čakru, Svadhisthana, znači zasladiti.

Drugi centar nalazi se četiri prsta ispod pupka i to je dirka naše klavijature za osećaj lakoće i „materijalizaciju sna”

Uživanje u sopstvenom društvu

Iz ovog energetskog centra dolazi osećaj privlačenja, kao i osećaj sopstvene privlačnosti. Kada smo same sebi zavodljive, kreativne, nadahnute i kada uživamo u „sopstvenom društvu”, posledično ćemo iz tog osećaja privlačiti, baš kao magnet, i takvu fizičku realnost. Zakon privlačenja upravo ide iz ovog centra koji korespondira sa Venerom, „ženskim principom” i metaforom za lepotu, čulna uživanja, umetnost, obilje, kreativnost, manifestaciju naših želja… To je naša sakralna čakra, izuzetno važna baš za nas žene, kao naš centar moći!!!

Drugi energetski centar je „vir” preko koga se uranja u SVET ČULA, pre svega kroz unutrašnju spoznaju tog čulnog sveta u kome se osećamo dobro, zadovoljno, uzbuđeno zbog života baš takvog kakav je, a da nam pritom nije važno da „nas uzbuđuju drugi ljudi”. Harmoničan tok sočne reke života! Iz ovog centra se oseća seksualna energija koja nije isto što i seksualni animalni nagon iz prve čakre, čiste reprodukcije! Ovde se traži ZADOVOLJSTVO, potpuno čulno zadovoljstvo u kome uživaju baš sva čula! Od hrane i ukusa, do lepote u pogledu, uživanja u dodiru, harmoniji onoga što slušamo, laganog osećaja privlačenja i primanja, kao i otpuštanja i prepuštanja. Seksualna energija je kreativna energija, pokretačka energija Univerzuma! Ona, pored donošenja novog života i rađanja, zapravo znači i LEPOTU izraza života kroz razne forme, kao i mogućnost sopstvenog preporoda kroz uživanje u sopstvenom sazrevanju, kroz „emotivno izražavanje” pre svega. Osećaj da sami napredujemo i razvijamo sebe baš kao najvrednije umetničko remek-delo. Zapravo osećaj sebe i samovrednovanje, ne kroz ono što mislimo da jesmo, već otkrivanje sebe kroz osećaj onoga što nas raduje.

Nije slučajno da sanskritsko ime za ovu čakru, Svadhisthana, znači zasladiti

Da se zaljubimo u sebe

Osetiti ZAHVALNOST za samo postojanje i život, kao čudo samo po sebi, ključna je alhemijska promena koja daje mogućnost ljubavi da se pokaže. Ne samo kroz ljubavne i druge odnose, već i kroz govor, pesmu, slikanje, plesanje, kuvanje, sađenje cveća … i potpuni osećaj zadovoljstva kroz „mala kreativna” remek-dela. Ma, jednostavno, da se „zdravo” zaljubimo u sebe!

Sigurna sam da pretpostavljate: kada je sve tako lagano, kada pleše i peva uživamo u životu. Koji je antipod svemu tome, odnosno osećaj kada je drugi centar u disbalansu? KRIVICA. Krivica je uzrok zašto radimo nešto što ne želimo, pa se posledično ne osećamo dobro, a vrlo često i uzrok zbog kojeg sebi uskraćujemo ono što želimo. Jer, kada zagrizemo tu „sočnu jabuku”, bićemo proterane iz raja, zar ne? Ima tu, u disbalansu, i ljubomore, zavisti, mentalne preplavljenosti, jer potiskujemo osećanja, ali ipak je krivica i nedavanje sebi sopstvene vrednosti, ključ kreiranja „paklenog” života.

Kako da preokrenemo energiju za svoje najviše dobro i postignemo od disbalansa – balans, odnosno od disharmonije – harmoniju? Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za drugu čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Ruke stavimo na butine sa dlanovima okrenutim nagore. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim „unutrašnjim vidom” prebacimo na deo druge čakre, četiri prsta ispod pupka.

Krivica je uzrok zašto radimo nešto što ne želimo

2. Obraćamo pažnju na to kako se osećamo u ovom delu tela, potpuno opušteno dišemo i samo svesnom pažnjom osećamo ovaj deo tela. Ako je osećaj potpune relaksiranosti, lakoće, zadovoljstva 10, a osećaj neprijatnosti, krivice, slabog samovrednovanja 1, damo sebi ocenu od 1 do 10 sa pitanjem: Kako se osećam u ovom trenutku u ovom delu tela?

3. Sada, kada imamo osećaj u telu sa tačnom ocenom na našoj intuitivnoj skali, pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da osećaj bude 10. Primećujemo i svedočimo koje je boje to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe baš jasna boja našeg „problema”. Budimo strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidimo jasnu boju iz prvog pokušaja, napravimo još dublju relaksaciju disanjem, dajmo sebi malo vremena i ponovimo prvi deo vežbe.

4. Sada, kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj naš „emotivni problem”, do kojeg smo intuitivno stigli kroz boju i osećaj.

5. U petom koraku počinjemo sa „oslobađanjem” ove energije kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u deo drugog centra i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli, kroz naš glas. Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti.

6. Nakon oslobađanja, ponovo unutrašnjim vidom prebacimo pažnju na mesto druge čakre i uradimo harmonizaciju ovog, sada „pročišćenog, praznog prostora”. Pitamo sebe: Kako bi zvučao zvuk/glas kada se osećam privlačno, kreativno, lagano, zahvalno, srećno…? Nekoliko puta udahnemo/izdahnemo da bismo čuli taj glas, a zatim počnemo da pevamo upravo taj zvuk, taj osećaj. Sada je boja koju udišemo u ovaj deo tela – jarko narandžasta, vibracija balansa ovog centra. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji narandžaste boje kroz snažne udisaje i izdisaje.

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah narandžaste boje i osetimo kako se SADA osećamo u ovom delu tela. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila.

8. U poslednjem koraku uvek se sebi zahvalimo na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu, koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Vežbajte svoje energetsko telo i odvojte malo dragocenog vremena za „energetsku teretanu”! Ovaj put ne zaboravite da svakodnevno uradite nešto inspirativno, kreativno, kroz šta ćete osetiti zahvalnost, strast, zadovoljstvo i sreću, pa makar to bila i štanglica čokolade koja se bez osećaja krivice rastapa u vašim ustima. Zagrizite ovaj sočni život bez osećaja krivice, jer je jedina istina da se RAJ dešava upravo onda kada se setimo da smo alhemičarke života, Žene koje inspirišu i Boginje na Zemlji!

Grlim vas glasom,

Ana